Miért rögzítették a kupakot az üdítőkre?

Baromi idegesítő – mondják sokan arra, hogy lassan minden flakonos üdítőre rögzítették a kupakot. Így ivás közben vagy megbirkózunk azzal, hogy ott fityeg, vagy elég sok babrálással, de valahogy leszedjük róla.

Az újítást nem a cégek találták ki, hanem az Európai Unió új szabályának kell megfelelniük. Eszerint csak egy darabban adhatnak el egyszer használatos műanyag vagy műanyagba csomagolt termékeket. Vagyis ha a kupak leszedhető lenne, az már két darab lenne és nem egy. Ezért kell a palackhoz rögzíteni.

Fotó: Corvaglia Kupakgyár

Az intézkedés célja a műanyaghulladék csökkentése. Ugyanis a tapasztalat azt mutatja, hogy az uniós országok tengerpartjainál a legtöbbször kupakokat találnak. Ami valljuk be, nem annyira meglepő, hiszen elég kicsi ahhoz, hogy szem elől tévesszük és elhagyjuk, leejtsük.

Az új szabálytól azt remélik, hogy a kupak a flakonnal együtt a szelektív kukában landol. A szabály július 3-ától lép életbe, és 2027-ig tesztelik a hatékonyságát, amikor is majd felülvizsgálják a rendeletet.

Az Európai Parlament adatai szerint a legtöbb műanyagot csomagolásra használjuk, majdnem a teljes felhasználás 40 százalékát teszi ez ki. Mint írják: az elmúlt évtizedekben a műanyagtermelés durván megnövekedett. Az 1950-es években 1,5 millió tonna volt világszerte, 2018-ra ez 359 millióra emelkedett. Így a műanyaghulladék mennyisége is hatalmasat nőtt. (IFLScience /Europa.eu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Életeket mentettek a vombatok az ausztrál erdőtűzben

Legalábbis eltűrték, ha az odúikba menekültek a kisebb állatok.

Bezzeg az én időmben!

Régen minden jobb volt? Egy fenét.

Ma ünnepeljük az apukákat!

Itt van az apák napja, énekszó és tánc köszöntse.