Ki ez a Donald Trump?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Imádja szinte narancssárgára sminkelni az arcát, és nagyon ad vattacukorszerű sárgás hajára. Annyira szókimondó, hogy az egykori Twitter (ma X) örökre kitiltotta. Mielőtt 2016-2020-ig Amerika elnöke lett, ingatlan- és kaszinómágnás volt, aki könyörgött, hadd szerepelhessen akár csak pár másodpercig a Reszkessetek, betörők második részében. A főhős Macaulay Culkin amúgy nem lett nagy rajongója, és legszívesebben kivágatná a filmből.

Donald Trump nem az egyetlen, aki kívülről érkezett a politikába, és magasra jutott. Gondoljunk csak Arnold Schwarzeneggerre, aki Terminátorból lett Kalifornia állam kormányzója. De ott van a jelenlegi ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij, aki komikus színész volt, mielőtt megválasztották. Majd rögtön egy háborút kapott a nyakába, és jelenleg is tartja a frontot.

De visszatérve az újra elnöki pozícióra esélyes Trumpra, aki rendszeresen megdicséri Orbán Viktor miniszterelnököt (és viszont), pontokba veszünk pár tényt, amit érdemes tudni róla.

  • 1946-ban született, és 71 évesen lett elnök. Már gyerekkorában is túlpörgött, atletizált, szülei katonai iskolába íratták, hogy egy kicsit lecsípjenek a túlmozgásából és lázadozásából. Közgazdász diplomája van, apja már korán a nagy ingatlancége élére szánta.

    Forrás: Wikipédia
    Forrás: Wikipédia
  • Jól ment neki az üzlet – persze nem üres zsebbel kezdte, hanem dúsgazdag családi háttérrel. Főleg szállodákat és lakóházakat vett, de beszállt a szerencsejáték-bizniszbe is, és megépítette a Trump Plaza Hotel és Kaszinót, meg még vett hozzá néhányat. Emellett New York egyik legdrágább utcáján, az Ötödik Sugárúton megépítette a Trump Towert, egy órási apartmankomplexumot, amiben sok híresség bérel a mai napig lakást. De övé lett a legismertebb szálloda, a Plaza Hotel is. Itt játszódik a Reszkessetek betörők második része. A gazdasági válságok azonban az ő üzleteit is megtépázták, és ekkor kezdett el kacsintgatni a politika felé.

    Forrás: Wikipédia
    Forrás: Wikipédia
  • Öt gyermeke van: Donald Junior, Ivanka, Eric, Tiffany és Barron. Jelenlegi, harmadik felesége a szlovén származású Melania.
  • A kétezres évek elején az elég kicsi és jelentéktelen Reform Party színeiben kezdett el politizálni. Később a Barack Obama elnökségét kritizáló mozgalomban tűnt fel, ők többek között azt állították, hogy Obama nem amerikai születésű. (Az USA elnöke csak az lehet, aki ott született.) Később kénytelen volt Trump is elismerni, hogy hazudtak. Barack Obama az Egyesült Államokhoz tartozó Hawaiion született.
  • 2016-ban beszállt az elnöki posztért folyó harcba a republikánus párt színeiben. A többi jelöltön bunkó stílusban keresztülgázolt, legfőbb kampányüzenete pedig az volt, hogy mindenáron távol tartja a („koszos”) bevándorlókat az országtól. Az ígérte, hogy szó szerint falat emel az USA és Mexikó közé.
  • Még a kampánya alatt nyilvánosságra kerültek hangfelvételek, amiken beismeri, hogy szexuálisan zaklatott nőket. De ez sem állíthatta meg. Az afroamerikaiak és latin-amerikaiak többsége nem rajongott érte, de azért köztük is sikerült híveket szereznie. Szavazóbázisának nagy része az aluliskolázott fehérek közül került ki. Szoros versenyben, de végül 2016 őszén legyőzte a demokrata jelölt Hillary Clintont (a volt elnök, Bill Clinton feleségét), és az Egyesült Államok elnöke lett.

