Nem lennél a legcukibb állat kicsinye

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha rákerestek a neten arra, hogy melyik a világ legcukibb állata, biztos, hogy az elsők közt a quokka-t, vagyis a kurtafarkú kengurut fogjátok megtalálni. Ez a barátságos, ölelgetni való kis jószág Ausztráliában él, és úgy néz ki, hogy nincs nála boldogabb teremtmény a földön. Nemcsak az emberekkel jön ki jól, hanem más állatokkal is, az élőhelyén nem is voltak természetes ellenségei. Az emberekkel érkező kutyák és rókák viszont ezt az ideális állapotot eléggé elrontották.

Viszont a quokka elég jól tudja, hogy mennyire cuki, és ezt ki is használja. A kutatók szerint az állat képes felmérni, hogy mit szeretne a másik, és ezzel simán vissza is tud élni. Ételért cserébe szinte bármire kapható, még arra is, hogy valamilyen trükkel nyűgözze le az embereket. Ezért gyakran fordul elő csapatostul lakóházak, szállodák, turistaútvonalak mellett. És bár majdnem olyan szemtelenek, mint a rúgásaikról ismert átlagos kenguruk, ki tudna ezekre a pofikra haragudni?

Ki tudna ennek ellenállni? kép: pixabay

Viszont jó tudni, hogy csak messziről érdemes őket csodálni, a quokka ugyanis harap. És karmol. Közben sikít. Évente legalább egy tucat ember lesz quokka-támadás áldozata, ezért az ausztrál hatóságok tiltják, hogy bárki is hozzájuk érjen.

És hogy tovább rontsuk a cukisággal szerzett hírnevet, a quokka a legrosszabb szülők egyike a világon. Amikor támadás éri, például egy nagyobb ragadozó kinézi magának, a quokka simán feláldozza a kicsinyét, hogy a saját bőrét mentse. Sokan ezt úgy képzelték el, hogy ilyenkor fogja a bébit, azt a ragadozó elé veti, és amíg a támadó a kisquokkával van elfoglalva, az anyuka meglép. De egészen pontosan az történik, hogy az anyaállat annyira el tudja lazítani az erszénye körüli izmokat, amikor veszély közeleg, hogy a kicsi kiesik belőle. A kurtafarkú kenguruknál egyébként évente két utód születik. Ezek az erszényben fejlődnek, és ott drukkolnak, hogy a kedves mama ne fusson össze semmivel, ami meg akarja enni. (abc.net.au)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?