Kezdődik a csillagászati tél, sok a covidos – hírek

Pénteken kezdődik a csillagászati tél. A napforduló hajnali 4 óra 27 perckor lesz. Ez azt jelenti, hogy ekkor „fordul” meg a Nap, az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát, következésképpen a leghosszabb éjszakát adja. A téli napforduló az északi féltekén december 21-én van, esetenként 22-én. (Országos Meteorológiai Szolgálat)

A téli szünetben is ingyen utazhatnak az alsósok a vonatokon és a Volánbusz vonalain. A világoszöld Kajla útlevéllel péntektől egészen január 7-ig szállhatnak fel a helyjegy nélküli járatokra. Ehhez a Kajla mellett a diákigazolványra vagy személyazonosító igazolványra van szükségük, amivel kiváltható a távolsági buszokra és vonatokra érvényes Kajla jegy. Most is elérhető lesz a „KajlaBalaton24 jegy”, ami az utas által megjelölt időponttól számított 24 óráig érvényes, legkésőbb január 7-én éjfélig. (MTI)

Magántanárokkal oldják meg a nyelvtanítást több iskolában. Elismerte a Népszavának a Közép-Pesti Tankerületi Központ, hogy nyelviskolákkal kötöttek megbízást több általuk fenntartott intézményben, hogy biztosítani tudják az idegennyelv-tanítást. A magántanárok óraadóként vannak a sulikban.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az újságnak elmondta, szerinte ebből is látszik, hogy tanárhiánnyal küzd a közoktatás.

Sokan betegek, egyre több a covidos. 2023. december 11 – 17. között 40 200 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 295 600 fő akut légúti fertőzés tüneteivel – írja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Az orvosok által beküldött légúti mintákat is elemezték, ebből kiderült, hogy az influenza aránya 5,5 százalék, a covid pedig 42,9 százalék. Hogy mi a különbség a covid- és influenzafertőzés között, arról ide kattintva olvashattok.

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!

Jöhet az elméleti tesióra, kaszált Azahriah a Puskás-koncertekkel – híradó

Ha valaki próbálta már az elméleti kötélmászást, mindenképpen tudassa velünk!