Sikerült megfejteni egy majdnem 2000 éves papirusztekercs szövegrészletét

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Létezik egy rakás ősi, összetekert papirusztekercs, amelyek a római Herculaneum városának ókori könyvtárából származnak. Csakhogy Kr. u 79-ben kitört a Vezúv, és majdnem mindet szénné égette. A tekercsek fennmaradtak, de rendkívül törékenyek, és szétporladnak, ha kinyitják őket. De nem csak ez a gond: a megmaradt darabokon lévő írás szabad szemmel szinte olvashatatlan.

Egy csoport kutató el is indította a Vesuvius Challenge nevű versenyt, aminek keretében bárki, bármilyen módszerrel beszállhat a tekercsfejtésbe, és még pénzt is kap érte, ha sikerrel jár.

Az első szót még tavaly októberben fejtette meg egy nebraskai 21 éves egyetemista. A hallgató kifejlesztett egy gépi tanulási algoritmust, aminek a segítségével felfedezte a „Porphyras” szót, ami azt jelenti, hogy „lila”. Később egyre többen szálltak be a kódfejtésbe, és most, a mesterséges intelligencia segítségével már majdnem egy teljes szövegrészlet tartalmára fény derült.

Vesuvius Challenge

A kutatók afféle „virtuális kicsomagolással” dolgoztak. Az eljárás során számítógépes röntgennel tapogatják le, majd „lapítják ki” a tekercseket, utána pedig detektálják a lapokon található tintát.

A nemrég megfejtett szövegrészletek egy Philodémosz nevű filozófus tollából származnak. Ő feltehetően abban a könyvtárban dolgozott, amelyben a tekercseket megtalálhatták. A megfejtett szövegben az „élvezetről” ír, pontosabban arról, hogy befolyásolja-e az élvezet mértékét az, ha sok olyan dolog van az életünkben, ami alkalmas a szükségleteink, vágyaink kielégítésére.

A kutatók szerint Philodémosz munkáit eddig csak nagyon nehezen tudták elolvasni, így a mostani részlet áttörésnek számít. A filozófus a szövegekben viszont arról győzködi az embereket, hogy lazítsanak, barátkozzanak és éljenek a pillanatnak, élvezzék az örömöket.

A verseny szervezői azt remélik, hogy idén egy teljes tekercset is sikerül megfejteni. Aki elsőként megfejti a verseny honlapján közzétett négy tekercs legalább 90 százalékát, az 100 ezer dolláros pénzdíjat kap. (CNN)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?