A japánok szerint a síró baba gyorsabban nő

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Két szumóbirkózó áll egymással szemben, mindketten egy-egy kisbabát tartanak a kezükben. Amelyik baba előbb sírni kezd, az a győztes. És ha azt hinnéd, hogy ilyet kitalálni sem lehet, gyorsan eláruljuk, hogy Japánban minden előfordulhat. Itt ugyanis ez egy négyszáz éves hagyomány. A Naki Sumo Fesztivált az 1600-as évek óta rendezik meg. Azt gondolták ugyanis, hogy a síró baba képes elűzni a gonosz szellemeket és az erős, hangos sírás azt jelzi, hogy a gyerek nagy és egészséges lesz.

A fesztivált évente, május elején tartják, és általában a japán gyereknapra időzítik. Egyszerre több helyszínen rendezik, a közös bennük, hogy mindenhol van egy rituális imádság a babák egészségéért. A szumóbirkózók különféle technikákat alkalmaznak arra, hogy megríkassák a kicsiket. A karjukon ugráltatják őket, vagy vicces, ijesztő arcokat vágnak nekik.

A bíró a Naki! Naki! Naki! (Sírj! Sírj! Sírj!) kiáltással buzdítja a babákat. És ha ettől még mindig nem zokogja el magát a szerencsétlen kisgyerek, ott vannak a hagyományos japán maszkot viselő bírók, akik egyre közelebb és közelebb jönnek hozzájuk…

Ez a baba még mindig nem sír. kép: Wikipedia

Ha mindkét bébinél egyszerre törik el a mécses, a győztes az lesz, amelyik hangosabban, vagy hosszabban sír. A győztes babát a magasba emelik és megáldják. Évente többszáz kisgyereket neveznek a szülők erre a fesztiválra. A nevezés egyetlen feltétele, hogy a baba életkora hat és tizennyolc hónap közt legyen. És még mielőtt sokan azt gondoljátok, hogy ez kínzás, higgyétek el, hogy a felnőtteknek nehezebb a dolguk. Sok baba ugyanis inkább végigneveti az egészet.

Kiemelt kép: nakisumo.jp

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!