Még nem láttak ilyet: gyógynövénnyel kezelte a sebét egy vadon élő állat

Először figyelték meg a tudósok, hogy egy vadon élő orángután az Akar Kuning nevű gyógynövény leveleit rágja, a levét pedig az arcán lévő sebre kenegeti. Az egész folyamat hét percig tartott, amíg a teljes sebet bekente – azaz szándékosan cselekedett. Az orángután ezután még fél órán át rágcsálta a növény leveleit. A seb teljesen begyógyult, fertőzés nélkül.

Korábban is születtek már elméletek arról, hogy az állatok esetleg megérthetik bizonyos növények gyógyító erejét, mert láttak már vadon élőknél olyat, hogy rágcsálnak vagy dörzsölnek gyógynövényeket. Az azonban először fordul elő, hogy a tudósok megfigyelhették, hogy egy állat konkrétan a sebét kezeli a növény nedvével.

A sebét kezelő állat – mondhatni doktorángután – neve amúgy Rakus, és a szumátrai Gunung Leuser Nemzeti Parkban él a társaival. A sebgyógyító akció tavaly júniusban történt, de a kutatók csak most tették közzé a megfigyeléseiket. A tudósok azt is leírták, hogy miután Rakus megsebesült, a szokásosnál sokkal többet pihent. A sebnek egyébként három hétre volt szüksége a teljes gyógyuláshoz.

A szerzők amúgy azt feltételezik, hogy Rakus fájdalomcsillapításra használhatta az Akar Kuningot, és a növény fertőtlenítő hatása csupán véletlenül jött jól neki. De az is lehet, hogy Rakus a legyektől akarta megóvni a sebét a pasztával.

Délkelet-Ázsiában az Akar Kuningot nemcsak a sebfertőzés ellen használják, hanem feltételezett gyógyhatásai miatt például malária, vérhas és még cukorbetegség ellen is. A kutatók már vizsgálják, hogy a növény milyen sikerrel harcolhat különböző betegségek ellen, de klinikai vizsgálatot még nem tettek közzé. (Science Alert, IFL Science)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.