Miért locsolkodunk húsvéthétfőn?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Lehet, hogy nálatok egyáltalán nem szokás, de az is lehet, hogy igen: a locsolkodás húsvéthétfőn. Ez a furcsa közép-európai hagyomány régre nyúlik vissza, XVII. századi írásos emlékek is fennmaradtak róla.

A fiúk és férfiak vízzel vagy kölnivel locsolják meg az ismerős lányokat és a nőket húsvétkor. Cserébe hímest, csokitojást vagy csak egy erőltetett mosolyt kapnak. Nem minden nő és lány szereti ugyanis ezt a napot, néhányan kifejezetten irtóznak attól, hogy büdös kölnikkel fújkálják össze alig ismert férfirokonok. Akik viszont szeretik ezt a hagyományt, azok kifejezetten várják, hogy megtudják, tanult-e új locsolóverset nagyapa vagy idén megint a Zöld erdőbent mondja.

Pixabay

A régi vidéken, a zárt közösségekben a legények kútvízzel, vödörből locsolták le a lányokat, adott esetben bevitték a patakba és megfürösztötték őket (még akkor is, ha hideg volt, és a lányok ettől megfázhattak). Lányok és udvarlóik között ez egyfajta kis szerelmi játék is lehetett. Mondjuk nem a legromantikusabb fajtából, de ez most mindegy.

Később jött a szóda.

De ez a vödrös-ásványvizes dolog nemigen működött a városi környezetekben (milyen buta lenne apánk, ha a fejünkre öntene egy vödör vizet a 2. emeleti gangon, nem igaz?), ezért most már leginkább kölnivízzel és/vagy versikével locsolkodnak a férfiak.

Pixabay

A víz régebben a megtisztulás, a termékenység jelképe volt: a lányokat azért locsolták meg, hogy egészségesek legyenek, megtisztuljanak. Egyébként bibliai eredetet is tulajdonítanak a locsolkodás hagyományának, eszerint a Krisztus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vivő, ujjongó asszonyokat igyekeztek lecsendesíteni úgy, hogy lelocsolták őket.

A lányok, nők tehát szépen festett piros vagy hímes tojást adtak a locsolásért cserébe. Manapság ezt egy Kinder-tojással is el lehet intézni. Érdekesség viszont, hogy a tojásfestést Magyarországon még mindig nagyon sokan művelik nagyon magas szinten. Keress rá, hogy milyen technikákkal díszíthetsz tojásokat – nagyon jó hobbi, és nem kell kell hozzá feltétlenül húsvét sem!

Magyar húsvéti hímesek. Rlevente / Wikipedia

Források: Egészségtér, rtl.hu, NetFolk, Infostart, Wikipedia.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?