Megszavazták a szuverenitásvédelmi törvényt

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kedden elfogadta az Országgyűlés a „szuverenitásvédelmi törvényt”, amely börtönnel bünteti, ha egy magyar párt külföldről fogad el pénzt. A törvényt a kormánypárti képviselők, vagyis a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt támogatta, valamint az ellenzéki Mi Hazánk. A többi ellenzéki párt nemmel szavazott.

A szuverenitás önrendelkezést jelent. Az új jogszabály azt akarja megakadályozni, hogy más államok befolyásolják Magyarország politikáját.

A pártok választási kampánya mindig botrányos ügy volt. Elvileg erre csak annyit költhetnének, amennyit az állam a törvény szerint ad nekik. Hogy ki honnan szerez pluszpénzt a választók meggyőzésére, arról korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben. (12 07 Óriási büntetést kaptak…) Az ellenzéki pártok külföldi adományokat használtak, a kormány pedig az ország közös pénzét – utóbbi jóval többet. Mindkettő törvénytelen. A mostani szigorítás persze csak az ellenzék lehetőségeit próbálja korlátozni.

Lesz még ebből balhé

Létrehoznak továbbá egy Szuverenitásvédelmi Hivatal nevű állami szervet. Ez nemcsak pártok, hanem bárki után nyomozhat, ha úgy gondolja, hogy külföldi támogatásból működik, és nem szereti eléggé a kormányt. Magyarországon sokan dolgoznak külföldi, például az Európai Uniótól kapott pénzből. Jogvédő, jótékonysági, korrupcióellenes szervezetek, a kormánytól független újságok, hajléktalanokat segítő társaságok, környezetvédők. Ezeket a magyar állam nem támogatja, mert a tevékenységük kényelmetlen a számára. Politikusok lopásait leplezik le, beszélnek a bajokról és hibákról, például feltárják az akkumulátorgyárak veszélyeit. Ezért csak külföldi pénzre számíthatnak. (A Kispolgár is részben amerikai segítséggel valósult meg.)

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a magyar állam maga is pénzel külföldi szervezeteket, sőt közvetve pártokat is segít. Ezek között megtalálhatók a határon túli magyar kulturális és politikai szereplők, újságok, de amerikai és európai csoportok is.

A törvény ellen közösen tiltakoznak civil szervezetek és a magyar sajtó legfontosabb képviselői. Valószínűleg az Európai Unióban is komoly vitákat vált ki az intézkedés.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.