Miért van bal és jobb oldali közlekedés is a világon?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha beültök Londonban egy autóba, akkor a kormány a jobb oldalon lesz. Ha el is indul a kocsi, azt hiszitek majd, hogy a szembesávban megy. Pedig nem, ott bal oldalon közlekednek az autók. És éppen ezért az sem lesz mindegy, merre néztek, amikor leléptek az úttestre. Teljes KÁOSZ!

De miért van ez így?

London, pontosabban az Egyesült Királyság nem az egyetlen, ahol ellentétes irányú közlekedés van. A világ országainak egyharmadában bal oldalon mennek a járművek. Sőt, Magyarországon is ott mentek, egészen 1941-ig, akkor tértünk át a jobb oldali közlekedésre. De! Hiába volt balos a közlekedés, a vasúti jobbos volt. Kivéve a kisföldalattit, amiben építésekor bal oldali forgalmat csináltak. Belezavarodtatok? Nyugi, más is. Így aztán az 1973-as átépítésénél ott is áttértek jobb oldalira. Ma Magyarországon már csak a Déli pályaudvar–Kelenföld, Keleti pályaudvar–Rákos vasútállomás között és a gödöllői hév vonalán van bal oldali közlekedés. Átalakításnál minden bizonnyal ezt is megváltoztatják majd.

Visszatérve az autókra: nyilvánvaló, hogy a közlekedés iránya a motorizációval vált fontossá. Mivel nagyon nem volt mindegy, hogy a kocsik milyen irányból érkeznek, sem a többi sofőrnek, sem a gyalogosoknak.

De már az ókori Rómában is szabályozták a közlekedést, ami régészeti leletek alapján akkoriban bal oldali volt. Hogy miért, arra több elmélet is van. Az egyik szerint az emberek nagy része a bal oldalon hordta a fegyverét, ezért biztonságosabbnak tűnt, hogy védje azt egy szembejövő ismeretlentől. A másik elmélet szerint: a jobbkezesek a kardot jobb kézzel használták, a hüvelyt pedig bal oldalon viselték. Így viszont nem lehet jobbról felülni a lóra, mert nekivágódik a bazi nehéz vas a szerencsétlen állatnak, és akadályt is képez. Így balról kell felülni. Ehhez a lovat az út bal szélére kell vezetni, hogy ne akadályozza a forgalmat.

Na de ennyit az ókori elméletekről.

Európában az egyik legismertebb hadvezérnek és császárnak, Bonaparte Napóleonnak tulajdonítják a közlekedési oldal kialakítását. Míg az Egyesült Államokban Henry Fordnak, aki a tömeges, futószalagos autógyártás egyik atyja volt (ő a Ford autógyár alapítója). Bár a kutatók szerint Ford csak annyit tett, hogy kiszolgálta az addig is létező szokást: modern gépkocsijában bal oldalra tette a kormányt, vagyis jobb oldali közlekedésre tette alkalmassá.

És mi történt Európában? A francia forradalom idején (1789-1799) a jakobinus diktatúra vezetője, Maximilien de Robespierre törölte el a régi szokást, miszerint a szegények a jobb oldalon, a gazdag arisztokraták pedig a bal oldalon közlekedtek. Mindenkit a jobb oldalra terelt. A jakobinusok a francia forradalomban a kispolgárok és a városi szegények  érdekeit képviselő politikusok voltak. Le akartak számolni az arisztokráciával, sok gazdagot kivégeztek.

Napóleon. Forrás: Wikipédia
Napóleon. Forrás: Wikipédia

A jobb oldali közlekedést aztán – egyes elméletek szerint – Bonaparte Napóleon továbbterjesztette, ahogy hadserege 1799 és 1815 között végigmasírozott Európán. Kicsit több mint tíz év alatt Franciaország uralma alá vonta a kontinentális Európa nagy részét. Tette ezt hódítással vagy szövetségkötéssel. A napóleoni-háborúk alatt a Magyar Királyság területén amúgy csak egy ütközet, a győri csata volt. Nálunk, mint már említettük, nem is terjedt el a jobbra tarts egészen a 20. század elejéig (a kontinensen utolsó előttiként tértünk át a jobb oldali közlekedési rendre, utolsóként Svédország tette meg, 1967-ben).

Budapest, József körút 1893 körül. Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei
Budapest, József körút 1893 körül. Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei

Rossz nyelvek szerint a köztudottan önimádó Napóleon azért is vezette be a jobbra tartást, mert ő maga balkezes volt. Másik elmélet szerint a briteknek akart ezzel beinteni.

A Brit-szigeteken ugyanis régen is, és ma is a bal oldali közlekedés terjedt el. És nem csak ott, hanem a gyarmatain is. Így maradt ma Ausztráliában és Hongkongban bal oldali közlekedés. Európában Máltán, Cipruson és Írországban van még balra tarts. Ázsiában több helyen is, Japánban, Malajziában, Nepálban, Thaiföldön például. Észak-Amerikában sehol, Dél-Amerikában és Közép-Amerikában pedig kevés helyen.

De hogy mi is a különbség a két közlekedési mód között? Lássuk!

Jobb oldali közlekedés

  • A szembejövő forgalom balról érkezik, tehát gyalogosként kétirányú úton arra nézünk először, mielőtt lelépünk az úttestre.
  • Balról kell előzni, jobb oldalon közlekedni. Ezért fontos, hogy hol a kormány. Egy jobbkormányos autó sofőrje nálunk az előtte menőktől nem látja, mi van a szembejövő sávban, amíg át nem megy oda. És az elég veszélyes, ha pont jön valaki.
  • Körforgalmakban az óramutatóval ellentétes irányban kell haladni.

Bal oldali közlekedés:

  • A szembejövő forgalom jobbról érkezik, tehát gyalogosként kétirányú úton arra nézünk először, mielőtt lelépünk az úttestre.
  • Jobbról kell előzni, bal oldalt közlekedni az autóval.
  • Körforgalomban az óramutató járásával megegyezően kell haladni.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!