Lemondott Novák Katalin

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Lemondott Novák Katalin köztársasági elnök a kegyelmi döntése mentén kialakult botrány miatt. Erről itt írtunk hosszabban.

Novák szombat délután, az M1 televízióban mondott beszédet, miután megszakította külföldi útját és hazajött. Beszédében elmondta: „Nem a politikusokhoz, hanem azokhoz szólok, akiknek a szolgálatára felesküdtem. Azért vállaltam ezt a feladatot, mert szenvedélyesen szeretem a hazánkat… hiszek a csendes többségben, és a minden nap keményen dolgozó emberekben, a szeretetben és a becsületben. Hoztam egy olyan kegyelmi döntést, ami sokakban ellenérzést váltott ki. Tavaly abban a hiszemben döntöttem a kegyelem ügyében, hogy az elítélt nem élt vissza a gyerekekkel szemben. Hibáztam… Soha nem adnék kegyelmet olyannak, aki fizikailag vagy lelkileg gyereket bántalmaz. A gyermek a legnagyobb kincsünk, a gyermekek védelme közös kötelességünk. Magyar emberként azt várnám a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon.

Államfőként ma utoljára beszélek önökhöz. Lemondok.”

Novák kiemelte, hogy a történtek ellenére fenntartja: kellenek nők a közéletbe. Erről nem véletlenül beszélt, hiszen ő volt az első női köztársasági elnök Magyarországon.

Novák beszédével egyidőben Varga Judit is bejelentette, hogy visszavonul a közélettől, lemond országgyűlési képviselői mandátumáról és az EP-listavezetésről is. Varga volt az, aki igazságügyi miniszterként ellenjegyezte Novák kegyelmi döntését. Tehát részese volt az eljárásnak.

Novák és Varga lemondása nem jött teljesen váratlanul. A köztársasági elnök tanácsadói testületét sorra hagyták ott a tagok a napokban. A felállt testületi tagok közt ott van Gundel Takács Gábor műsorvezető, Tomán Szabina üzletasszony, Lackfi János költő, és Szörényi Levente zenész is. Több tag pedig jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartja az elnöki kegyelmet. Pénteken 107 civil szervezet és szakértő írt alá egy közös nyilatkozatot Novák Katalin döntése ellen. Ebben azt kérték, hogy vizsgálják felül a kegyelmi kérvények elbírálásának menetét.

Péntek délután tüntetések is voltak az ügy miatt Budapesten. Előbb a Belügyminisztériumnál gyülekeztek civilek és pártok képviselői. Innen a Lánchídon át és a Várba mentek, hogy ott csatlakozzanak a Momentum által szervezett demonstrációhoz. A Demokratikus Koalíció tagjai selyemzsinórt vittek a köztársasági elnök hivatalához, ezzel jelezve, hogy Novák Katalinnak távoznia kellene. A tüntetésen a politikusok beszéde mellett felolvasták az ügyben érintett egyik áldozat üzenetét is. Ő megköszönte a mellettük való kiállást és együttérzést, valamint távozásra szólította fel a köztársasági elnököt.

Hogy mi is történt pontosan, kinek adott kegyelmet Novák Katalin, arról ide kattintva olvashatsz bővebben.

(Kiemelt kép : Facebook)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?