Ki lesz Budapest vezetője?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Június 9-én önkormányzati választások lesznek. Itt választjuk meg a városok, települések vezetőit. A legnagyobb csata most is Budapestért várható. A főváros vezetője azért főpolgármester, mert a kerületeknek külön polgármesterük van. De kiből lehet főpolgármester?

Elvileg szinte bárkiből, ha elmúlt 18 éves. Nem is kell budapestinek lenni. Még külföldi – uniós – állampolgár is lehet jelölt, ha Magyarországon lakik. Szóval ezt tartsd észben a pályaválasztásnál. De azt is, hogy a gyakorlatban ez igen kemény verseny, és nem sokan futnak neki.

Törvény nem írja elő, de a választási győzelemhez szinte nélkülözhetetlen egy vagy több párt támogatása. Ezek a pártok helyből egy csomó szavazatot hoznak, és sokat segítenek a kampányban, vagyis a választás előtti reklámhadjáratban. Biztosítják hozzá a pénzt, a plakátokat és szórólapokat, az aktivistákat, akik házról házra járva igyekeznek meggyőzni a választókat. Ezért eséllyel csak azok indulnak, akik mögött pártok állnak.

Karácsony Gergely

Budapest jelenlegi főpolgármestere 2019 óta vezeti a várost. Ő maga egy alig létező baloldali törpepárt, a Párbeszéd politikusa, egyébként szociológus (társadalomkutató). 48 éves. A Párbeszéd kevés lett volna a győzelemhez, de Karácsony mögött felsorakozott az ellenzék több pártja is. Sikerét főleg a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt támogatásának köszönheti. Meg annak, hogy Budapesten sokkal többen utálják a Fideszt, mint az országban.

Karácsony liberális, zöld, a szegények iránt megértő politikát hirdetett. Eszközei viszont korlátozottak, mert győzelme után a kormány megsértődött, és jelentős pénzeket vont el Budapesttől. Fontosnak tartja a bicikliutak fejlesztését – neki sincs jogosítványa –, a parkokat és a környezet védelmét, és Budapest sokszínű, szabad kultúrájának megőrzését.

Szentkirályi Alexandra

A Fidesz az utolsó pillanatig késleltette a jelöltjének megnevezését. Karácsony előtt Tarlós István vezette a várost, aki a Fidesz jelöltje volt, de a pártnak nem tagja. Tarlós óvatosan egyensúlyozott az ellenzéki többségű város és a kormánypárt között, de hasonló, félig fideszes jelölt most nem akadt. Szentkirályi Alexandra viszont annyira fideszes, hogy jobban már nem is lehetne. Eddig kormányszóvivőként dolgozott, tehát azt mondta el, hogy mit akar Orbán Viktor. 36 éves, férje Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és milliárdos kaszinótulajdonos. Szentkirályi korábban, Tarlós István csapatában főpolgármester-helyettes is volt.

Programját, javaslatait még nem ismerjük, a Fidesz egyelőre inkább Karácsony Gergely támadására összpontosított.

Vitézy Dávid

Az ellenzék egy másik törpepártja, a Lehet Más a Politika (LMP) kérte fel főpolgármester-jelöltnek Vitézy Dávidot. Ő egy közlekedési szakember, de az sem túlzás, ha mániákusnak nevezzük. Igazi busz-, villamos- és metrórajongó, névről ismer minden egyes járművet. Sok ilyen gyerek van, de ő úgy maradt, sőt tovább is képezte magát. Most 38 éves. Egy közlekedéssel foglalkozó civil szervezet szóvivőjeként lett ismert, majd vezette a budapesti közlekedési központot és a Közlekedési Múzeumot is. Családja erősen fideszes kötődésű, de maga Vitézy nem adta jelét, hogy különösebben érdekelné más, mint a közlekedés. Az biztos, hogy nála többet kevesen tudnak erről. Viszont az is tény, hogy a város vezetése ennél többet kíván.

Vitézy utolsóként, hosszú töprengés után döntött az indulás mellett. Belépése eléggé megkavarja a helyzetet. Ha sok fideszes szavaz át rá – például mert Szentkirályit alkalmatlan kirakatbábunak tartják –, azzal Karácsony győzelmét segítheti elő. Ha az ellenzék szavazóit osztja meg – akik nem mind elégedettek Karácsony teljesítményével –, befuthat a fideszes jelölt. És még az sem teljesen kizárt, hogy mindkét táborból elég szavazatot szerezhet, és nyer. De ehhez a félhalott LMP nem lesz elég.

Nem kizárt, hogy valamelyik jelölt végül visszalép. Vagyis mégsem indul, és szavazóit egy másik jelölt támogatására szólítja fel. Ez persze megint átrendezné a sakktáblát. És végül: a főpolgármester nem egy személyben dönt a város sorsáról. A rendeleteket el kell fogadnia a Fővárosi Közgyűlésnek. Az eredményes vezetéshez itt többségre lesz szüksége annak, aki a várost irányítja.

Futottak még

Vannak teljesen esélytelen jelöltek is. A valaha szélsőjobboldali, majd nagyra növő, és ma megint jelentéktelenül kicsi Jobbik Brenner Kolomant indítja. A ma is szélsőjobbos Mi Hazánk pedig a teljesen ismeretlen Grundtner Andrást. Ezek a pártok inkább csak azt szeretnék jelezni, hogy léteznek és nem adták fel, de valós reményük a győzelemre nincs.

Lesz-e vita?

Civilizált országokban választások előtt megszokott, hogy a jelöltek leülnek vitatkozni a terveikről. Magyarországon 2006-ban rendeztek utoljára vitát a miniszterelnök-jelöltek között. Azóta a Fidesz következetesen elzárkózik ettől. Általában arra hivatkoznak, hogy az ellenzékkel nincs miről beszélni. Tarlós István viszont a Karácsonytól elszenvedett veresége után azt mondta, bánja, hogy nem állt ki vitázni. A vita elsősorban a választókat szolgálja, segíti a döntésüket azzal, hogy összemérhetik a versenyzőket. Egyelőre nem tudjuk, sor kerül-e a főpolgármester-jelöltek közötti eszmecserére. Vitézy Dávid elsőként hívta mind a négy jelöltet vitázni, eddig erre Karácsony Gergely reagált csak. Sajtótájékoztatón azt mondta, hajlandó vitázni, de csak akkor, ha kiderül, hogy valóban ki is a kihívója. Karácsony úgy gondolja, hogy Vitézy Dávid és Szentkirályi Alexandra közül csak az egyik valódi jelölt, így megvárja, hogy ki lép vissza a másik javára és kiderül, hogy „kit képvisel valójában Vitézy Dávid”.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!