Tényleg érdemes lenne 13 év alatt betiltani a közösségi médiát?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az Egyesült Államokban tavasszal több törvényjavaslatot is benyújtottak arról, hogy részlegesen vagy teljesen meg kéne tiltani a kiskorúaknak a közösségi média használatát. A javaslat szerint a 13 évnél fiatalabb amerikaiak nem használhatnának semmilyen közösségi oldalt. (Más kérdés, hogy ezt mégis mennyire lehet ellenőrizni.) Az idősebbeknek pedig a szüleiktől kellene engedélyt kérniük, hogy megnyithassák a fiókjaikat.

Hosszú évek óta szerte a világon aggasztja a szülőket és a szakembereket, hogy a közösségi médiaoldalak milyen hatást gyakorolnak a gyermekek mentális egészségére. Tavasszal az Egyesült Államok tiszti főorvosa azonnali cselekvésre szólította fel a technológiai cégeket és a törvényhozókat a gyerekek védelme érdekében. A főorvos hosszú útmutatóban vázolta fel, hogy a közösségi média milyen módon teheti ki a gyerekeket erőszaknak, szexuális és gyűlölködő tartalmaknak, evészavarokat előidéző cikkeknek, zaklatásnak, valamint agresszív és önkárosító viselkedésnek.

Ártalmassága nem bizonyított

Októberben több mint 40 amerikai állam perelte be a Metát, és azzal vádolta meg a céget, hogy az általa működtetett Facebook és Instagram függőséget okozó funkcióival károsítja a fiatalokat (hiszen folyamatos görgetésre buzdít), de itt-ott próbálkoztak már a TikTok betiltásával is. December elején született egy jelentés, amelyet egy 11 fős, amerikai szakértői gárda készített. Majdnem az összes létező kutatást átnézték a témában. Arra jutottak, hogy a legtöbb tanulmány mutat ugyan kapcsolatot a médiahasználat és a fiatalok mentális egészségi állapota között, de bizonyítékot nem találtak arra, hogy önmagukban a közösségi médiaoldalak használata káros lenne.

Azt találták, hogy míg egyes felhasználókra rossz hatással lehet az oldalak használata, addig másokra ez nem igaz. Sokak számára pedig egyenesen hasznosak ezek a tapasztalatok. Ezért úgy vélik, több kutatásra van szükség, tiltás helyett pedig az átgondolt megközelítés lenne célravezető.

A káros hatások közé sorolták a következőket:

  • az egészségtelen hasonlítgatás étkezési zavarokat idézhet elő;
  • a platformok görgetése abból az időből vesz el, amit a fiatalok alvásra, tanulásra, testmozgásra és hobbikra fordítanának;
  • a közösségi médiaplatformok megosztják a serdülők figyelmét, noha pont ebben a korban tanuljuk meg, hogy hogyan koncentráljunk, és hogyan szabályozzuk az érzelmeinket.
Pawel Kuczynski lengyel filozófus grafikája.

Nem tiltani, tanítani

Viszont a platformok előnyösek is a fiatalok számára, hiszen ott például kielégíthetik a függetlenség iránti igényüket. Segíthetnek értelmes kapcsolatokat kialakítani másokkal, felfedezhetik a világot, és benne saját magukat is. Ráadásul a szociális életük jelentős része is ott zajlik. Gondoljunk csak bele, milyen nehéz lett volna a járvány alatt a közösségi oldalak nélkül!

A bizottság a tiltás helyett tehát a cégeket és a törvényhozókat ösztönözné, hogy szigorú szabályokat hozzanak létre, és ezek jobban védjék a gyerekeket a káros hatásoktól. Javasolták azt is, hogy egészen 12. osztályig tanítsák a médiatudatosságot az iskolában, hogy a fiatalok ne csak használják, de ismerjék is kedvenc platformjaikat.

Ha pedig te is úgy érzed, hogy túlságosan sok időt töltesz a telefonod görgetésével, olvasd el a digitális detoxról szóló cikkünket. Ebben konkrét tippeket is találsz ahhoz, hogyan őrizd meg a józan eszed a közösségi médiahasználat során.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.