Meghalt Alekszej Navalnij, Putyin leghangosabb kritikusa

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Meghalt Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető.

A Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet régió börtönszolgálata – ahol a férfi a büntetését töltötte – arról írt, hogy Navalnij egy pénteki séta közben rosszul lett és szinte azonnal elvesztette az eszméletét. A börtön orvost hívott, de már nem tudták újraéleszteni a politikust.

A 47 éves korában elhunyt Navalnij ügyvéd, korrupcióellenes aktivista és politikus volt. Ő bírálta a leghangosabban Oroszországban Vlagyimir Putyin orosz elnököt, így tulajdonképpen a bátorsága miatt szerzett világhírnevet. És amiatt, hogy 2020-ban idegméreggel próbálták eltenni őt láb alól.

Alekszej 2008-ban kezdett sikeres aktivista kampányokba, majd az évek során egyre nagyobb szálka lett Putyin szemében. Navalnij korrupciós ügyeket leplezett le, az Egységes Oroszország párt ellen kampányolt, és ő szervezte az utóbbi évek legnagyobb kormányellenes tüntetéseit is.

Navalnij 2021-ben tért vissza Oroszországba – gyorsan le is tartóztatták. Azóta is börtönben volt, tavaly augusztusban pedig 19 év büntetésre ítélték „szélsőséges aktivisták finanszírozása” és egyéb vádak alapján. A politikus támogatói úgy vélték, hogy Navalnij letartóztatása és börtönbe küldése egyértelműen Putyin kísérlete volt arra, hogy elhallgattassa őt.

2022 márciusában, egy hónappal az után, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, újra elítélték Navalnijt – aki később, még a börtönből is arra szólította fel a híveit, hogy tüntessenek Putyin háborúja ellen. Navalnij megmérgezéséről és felépüléséről 2022-ben dokumentumfilm is készült. A film Oscar-díjat nyert.

(CNN)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?