Történelmi ufók

Az ufók, a földönkívüli űrhajók jelenléte a huszadik század második felének nagy mítosza volt. A téma nem halt ki, a mai napig folynak komoly kormányzati kutatások, és előkerültek új észlelések is. De a titokzatos repülő tárgyak igazából nem az 1900-as évekkel érkeztek meg a fejünk fölé. Most bemutatunk néhány klasszikust.

1. A vimána

A vimánák az ősi szanszkrit – indiai – szent iratokban, a Védákban tűnnek fel, mint az istenek járművei. Az eredeti forrásokban ezek lebegő paloták teraszokkal, kertekkel, arany lépcsőkkel. Lényegében rendes várkastélyok, csak épp repülnek. 1952-ben került elő egy másik szöveg, amely már technikai leírást is tartalmaz, és ebben szó esik hajtóművekről és más műszaki adatokról. Arról is, hogy egyes vimánák harci repülőgépek voltak, fegyverekkel. Csakhogy a tervek mérnöki szemmel értelmezhetetlenek, a forrásuk pedig egy állítólagos pap, aki egy szellemmel beszélgetve jegyezte le őket.

Egyelőre az a legvalószínűbb, hogy amint a legendáknál általában, itt is az emberi fantázia a magyarázat. Csak most nem egy szőnyeget, hanem egész várakat ruháztak fel a repülés képességével. Erre csattanós cáfolat lenne, ha kiásnának egy lezuhant vimánát valahol Indiában, de erre eddig nem került sor.

2. Ezékiel tüzes szekere

Forrás: abovetopsecret.com

A Bibliában is szerepel egy ufó, csak akkor még nemhogy az ufó, de az űrhajó, sőt az űr fogalma sem létezett. A leírás viszont zavarbaejtően részletes. Ezékiel próféta küszködik a szavakkal, körülményesen próbálja ábrázolni, amit lát. Gondoljuk el, hogyan írna le egy ötezer éve élt ember mondjuk egy helikoptert?

„És lábaik egyenes lábak, és lábaik talpa mint a borjú lábának talpa, és szikráznak vala, mint a simított érc színe. És a lelkes állatok közt látszék, mint egy égő üszög, amely lángolt, mint a fáklyák, ide s tova futkározva a lelkes állatok közt; és a tűznek fényessége vala, és a tűzből villámlás jöve ki. A kerekek mintha tarsiskőből készültek volna, és mind a négyüknek ugyanazon egy formája vala, és úgy látszának egybeszerkesztve, mintha egyik kerék a másik kerék közepében volna. Jártukban négy oldaluk felé mentek vala; meg nem fordulnak vala jártukban. És talpaik magasak valának és félelmesek, és e talpak rakva valának szemekkel köröskörül mind a négynél.”

A bibliai látomásokat Erich von Däniken svájci ufókutató fordította le ufóészlelésre. Egy NASA-mérnök pedig megpróbálta megtervezni ennek alapján az űrhajót, amit Ezékiel láthatott. Persze az ő magyarázatukat a legtöbben áltudománynak nevezik. De ha figyelembe vesszük, hogy a másik elmélet szerint ez Isten trónja volt angyalmeghajtással, akkor Däniken megfejtése sem akkora hülyeség.

3. A fantomléghajók

1896-tól kezdve több ezren jelentettek azonosítatlan léghajókat az Egyesült Államokban. Az irányítható léghajó ekkor már létezett, de rendkívül drága és ritka jószág volt. Nehéz elképzelni, hogy magányos feltalálók repkedtek volna velük ide-oda. Ezt mégsem lehet kizárni, de bizonyíték nincs a mai napig. Sokan Thomas Edisont gyanúsították, de ő határozottan cáfolta, hogy léghajókkal kísérletezne.

A jelentések egy részében a léghajó földet ér, és utasai szóba állnak az arra járókkal. Egyes hírekben ezek az utazók azt állítják, hogy a Marsról jöttek, máskor csak nagyon furcsán viselkednek, és nem egészen emberszerűek. Ehhez viszont érdemes számításba venni, hogy nemcsak a léghajó létezett már, hanem a bulvársajtó is. Vagyis a pénzre hajtó, csak a népszerűséget hajszoló, gátlástalan újságok. Ezek pedig annyit hazudtak, amennyit nem szégyelltek. És hát semmit se szégyelltek.

A léghajó-pánikra nincs még széles körben elfogadott magyarázat. Lehet, hogy sosem derül ki, mi történt.

4. A náci csészealjak

Kép: Makettkészlet doboza, Squadron Models

A második világháború után rengeteg legenda terjedt el Hitlerről és a nácikról. Egy részüknek volt is alapja, mert a nácik valóban foglalkoztak okkultizmussal, vagyis a rejtett, titkos tanokkal. Egy kanadai kiadó aztán megjelentette Ernst Zündel könyvét arról, hogy a németek ufókat építettek. A mese szerint 1936-ban lezuhant egy idegen űrhajó a Fekete-erdőben, és ennek alapján készültek el a Haunebu nevű német repülő szerkezetek. Ezekkel menekült aztán a német vezérkar előbb a Déli-sarkra, majd a Holdra. A gépezetekről festmények és tervrajzok láttak napvilágot, és a közönség odavolt értük. Zündel később bevallotta, hogy az egészet csak kitalálta, mert rájött, hogy ezzel pénzt kereshet és bekerülhet a műsorokba.

Németország tényleg kifejlesztett néhány szuperfejlett fegyvert a világháborúban. Például a ballisztikus rakétát, vagy a mai lopakodó bombázóhoz hasonló repülőgépet. Csészealjat viszont nem építettek, és a Holdra sem szálltak le.

A képzelet kerek szárnyain

Amint látod, ufókról mindig is szó volt, legfeljebb istenekre fogták. És az is változatlan, hogy bizonyíték nincsen. A modern ember hajlamos megfeledkezni arról, mennyi mindent találtunk ki játékból csak az elmúlt évtizedekben, minden valóságalap nélkül. Csillagrombolókat, varázslóiskolákat, szörnyeket és vécéfejeket. Miért ne lett volna képzelőerejük az ókori indiaiaknak vagy zsidóknak?

Ettől még persze jöhetnek az ufók bármikor, csak ne állj addig fél lábon. De most már mindenkinél ott a telefon, úgyhogy lejárt a homályos szövegek ideje. Ha nincs fotó, nincs ufó!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!

Jöhet az elméleti tesióra, kaszált Azahriah a Puskás-koncertekkel – híradó

Ha valaki próbálta már az elméleti kötélmászást, mindenképpen tudassa velünk!