Miféle szörny a chupacabra?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az emberiséget majomkora óta kísérik a szörnyek. A fantáziánk benépesítette az éjjeli sötétséget, amelyben néha tényleg veszedelmes ragadozók ólálkodtak. Később főleg a másik ember jelentett igazi veszélyt, de a félelem mégis mitikus fenevadak képében testesült meg. Sárkányok, óriások, tengeri kígyók, farkasemberek, kísértetek és vámpírok – ezek a klasszikus, régimódi szörnyek. De vannak újak is, és az egyik az amerikai chupacabra. A neve azt jelenti: kecskeszívó.

Igazán új fiú a szörnyek társulatában, az első hírek róla 1995-ből származnak. Ekkor a közép-amerikai Puerto Ricóban találtak holtan nyolc birkát. A jelentés szerint mindnek lyukak voltak a mellkasán, és az összes vérüket kiszívták. Nem sokkal később befutott az első szemtanú, aki látta is a chupacabrát. A leírás szerint ez egy idegen lény és egy hüllő keveréke, a mérete nagyobb kutyától medvéig terjed. Pikkelyek borítják, gyakran két lábon jár vagy ugrál, és nagy fogai vannak. Emberre a chupacabra nemigen támad, háziállatok vérével táplálkozik.

Idegen lény? Génteremtmény?

A népszerűséget hajszoló sajtó és a riadt közönség hamar előállt mindenféle magyarázatokkal. Ezek szerint a szörny földönkívüli lény, amelyet ufók hagytak hátra. Vagy genetikai kísérletekkel hozták létre titkos laboratóriumokban, és onnan szökött meg.

Valós bizonyíték nincs a létezésére, és nem is valószínű, hogy egy ekkora állat ismeretlen maradhatott volna a sűrűn lakott amerikai földrészen. Készültek ugyan rossz minőségű fotók, és tényleg sok a szemtanú, de ez még nem bizonyít semmit. Előkerültek viszont furcsa állati tetemek, amelyek megmagyarázhatják, mit néztek chupacabrának.

Ezek az elpusztult állatok első ránézésre valóban idegen fajnak tűnnek. Szerencsére a tudomány képes egy mintából azonosítani a fajt. És így derült ki, hogy a szokatlan tetemek közönséges kutyafélék – csak betegek. A legtöbb esetben súlyos rühösség áldozatai. Ezt egy élősködő atka okozza, és többek között a bunda elvesztésével jár. Szőr nélkül egy kutya nagyon furcsán tud kinézni. Ha csak néhány másodperce látjuk, bizony nem esik le, hogy ez egy szerencsétlen blöki, pucéran.

Rühös, beteg prérifarkas. Fotó: Wilson Hui / Flickr

A leölt háziállatokért viszont valószínűleg nem ezek a beteg példányok felelősek, hanem hétköznapi ragadozók: prérifarkasok, sakálok és hasonlók. Szűk esztendőkben, vagy erdőirtások környékén a ragadozók nem találnak elég zsákmányt, és ekkor nekiesnek a birkáknak és kecskéknek. Innen már csak egy kis pletyka kell, és kész is a vérszomjas idegen lény: a kecskeszívó. És tulajdonképp nincs szégyenkeznivalója, mert a többi szörny se létezik, mégis évszázadok óta régi ismerősünk.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.