Nem túl szívet melengető a szív alakú tó története

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Létezik egy tó Washingtonban, a Spirit Lake, aminek majdnem szabályos szív alakja van. És ez nem fotómanipuláció, egy műholdfelvételt épp a NASA tett közzé tavaly.
Könnyen gondolhatnánk, hogy a szív alakú tó mellett lakni a legcukibb dolog, a parton pedig szerelmes kecskék meditálnak és legelésznek.

Régebben tényleg így volt: a Spirit Lake-ben hemzsegtek az úszók, a hajósok és a horgászok, akik a tavat körülvevő kunyhókban szálltak meg. De a tónak akkoriban még nem ilyen alakja volt, csak a szív felső részét rajzolta ki a víz.

mshslc.org/gallery/lakes/

1980. május 18-án azonban örökre megváltozott a part és a tó is, ugyanis kitört a közelben fekvő, 123 évig szunnyadó Mount Saint Helens (Saint Helens-hegy) vulkánja. A katasztrófában meghalt 57 ember és óriási méretű erdők pusztultak el. A hegyoldalról erőszakkal letolt több ezer fa rönkje még mindig a tavon úszik. A kitörés után a vízfelszín hetven százalékát borította farönk, de mára rengeteg elsüllyedt.

A kitörés hatására a Spirit Lake vízszintje majdnem 60 méterrel emelkedett meg, majd amikor a szárazföldre tolt víz elkezdett visszaáramlani a törmelék tetején, létrejött a szív alakú tó.

NASA Earth Observatory

Ma már csak a vízfelszín 20 százalékán úszik fa, de azok meglehetősen aktívak: a szél ugyanis össze-vissza szállítja őket. A rönkök tavasszal és nyáron a tó északi végére úsznak, őszre a szél délre tolja őket. Sőt, mi több: egy nap alatt is nagy mozgást végeznek: amikor a szél lecsendesedik, a rönkök szétterülnek. De amikor újra fúj a szél, főleg napközben, akkor egy nagy csoportba tömörülnek.

A kutatók szerint az úszó fák nemcsak emléket állítanak a súlyos katasztrófának, hanem az ökoszisztémát is nagy mértékben befolyásolják. A rönkök szerves szenet adnak a tó üledékéhez, a rajtuk növekvő algák és baktériumok pedig hozzájárulnak, hogy a tóban jó legyen a táplálékhálózat.

NASA Earth Observatory

A turisták azonban nem tértek vissza: a tó területére alig lehet bejutni, a horgászat és a fürdőzés pedig szigorúan tilos. Egy kijelölt kilátó tetejére fel lehet menni, ha jó az idő. A szív alakú tó környéke manapság amolyan természetes laboratórium, ahol a kutatók tanulmányozhatják a vulkánkitörés utáni, háborítatlan tájat. (NASA)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?