Kiskutyát kértél karácsonyra. Mi baj történhet?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha az egész család készül rá, és mindenki pontosan tudja, mivel jár egy kisállat befogadása, akkor nem sok. Legfeljebb annyi, hogy a szívetek minden szeretetével akarjátok majd ledarálni Fifikét kolbásznak, ha rosszalkodik. Az igazi baj akkor van, ha csak azért kapod meg a kért kiskutyát (ami itt szabadon helyettesíthető cicával, hörcsöggel, aranyhallal, achátcsigával stb.), mert túl sokat nyafogtál érte, vagy mert nem volt jobb ötlete a családodnak.

Mit gondolj át, mielőtt állatot kérsz ajándékba?

Egy háziállat befogadása mindig hosszú távra szól. Egy kutya átlagos élettartama 10-12 év, a macskáké ennél valamivel hosszabb. A hörcsögök 2 évig lesznek a társaid, az akváriumi halak 4-5 évig. Az ékszerteknősök elélnek akár 30 évig is. Szóval ennyi ideig kell rendelkezésre állnod. Emellett nem árt, ha azt is tudod, hogy az állattartás viszonylag sok pénzbe kerül. Rendszeres kiadás lesz az élelem, az orvosi ellátás és persze mindenféle felszerelés is kell. A benti cicának alom és alomtálca, a kutyának póráz, az aranyhalnak akvárium. (De azt általában adnak hozzá, furcsa ajándék lenne magában, papírba csomagolva.) És ez csak a kezdet. Ami pedig a legfontosabb, mindegyik háziállatnak szüksége lesz az idődre. Ne kérj háziállatot, ha nem lesz sem neked, sem a szüleidnek ideje kutyát sétáltatni, ha sosem tudsz majd játszani a macskáddal, vagy ha nem akarod takarítani az akváriumot. Nyilván egy ideig a szüleid átvállalják ezt, de ha a tied az állat, alapvetően a te dolgod, hogy foglalkozz vele. Azt is végig kell gondolni, hogy van-e elég hely otthon, elfértek-e annyian a lakásban.

Ha kutyát szeretnél, nem mindegy, milyen fajtát kérsz. Vannak olyanok, amelyek elvannak egész nap a kanapén, másoknak elég, ha napi kétszer leviszik őket egy kutyafuttatóba. De a legtöbb kutya ennél jóval több mozgást igényel. A fajta vérmérsékletétől függ, hogy mennyit. A kutyák nagyon tudnak unatkozni, ha nincsenek foglalkoztatva, ilyenkor pedig roppant kreatívan választják meg, hogy mit szedjenek szét otthon. És amikor az anyukád kedvenc cipője lesz az, olyankor szokott eljönni a pillanat, hogy Fifikének mennie kell. (Persze csak akkor, ha Fifike érkezése nem volt megtervezve.)

Állatvédő szervezetek sokszor tapasztalják azt, hogy az élő ajándékból inkább csak nyűg lesz. Sok kisállat el is pusztul a tapasztalatlan gazdik és a rossz tartási körülmények miatt. És ami a legrosszabb, nagyon sokan végül meg akarnak szabadulni a megunt állatoktól. Jobb esetben visszaviszik őket a boltba, ahol vették őket. Az állatkereskedések egyébként a legtöbbször tényleg visszaveszik a rágcsálókat, pókokat, hüllőket. A macskák és kutyák általában kevésbé szerencsések, így azok többnyire menhelyre kerülnek. Ennél is rosszabb eset, és sajnos elég gyakori is, amikor ezeket az kis kedvenceket egyszerűen szélnek eresztik. Az utcára került állatoknak általában nagyon kevés az esélyük a túlélésre. Épp ezért állatvédők azt kérik, hogy inkább plüsskutyát kérj ajándékba.

Na de mit tegyen az, aki mindenképp élő, szőrös állatkát akar gyömöszölni?

Egyrészt átmehetsz olyan barátodhoz, rokonodhoz, akinek van otthon háziállata. A legtöbb gazdi nem bánja, ha a macskája más ölében is dorombol egy kicsit. Másrészt rengeteg olyan állatmenhely van, ahol örülnek majd neked és szívesen látnak, ha segíteni akarsz az állatok körül. Itt nem kell nagy dolgokra gondolni, az is segítség, ha egy-egy kutyát megsétáltatsz, vagy egy-egy cicát megszeretgetsz. Azon kívül, hogy ez az állatoknak is nagyon jó, te is gyakorolhatsz. Haladóbbak akár jelentkezhetnek ideiglenes örökbefogadónak is. Ilyenkor egy állat addig költözik hozzád, amíg valaki más örökbe nem fogadja. És a végén lehet, hogy annyira belejössz, hogy te is menhelyről fogadsz majd be egy állatot, amikor otthon készen álltok rá. (agroinform.hu)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.