Nem túl szívet melengető a szív alakú tó története

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Létezik egy tó Washingtonban, a Spirit Lake, aminek majdnem szabályos szív alakja van. És ez nem fotómanipuláció, egy műholdfelvételt épp a NASA tett közzé tavaly.
Könnyen gondolhatnánk, hogy a szív alakú tó mellett lakni a legcukibb dolog, a parton pedig szerelmes kecskék meditálnak és legelésznek.

Régebben tényleg így volt: a Spirit Lake-ben hemzsegtek az úszók, a hajósok és a horgászok, akik a tavat körülvevő kunyhókban szálltak meg. De a tónak akkoriban még nem ilyen alakja volt, csak a szív felső részét rajzolta ki a víz.

mshslc.org/gallery/lakes/

1980. május 18-án azonban örökre megváltozott a part és a tó is, ugyanis kitört a közelben fekvő, 123 évig szunnyadó Mount Saint Helens (Saint Helens-hegy) vulkánja. A katasztrófában meghalt 57 ember és óriási méretű erdők pusztultak el. A hegyoldalról erőszakkal letolt több ezer fa rönkje még mindig a tavon úszik. A kitörés után a vízfelszín hetven százalékát borította farönk, de mára rengeteg elsüllyedt.

A kitörés hatására a Spirit Lake vízszintje majdnem 60 méterrel emelkedett meg, majd amikor a szárazföldre tolt víz elkezdett visszaáramlani a törmelék tetején, létrejött a szív alakú tó.

NASA Earth Observatory

Ma már csak a vízfelszín 20 százalékán úszik fa, de azok meglehetősen aktívak: a szél ugyanis össze-vissza szállítja őket. A rönkök tavasszal és nyáron a tó északi végére úsznak, őszre a szél délre tolja őket. Sőt, mi több: egy nap alatt is nagy mozgást végeznek: amikor a szél lecsendesedik, a rönkök szétterülnek. De amikor újra fúj a szél, főleg napközben, akkor egy nagy csoportba tömörülnek.

A kutatók szerint az úszó fák nemcsak emléket állítanak a súlyos katasztrófának, hanem az ökoszisztémát is nagy mértékben befolyásolják. A rönkök szerves szenet adnak a tó üledékéhez, a rajtuk növekvő algák és baktériumok pedig hozzájárulnak, hogy a tóban jó legyen a táplálékhálózat.

NASA Earth Observatory

A turisták azonban nem tértek vissza: a tó területére alig lehet bejutni, a horgászat és a fürdőzés pedig szigorúan tilos. Egy kijelölt kilátó tetejére fel lehet menni, ha jó az idő. A szív alakú tó környéke manapság amolyan természetes laboratórium, ahol a kutatók tanulmányozhatják a vulkánkitörés utáni, háborítatlan tájat. (NASA)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!