Miért élnek bizonyos helyeken nagyon sokáig az emberek?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Talán hallottál már a „kék zónákról”, de az is lehet, hogy eddig elkerülték a figyelmedet. Ezek olyan régiók a világon, ahol az emberek állítólag az átlagosnál hosszabb ideig élnek.

A kék zónák kifejezést Dan Buettner, a National Geographic kutatója és újságírója alkotta meg egy 2004-ben általa vezetett expedíció során. Miután beutazta a világot, öt olyan régiót nevezett meg, ahol az emberek nem csak nagyon hosszú életet élnek, hanem sokáig egészségesek is.

A kék zónák:

  • Okinawa, Japán
  • Szardínia, Olaszország
  • Ikária, Görögország
  • Loma Linda, Kalifornia, Egyesült Államok
  • Nicoya-félsziget, Costa Rica
Tengerpart Szardínián. Pixabay

De mégis mi történik ezeken a helyeken? Jobb a levegő? Jobb az étel? Másképp élnek az emberek? És mit leshetünk el tőlük? Nos, biztosat mondani senki nem tud, de azért vannak ötletek!

Minden országban létezik egy mérőszám, amit várható átlagos élettartamnak neveznek. Bonyolult a kiszámítása, de a lényege, hogy felmérje, átlagosan hány éves korukban halnak meg az emberek. Magyarországon 74,3 év a születéskor várható élettartam, de ez persze nem jelenti azt, hogy te ne élhetnél 100 éves korodig.

a legfontosabb kérdés mégsem az, hogy hány évig élünk. Hanem az, hogy ebből mennyi ideig tudunk egészségesek maradni. Tehát meddig működik jól a testünk, az agyunk, mennyire tudjuk elkerülni a betegségeket.

Idős pár. Pixabay

Hiszen hiába él az ember sokáig, ha az utolsó éveit, évtizedeit betegen tölti. A kék zónákban nem csak sok a száz év körüli ember, de kiváló fizikai és szellemi állapotban is vannak. Mi bennük a közös? Nos, úgy tűnik, hogy az ezeken a területeken élőknek nagyon fontos, hogy

  • tartozzanak valakihez,
  • legyen célja az életüknek,
  • hogy tápláló, egészséges ételeket fogyasszanak,
  • keveset aggódjanak
  • és naponta átmozgassák a testüket, de legalábbis tegyenek-vegyenek, gyalogoljanak.

A hosszú élettartam persze a környezettel is összefügg. A zónák többnyire vidéki területek, azaz kevésbé szennyezettek és sokkal nyugisabbak, mint a városok. De meghatározó szerepe van az étkezésnek is.

Nem arról van szó, hogy ezekben a zónákban egy titokzatos, élethossznövelő bogyó terem, mert minden területen másképp esznek egy kicsit. Ami közös bennük, hogy rengeteg helyben termesztett zöldséget és gyümölcsöt esznek, de szeretik a hüvelyeseket is (pl. bab, borsó, lencse stb.)

Pixabay

A Loma Linda-i lakosok között rengeteg a vegetáriánus, az okinawai százévesek a lila édesburgonyától és a szójától olyan erősek. Nicoyában pedig sokszor szerepel az étlapon a helyben termesztett rizs és bab. Az egészséges étkezéstől jobb lesz a szívünk és az érrendszerünk egészsége. Alacsonyabb lesz a koleszterinszintünk, és csökkentjük a rizikóját annak, hogy komoly bajunk legyen.

Persze nem csak a növényevés a hosszú élet titka. Szardínián kis mennyiségben húst, halat, mézet és lágy sajtokat is fogyasztanak.

Giphy

Több kék zónában használnak olívaolajat, de sok helyen isznak rendszeresen teát és nagyon pici mennyiségű bort. Ezekben mind vannak olyan anyagok, amelyek segíthetnek megvédeni a sejtjeinket.

Az is közös még a kék zónák lakóiban, hogy az ételeket általában frissen, otthon készítik el. Azaz nem esznek feldolgozott élelmiszereket, gyorsételeket és nem isznak cukros üdítőket. Ja, és általában nem eszik dugig magukat, csak amíg éppen jól esik. A növényevés és a teázás tehát nem egyenes út afelé, hogy 100 évig éljünk, de biztosan hozzájárulhat ahhoz, hogy a lehető leghosszabb ideig elkerüljük a súlyos betegségeket. (ScienceAlert, BlueZones, Healthline, National Geographic)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?