Tényleg érdemes lenne 13 év alatt betiltani a közösségi médiát?

Az Egyesült Államokban tavasszal több törvényjavaslatot is benyújtottak arról, hogy részlegesen vagy teljesen meg kéne tiltani a kiskorúaknak a közösségi média használatát. A javaslat szerint a 13 évnél fiatalabb amerikaiak nem használhatnának semmilyen közösségi oldalt. (Más kérdés, hogy ezt mégis mennyire lehet ellenőrizni.) Az idősebbeknek pedig a szüleiktől kellene engedélyt kérniük, hogy megnyithassák a fiókjaikat.

Hosszú évek óta szerte a világon aggasztja a szülőket és a szakembereket, hogy a közösségi médiaoldalak milyen hatást gyakorolnak a gyermekek mentális egészségére. Tavasszal az Egyesült Államok tiszti főorvosa azonnali cselekvésre szólította fel a technológiai cégeket és a törvényhozókat a gyerekek védelme érdekében. A főorvos hosszú útmutatóban vázolta fel, hogy a közösségi média milyen módon teheti ki a gyerekeket erőszaknak, szexuális és gyűlölködő tartalmaknak, evészavarokat előidéző cikkeknek, zaklatásnak, valamint agresszív és önkárosító viselkedésnek.

Ártalmassága nem bizonyított

Októberben több mint 40 amerikai állam perelte be a Metát, és azzal vádolta meg a céget, hogy az általa működtetett Facebook és Instagram függőséget okozó funkcióival károsítja a fiatalokat (hiszen folyamatos görgetésre buzdít), de itt-ott próbálkoztak már a TikTok betiltásával is. December elején született egy jelentés, amelyet egy 11 fős, amerikai szakértői gárda készített. Majdnem az összes létező kutatást átnézték a témában. Arra jutottak, hogy a legtöbb tanulmány mutat ugyan kapcsolatot a médiahasználat és a fiatalok mentális egészségi állapota között, de bizonyítékot nem találtak arra, hogy önmagukban a közösségi médiaoldalak használata káros lenne.

Azt találták, hogy míg egyes felhasználókra rossz hatással lehet az oldalak használata, addig másokra ez nem igaz. Sokak számára pedig egyenesen hasznosak ezek a tapasztalatok. Ezért úgy vélik, több kutatásra van szükség, tiltás helyett pedig az átgondolt megközelítés lenne célravezető.

A káros hatások közé sorolták a következőket:

  • az egészségtelen hasonlítgatás étkezési zavarokat idézhet elő;
  • a platformok görgetése abból az időből vesz el, amit a fiatalok alvásra, tanulásra, testmozgásra és hobbikra fordítanának;
  • a közösségi médiaplatformok megosztják a serdülők figyelmét, noha pont ebben a korban tanuljuk meg, hogy hogyan koncentráljunk, és hogyan szabályozzuk az érzelmeinket.
Pawel Kuczynski lengyel filozófus grafikája.

Nem tiltani, tanítani

Viszont a platformok előnyösek is a fiatalok számára, hiszen ott például kielégíthetik a függetlenség iránti igényüket. Segíthetnek értelmes kapcsolatokat kialakítani másokkal, felfedezhetik a világot, és benne saját magukat is. Ráadásul a szociális életük jelentős része is ott zajlik. Gondoljunk csak bele, milyen nehéz lett volna a járvány alatt a közösségi oldalak nélkül!

A bizottság a tiltás helyett tehát a cégeket és a törvényhozókat ösztönözné, hogy szigorú szabályokat hozzanak létre, és ezek jobban védjék a gyerekeket a káros hatásoktól. Javasolták azt is, hogy egészen 12. osztályig tanítsák a médiatudatosságot az iskolában, hogy a fiatalok ne csak használják, de ismerjék is kedvenc platformjaikat.

Ha pedig te is úgy érzed, hogy túlságosan sok időt töltesz a telefonod görgetésével, olvasd el a digitális detoxról szóló cikkünket. Ebben konkrét tippeket is találsz ahhoz, hogyan őrizd meg a józan eszed a közösségi médiahasználat során.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Életeket mentettek a vombatok az ausztrál erdőtűzben

Legalábbis eltűrték, ha az odúikba menekültek a kisebb állatok.

Bezzeg az én időmben!

Régen minden jobb volt? Egy fenét.

Ma ünnepeljük az apukákat!

Itt van az apák napja, énekszó és tánc köszöntse.