Sikerült megfejteni egy majdnem 2000 éves papirusztekercs szövegrészletét

Létezik egy rakás ősi, összetekert papirusztekercs, amelyek a római Herculaneum városának ókori könyvtárából származnak. Csakhogy Kr. u 79-ben kitört a Vezúv, és majdnem mindet szénné égette. A tekercsek fennmaradtak, de rendkívül törékenyek, és szétporladnak, ha kinyitják őket. De nem csak ez a gond: a megmaradt darabokon lévő írás szabad szemmel szinte olvashatatlan.

Egy csoport kutató el is indította a Vesuvius Challenge nevű versenyt, aminek keretében bárki, bármilyen módszerrel beszállhat a tekercsfejtésbe, és még pénzt is kap érte, ha sikerrel jár.

Az első szót még tavaly októberben fejtette meg egy nebraskai 21 éves egyetemista. A hallgató kifejlesztett egy gépi tanulási algoritmust, aminek a segítségével felfedezte a „Porphyras” szót, ami azt jelenti, hogy „lila”. Később egyre többen szálltak be a kódfejtésbe, és most, a mesterséges intelligencia segítségével már majdnem egy teljes szövegrészlet tartalmára fény derült.

Vesuvius Challenge

A kutatók afféle „virtuális kicsomagolással” dolgoztak. Az eljárás során számítógépes röntgennel tapogatják le, majd „lapítják ki” a tekercseket, utána pedig detektálják a lapokon található tintát.

A nemrég megfejtett szövegrészletek egy Philodémosz nevű filozófus tollából származnak. Ő feltehetően abban a könyvtárban dolgozott, amelyben a tekercseket megtalálhatták. A megfejtett szövegben az „élvezetről” ír, pontosabban arról, hogy befolyásolja-e az élvezet mértékét az, ha sok olyan dolog van az életünkben, ami alkalmas a szükségleteink, vágyaink kielégítésére.

A kutatók szerint Philodémosz munkáit eddig csak nagyon nehezen tudták elolvasni, így a mostani részlet áttörésnek számít. A filozófus a szövegekben viszont arról győzködi az embereket, hogy lazítsanak, barátkozzanak és éljenek a pillanatnak, élvezzék az örömöket.

A verseny szervezői azt remélik, hogy idén egy teljes tekercset is sikerül megfejteni. Aki elsőként megfejti a verseny honlapján közzétett négy tekercs legalább 90 százalékát, az 100 ezer dolláros pénzdíjat kap. (CNN)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Jó reggelt!

Kinek van kedve ebben a melegben iskolába menni?

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.