Vannak, akik hallanak téged, akkor is, ha csak suttogsz!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Beszélgetni az egyik legnehezebb dolog a világon. Főleg akkor, ha a hozzánk közel állóktól általában elutasítást vagy kemény válaszokat kapunk. Nem csoda, ha elmegy a kedvünk tőle, hogy megnyíljunk valakinek. De ettől még vannak érzéseink, érezhetjük magunkat szomorúnak vagy zavartnak – ilyenkor pedig óriási szükségünk van rá, hogy őszintén beszélhessünk, mások pedig meghallgassanak minket.

Ha baj van, meséld el valakinek! Nem muszáj rögtön, annak az embernek, aki épp ott van. Beszélj azzal, akiben megbízol. És nem muszáj azonnal – ha nem akarod. Csak mindenképpen beszélj róla!

A mentális egészséggel foglalkozó cikkeinkben rendszeresen megemlítjük, hogy ha bajban vagy, és nincs a közelben egy megbízható felnőtt, akkor fordulj a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványhoz. Az alapítvány azért jött létre, hogy a gyerekeknek, a tizenéveseknek és a fiatal felnőtteknek, azaz neked is mindig legyen kihez fordulnod.

Az alapítványnál önkéntesek dolgoznak: telefonok, számítógépek előtt ülnek, és várják, hogy segíthessenek neked. A segélykérés anonim, tehát nem kell megmutatnod az arcodat vagy elmondanod a nevedet, ha nem akarod.

A Kék Vonal most a kegyelembotrány miatt adott ki közleményt. Az alapítvány szerette volna kifejezni a szolidaritását és együttérzését minden olyan gyermek és felnőtt iránt, akik az életük során bármikor szexuális bántalmazás áldozatává váltak.

Ilyen áldozatok azok is, akik annak idején a bicskei gyermekotthonban éltek. Őket az igazgató bántalmazta. Az elnöki kegyelemben részesített igazgatóhelyettes pedig megpróbálta eltussolni az ügyet (erről itt írtunk bővebben). Csakhogy amikor egy ilyen súlyos ügy ennyiszer merül fel, az nem csak nekik lehet borzasztóan fájdalmas, hanem azoknak is, akik nem a gyermekotthonban, hanem máshol, más felnőttek miatt éltek át hasonlót.

A Kék Vonal gyakran beszélget olyan gyerekekkel és fiatalokkal, akik átélték, milyen gyötrelmes az árulás, milyen felháborító igazságtalanságot jelent a hatalommal való visszaélés, és milyen láthatatlannak és magányosnak érzi magát az áldozat.

„De nem láthatatlan, mert mi látjuk, és halljuk a hangját, akkor is, ha halkan suttog. Már nincsen egyedül. Megoszthatja a terhét, mert mi elbírjuk. Megköszönjük a bizalmát, mert tudjuk, hogy mekkora erő és bátorság kellett hozzá. És hisszük, hogy ez számít” – üzenték.

A Kék Vonalnál minden gyerek és 24 éven aluli fiatal szabadon dönthet arról, hogy a személyes történetéből mennyit és hogyan oszt meg az önkéntesekkel. Ők ezt tiszteletben tartják, a 116 111 ingyenes telefonszámon éjjel-nappal várják a gyermekek és 24 éven aluli fiatalok, valamint az értük aggódó felnőttek megkeresését. Ha a megkereső elfogadja a segítségüket, konkrét lépéseket is tudnak tenni az érdekében. A Kék Vonal chat és online konzultáció ide kattintva elérhető: https://kek-vonal.hu/fiataloknak.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?