Miért locsolkodunk húsvéthétfőn?

Lehet, hogy nálatok egyáltalán nem szokás, de az is lehet, hogy igen: a locsolkodás húsvéthétfőn. Ez a furcsa közép-európai hagyomány régre nyúlik vissza, XVII. századi írásos emlékek is fennmaradtak róla.

A fiúk és férfiak vízzel vagy kölnivel locsolják meg az ismerős lányokat és a nőket húsvétkor. Cserébe hímest, csokitojást vagy csak egy erőltetett mosolyt kapnak. Nem minden nő és lány szereti ugyanis ezt a napot, néhányan kifejezetten irtóznak attól, hogy büdös kölnikkel fújkálják össze alig ismert férfirokonok. Akik viszont szeretik ezt a hagyományt, azok kifejezetten várják, hogy megtudják, tanult-e új locsolóverset nagyapa vagy idén megint a Zöld erdőbent mondja.

Pixabay

A régi vidéken, a zárt közösségekben a legények kútvízzel, vödörből locsolták le a lányokat, adott esetben bevitték a patakba és megfürösztötték őket (még akkor is, ha hideg volt, és a lányok ettől megfázhattak). Lányok és udvarlóik között ez egyfajta kis szerelmi játék is lehetett. Mondjuk nem a legromantikusabb fajtából, de ez most mindegy.

Később jött a szóda.

De ez a vödrös-ásványvizes dolog nemigen működött a városi környezetekben (milyen buta lenne apánk, ha a fejünkre öntene egy vödör vizet a 2. emeleti gangon, nem igaz?), ezért most már leginkább kölnivízzel és/vagy versikével locsolkodnak a férfiak.

Pixabay

A víz régebben a megtisztulás, a termékenység jelképe volt: a lányokat azért locsolták meg, hogy egészségesek legyenek, megtisztuljanak. Egyébként bibliai eredetet is tulajdonítanak a locsolkodás hagyományának, eszerint a Krisztus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vivő, ujjongó asszonyokat igyekeztek lecsendesíteni úgy, hogy lelocsolták őket.

A lányok, nők tehát szépen festett piros vagy hímes tojást adtak a locsolásért cserébe. Manapság ezt egy Kinder-tojással is el lehet intézni. Érdekesség viszont, hogy a tojásfestést Magyarországon még mindig nagyon sokan művelik nagyon magas szinten. Keress rá, hogy milyen technikákkal díszíthetsz tojásokat – nagyon jó hobbi, és nem kell kell hozzá feltétlenül húsvét sem!

Magyar húsvéti hímesek. Rlevente / Wikipedia

Források: Egészségtér, rtl.hu, NetFolk, Infostart, Wikipedia.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.