    Forrás: Wikipédia
    Forrás: Wikipédia
  • Trump belecsapott a lecsóba elnöksége első hónapjaiban. Először is eltörölte elődje, a Barack Obama által bevezetett egészségügyi rendszert, az Obamacare-t. Ezután kiléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímamegállapodásból (hiszen szerinte a klímaváltozás nemlétező probléma), valamint felmondta az Iránnal kötött atomalkut. Beültette vezető pozíciókba lányát, Ivankát és annak férjét, Jared Kushnert is, utóbbi személyes tanácsadója lett.
  • Trump több milliárd dollárból félig felhúzta a Mexikó és Egyesült Államok közötti határra ígért falat. Az illegális bevándorló családokat pedig elszakította egymástól. A szülők ellen azonnal büntetőeljárást indítottak, a gyerekeket pedig elkülönítették. Ez akkora felháborodást váltott ki, hogy 2018-ban Trump végül visszavonta a családok szétszakítását, és együtt várakozhattak az eljárás végéig. (A fal építése ellen egyébként sokan tiltakoztak, köztük a demokraták is. Joe Biden tavaly mégis bejelentette: befejezi, amit elődje elkezdett. A fal teljes hosszában meg fog épülni.)
  • Elnöksége alatt tört ki a koronavírus-járvány, amit először kamunak, a demokrata párt átverésének nevezett. Később, ahogy egyre szaporodtak a betegek és teltek meg a kórházak és sajnos a halottasházak is, kénytelen volt elismerni a vírus létezését. Idegengyűlöletéhez híven a covidot „kínavírusnak” nevezte és olyan eszement tanácsokat adott, mint hogy például fertőtlenítőszert kellene az embereknek inniuk. Az egyik élő televíziós beszédét meg is kellett szakítani, mert túl kellemetlenné vált. Nem ez volt azonban az első és egyetlen butaság, amit az elnök mondott, számtalanszor szolgáltatott tragikomikus pillanatokat nyilatkozataival.
  • Amíg ki nem tiltották a Twitterről szinte onnan kormányzott (Elon Musk, miután megvette a céget, visszaengedte a már X-re keresztelt Twitterre). Komoly következményű bel– és külöpolitika üzeneteket tweetekben tett közzé. Már amikor sikerült neki. Ugyanis többször értelmetlenségeket posztolt, mint a híres „covfefe”, amire csak tippelnek a mai napig, mit is akart mondani az akkori elnök. A szót egy sajtó elleni kirohanásában használta, és a legbiztosabb tipp, hogy a coverage (tudósítás) szót sikerült így leírnia.
  • Bukása után káoszt hagyott az Egyesült Államokban. 2020-ban Joe Biden nyerte a választásokat. Trump csalást kiáltott, bár erre semmilyen bizonyítékot nem tudott szolgáltatni. Addig-addig hergelte mindenféle fórumon a népet, amíg 2021. január 6-án Trump-párti tüntetők megrohamozták a Capitoliumot, ami az Egyesült Államok törvényhozásának székhelye. Itt hitelesítették volna Joe Biden győzelmét. A tüntetők egy része behatolt az épületbe, feldúlták, és az összecsapásban öt ember meg is halt.
  • Trump volt az első leköszönő elnök 152 év alatt, aki nem ment el utódja beiktatására.
  • Bár Donald Trump a legesélyesebb, hogy újra a republikánus elnökjelölt legyen, egyes államokban ennek jogi akadálya lehet. Maine-ben és Coloradoban is kizárták az előválasztásból a Capitoliumban történtek miatt. Mindemellett a hétvégén legnagyobb republikánus kihívója, a floridai szenátor Ron DeSantis kiszállt a versenyből Trump javára, így szinte borítékolható, hogy ő lesz a republikánus elnökjelölt. 

(Kiemelt kép: Wikipédia)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!