Miért nem szabad úgy táncolni, ahogy ők fütyülnek?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha még nem hallottál az épp aktuális nemzeti konzultációról, akkor valószínűleg egy dobozban éltél eddig. Ugyanis lépten-nyomon beleszaladhatsz, láthatod óriásplakáton, tévéreklámban, szembe jöhet veled a közösségi médiában, a Youtube-on és rádióreklámként is. A most zajló konzultációt épp meghosszabbították egy héttel. Ez azt jelenti, hogy még egy hétig biztosan láthatod azokat a plakátokat, amelyek szerint egy fiatalember és egy szőke asszony füttyszóval táncoltatná a magyar lakosságot. Nekünk pedig valami miatt ezt nem szabad hagyni.

Forrás: rtl.hu

Na de mi az a nemzeti konzultáció?

2010 óta, amióta Orbán Viktor másodszor tudott kormányt alakítani, 13 kérdőívet küldtek ki a felnőtteknek, amikben a véleményüket kérték. 2010-ben először csak a nyugdíjasokat kérdezték a nyugdíjakról és egyéb támogatásokról, aztán már mindenkit. Volt konzultáció az új alaptörvényről, társadalmi kérdésekről és a gazdaságról. 2015-től aztán egyre inkább olyasmiről kérték a lakosság véleményét, hogy hogyan lehet megállítani valamit, vagy valakit. Először a menekülteket, aztán már Brüsszelt, és Soros Györgyöt. Az egyébként nem lenne baj, hogy a népet megkérdezi a kormány, mit szeretne. Máshol is vannak erre példák, azt népszavazásnak hívják. A konzultációval viszont a legnagyobb baj az, ahogyan a kérdéseket felteszik. És az is, hogy senki nem tudhatja igazán, hogy mik a válaszok, és azzal ki mit csinál.

Nézzünk egy konkrét példát

A most meghosszabbított nemzeti konzultáció tizenegy kérdésből áll, a negyedik a következő:

Brüsszel Magyarországon migránsgettókat akar létrehozni. Brüsszelben helyettünk akarnak dönteni arról, hogy kivel éljünk együtt, és kiket engedjünk be az országunkba. Kötelezni akarnak minket, hogy már a menekültügyi kérelmek elbírálása előtt engedjük be a migránsokat az országba. Ezzel migránsgettókat hoznának létre Magyarországon. Ön mit gondol?

A: Nem szabad engedni, hogy migránsgettók jöjjenek létre.

B: El kell fogadni a brüsszeli migrációs terveket.”

Ez a pont rögtön egy olyan állítást fogalmaz meg, amivel nehéz mit kezdeni. Egyrészt ugye, ki az a Brüsszel? Brüsszel Belgium fővárosa, nem rendelkezik önálló akarattal, tehát nem akar létrehozni semmit. Az oké, hogy az Európai Unió székhelye, de az itteni döntések megszületésében Magyarország is részt vesz. A menekültekkel kapcsolatban pedig még decemberben született egy uniós döntés, amely minden tagállamra kötelező. Ebben az szerepel, hogy legfeljebb 7 napig tarthat a menekültek vizsgálata. Ezalatt azért elég nehéz gettósodni még jól felkészült migránsoknak is, bármit is jelentsen ez. Tehát a kérdés okafogyott – a döntés ebben már megszületett, és ez a döntés nem pontosan az, amit a kérdés felvet.

Fotó: Bálint Judit

Na de akkor miért ez a kérdezősködés?

Az látszik, hogy ha az emberek valódi véleményét szeretné tudni a kormány, akkor nem úgy kérdezne, hogy valami hazugságot állít előtte. Neki valószínűleg elég az, hogy százszor elénk tolhatja, hogy épp kivel áll szemben. Van, hogy a menekültekkel, az Európai Unióval, vagy a társadalom bizonyos részével. Most épp melegekkel, de volt olyan is, hogy a szegényekkel vagy a hajléktalanokkal. Ezeket az üzeneteket sokféleképp el lehet juttatni az emberekhez. Most épp kérdésekbe csomagolva, nemzeti konzultációként. A konzultációt, és azzal az „üzenetet” pedig lehet hirdetni mindenhol. Sokan azért sem küldik vissza a kérdőívet, mert az azon szereplő adataikat, email-címüket féltik.

Mi történik a visszaküldött kérdőívekkel?

A válaszok feldolgozása teljesen átláthatatlan. 2015-ben a Miniszterelnökség megtagadta az adatok és a feldolgozás körülményeinek nyilvánosságra hozatalát. Volt, aki megpróbálta kiperelni az adatokat, de nem járt sikerrel. Így hát el kell hinnünk mindent, amit a kormány az adatokról állít. Eszerint általában a visszaküldők 97-99 százaléka azt válaszolja, amit a kormány hallani szeretne. És hát lássuk be, ki az, aki arra a kérdésre, hogy szeretné-e, hogy Brüsszel migránsgettókat hozzon létre, azt válaszolná, hogy „igen”? A többség egyébként nem válaszol, a legnépszerűbb konzultációt is mindössze 29 százalék, kicsit több, mint 2 millió ember küldte vissza. A mostani kérdőív különösen gyengén szerepel, ezért is hosszabbították meg a határidőt.

Egyébként már több kreatív megoldás született arra, hogy mit lehet csinálni a vissza nem küldött kérdőívekkel. Volt, amikor tüzelőanyagnak gyűjtötték össze ezeket. Most épp civilek gyűjtik azokat, tiltakozásul a kormány ellen.

Fotó: Bálint Judit

Mibe kerül ez az egész?

Borzasztó sokba. Egy összesítés szerint 2021-ig majdnem 50 milliárd forintot költött erre a kormány, azóta pedig volt még két ilyen konzultáció, tehát a végösszeg valahol 60 és 70 milliárd forint közt lehet. Ez annyi pénz, amennyiből az ország összes tanárának lehetne adni egy plusz havi fizetést.

A konzultáció tehát elsősorban nem az emberek véleményét kéri, hanem propagandaeszköz. Segítségével a kormánypárt a választásoktól függetlenül, az arra kiszabott költségeken felül, közpénzből növelheti népszerűségét – és mellesleg pénzt oszthat a haveri körnek, akik a hirdetéseket intézik.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.