Donald Trump nyerte az első republikánus előválasztást

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Novemberben ismét elnökválasztás lesz Amerikában. A választási rendszer ott jóval bonyolultabb és összetettebb, mint nálunk.

Az elnök az Egyesült Államokban államfői, kormányfői és katonai parancsnoki feladatokat lát el. Nincs külön miniszterelnök, az elnök az is egyben. Az emberek nem közvetlenül választják meg őt, hanem az 538 elektorból álló testületen keresztül. Tehát az elektorok úgy szavaznak a jelöltekre, ahogy az általuk képviselt állam lakói szavaztak.

Az elektorok száma egy államban annak nagyságán és népességén múlik. Például a nagy és sűrűn lakott Kalifornia ötvennégy elektort küld a testületbe, míg a pici és kis népsűrűségű Vermont mindössze hármat. Akkor lehet elnök valaki, ha megszerez 270 elektori szavazatot.

Miért kell előválasztás?

Az elnökválasztáson hagyományosan elindul a két legnagyobb párt, a demokraták és a republikánusok jelöltje. Mellettük indul néhány kisebb párt jelöltje is, bár az ő esélyük igen csekély a győzelemre. Az idei elnökválasztás egyik biztos résztvevője a mostani elnök, a demokrata Joe Biden. Hivatalban lévő elnökök csak egyszer hosszabbíthatnak Amerikában, vagyis valaki csak két terminus idejére, kétszer négy évre, lehet elnök. Ez egyébként nem volt mindig így, Franklin Delano Rooseveltet négyszer választották elnökké. A jelenlegi szabályt az ő halála után szavazták meg.

A republikánusok viszont előválasztáson döntik el, hogy ki legyen az, aki novemberben a végső jelölt lesz. A legesélyesebb induló a korábbi elnök, Donald Trump. Egyébként tartanak előválasztást a demokraták is, de lényegi szavazás nélkül, nem akarnak ugyanis kihívót állítani a jelenlegi elnökkel szemben.

A jelenlegi elnök, Joe Biden. Elvert Barnes / Wikipedia

Az előválasztás január 15-én kezdődött. Trump még az előválasztási kampány előtt úgy döntött, hogy nem vitázik a többi republikánus jelölttel. Feleslegesnek tartja a vitákat, mert biztos a győzelmében. Trump esélyesebb kihívói Ron DeSantis floridai kormányzó és Nikki Haley, Colorado állam kormányzója. Az első előválasztást Iowa államban tartották meg hétfőn. Itt a hóviharok és a rekordhideg miatt rendkívül alacsony volt a részvétel. Donald Trump megszerezte a szavazatok több mint felét, és ezzel fölényesen nyert. A második helyezett DeSantis a szavazatok 21%-át kapta meg. Nikki Haley-re 19% szavazott.

Forrás: skynews.com

Az előválasztások március 5-ig tartanak, akkor az úgynevezett Szuperkedd után kihirdetik a végeredményt. A Szuperkedden 17 államban egyszerre tartanak előválasztást.

Donald Trumpot egyébként két államban, Maine-ben és Coloradoban is kizárták az előválasztásból. A bírók itt azzal indokolták ezt, hogy Trump lázadást szított, amikor elbukta az előző választást Biden ellen, és köze volt ahhoz, hogy támogatói megrohamozták a Capitoliumot, az USA képviselőházát. A támadásnak halálos áldozatai is voltak. A kizárások ellen egyébként Trump fellebbezett, azokat most a legfelsőbb bíróság vizsgálja.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?