Ki ez a Magyar Péter?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Néhány hét alatt felbolydult a magyar politika. A kegyelmi botrány csúcspontján, egy nappal Novák Katalin köztársasági elnök lemondása után lépett színre Magyar Péter, és azóta szinte minden róla szól. Milliók figyelnek rá, százezrek követik a Facebookon, és tízezrek mentek el március 15-én meghallgatni őt. Ott jelentette be, hogy pártot alapít, és célja a kormány leváltása.

Ki ez?

Magyar Pétert egyelőre úgy emlegetik, mint Varga Judit volt férjét. Varga Judit igazságügyi miniszter volt. Miniszterként már tavaly távozott. A többi tisztségéről Novák Katalinnal egy időben mondott le, mert ő is aláírta a botrányos kegyelmi döntést. Tavaly márciusban jelentették be, hogy elválnak.

A férj sosem volt politikus. Felesége révén viszont jó kapcsolatokkal rendelkezett, különféle állami cégek vezetésében dolgozott. Ezeket az állásokat a válás után elveszítette – eleve azért kapta őket, mert családtag volt. Egyébként végzettsége szerint jogász.

Tüntetők Magyar Péter március 15-i rendezvényén. Fotó: Magyar Péter, Facebook

Mit mond?

Magyar először a Partizán Youtube-csatornán szólalt meg, az interjút már több mint kétmillióan látták. Elsősorban a korrupcióról beszélt, amiről kapcsolatai révén többet tudhat, mint az átlagember. Ugyanakkor különösebb újdonságot nem árult el. „Nem egészséges, hogy néhány család kezében van a fél ország”, mondta többek között, Orbán Viktorra és pereputtyára célozva. Kritizálta Rogán Antalt, a kormánypropagandát irányító minisztert is. Őt konkrét bűncselekménnyel is megvádolta, és azt ígéri, hogy hangfelvételekkel bizonyítja igazát.

Hasonlókat üzent a március 15-én rendezett tüntetésen, és azóta közzétett szövegeiben is. Több pénzt és figyelmet követelt az oktatásnak és az egészségügynek, és azt is, hogy ezeknek saját minisztériumuk legyen. (Ma mindkettő a Belügyminisztériumhoz tartozik.)

Összességében elég feltűnő, hogy Magyar Péter semmi olyat nem mond, amit az ellenzéki pártok, illetve a szabad sajtó ne ismételgetne évek óta. De inkább tíz éve. Ennek ellenére olyan lelkesedést vált ki, mintha még senki nem vette volna észre, hogy itt lopnak, és hogy elég rossz állapotban van az oktatás és a gyógyítás ügye.

Miért ekkora durranás?

Magyar berobbanásában nyilván szerepet játszik, hogy új arc. Az ellenzéki pártok tizennégy éve próbálják leváltani Orbán kormányát, és hol csak simán alulmaradnak, hol oltári nagyot buknak. Persze nagyon nagy hátrányból indulnak. A Fidesz korlátlanul költheti az ország pénzét saját kampányára, valamint az ellenzék rágalmazására. És a törvényeket is úgy írja át, hogy neki kedvezzenek. Magyar Péter még nem bukott meg választáson – de neki sem lesz könnyebb a dolga, ha nekifut. Amit ígér, az lényegében nem különbözik a többiek programjától. Csak neki most még többen hiszik el, hogy meg tudja csinálni.

Ki áll mögötte?

Erről ma még semmit sem tudunk. Nyilvánvaló, hogy nincs egyedül. Fellépése, kommunikációja, a pártalapítás arra utal, hogy előre kitalált terv szerint cselekszik. Ám a leendő pártnak egyetlen tisztviselőjét vagy tagját sem ismerjük ma még.

A politika pénzbe kerül: színpadot kell állítani, hangosítani, biztonságiakat fogadni. Egy ilyen tüntetés néhány tízmillió forintot is felemészthet. A pártok minden évben kapnak állami támogatást, és abból fizetik az ilyesmit. Magyarnak viszont nincs ilyen kerete még. Elmondása szerint adományokból, vállalkozók segítségéből dolgozott. Ez nem lehetetlen, pont azért, amit az ország kirablásáról mondott. Elég sok vállalkozó, sőt nemzetközi cég is szenved a korrupciótól, az üzleti világban kormányzati hátszéllel nyomuló pártemberektől. Ők akár adhatnak is pénzt azért, hogy valaki fellépjen ellenük.

Nem zárható ki az sem, hogy Magyar, aki végül is a Fideszből jön, egy belső harcot hozott a felszínre. Lehet, hogy a párton belül is sokan vannak már, akik szabadulnának Orbántól és az öregek bandájától. De erre nincs bizonyíték.

Fotó: Magyar Péter, Facebook

Győzhet-e?

Mivel az egész történet alig egy hónapos, korai arról beszélni, mi lesz ebből. Lehet, hogy az új arcnak szóló lelkesedés hamar alábbhagy. Az is gyakran előfordul, hogy a csökkenő érdeklődésre válaszul egy közszereplő egyre vadabb, egyre rosszabb megszólalásokra ragadtatja magát, aztán nevetségessé válik. Ez megesik TikTok-sztárokkal és politikusokkal is.

Ezenkívül kezelnie kell a Fidesz ellentámadását is. A kormánypárt és sajtója eddig is gátlástalanul rágalmazott bárkit, akit veszélyesnek érzett, és a perektől sem kellett tartaniuk, mert az állam pénzét költik. De enélkül is elcsúszhat bármelyik banánhéjon. Ahogy maga is mondta, Varga Judittal rossz házaságban éltek. Egy most előkerült rendőrségi irat szerint legalábbis heves veszekedések voltak köztük. Arra nincs bizonyíték, hogy bármelyikük bántotta volna a másikat. De ha netán kiderül ilyesmi, az biztosan sok választónak elveszi a kedvét.

Magyar Péter története épp csak elkezdődött. Ahogy minden rendes újság, mi is kíváncsian követjük, mi sül ki belőle.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!