Meghalt Alekszej Navalnij, Putyin leghangosabb kritikusa

Meghalt Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető.

A Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet régió börtönszolgálata – ahol a férfi a büntetését töltötte – arról írt, hogy Navalnij egy pénteki séta közben rosszul lett és szinte azonnal elvesztette az eszméletét. A börtön orvost hívott, de már nem tudták újraéleszteni a politikust.

A 47 éves korában elhunyt Navalnij ügyvéd, korrupcióellenes aktivista és politikus volt. Ő bírálta a leghangosabban Oroszországban Vlagyimir Putyin orosz elnököt, így tulajdonképpen a bátorsága miatt szerzett világhírnevet. És amiatt, hogy 2020-ban idegméreggel próbálták eltenni őt láb alól.

Alekszej 2008-ban kezdett sikeres aktivista kampányokba, majd az évek során egyre nagyobb szálka lett Putyin szemében. Navalnij korrupciós ügyeket leplezett le, az Egységes Oroszország párt ellen kampányolt, és ő szervezte az utóbbi évek legnagyobb kormányellenes tüntetéseit is.

Navalnij 2021-ben tért vissza Oroszországba – gyorsan le is tartóztatták. Azóta is börtönben volt, tavaly augusztusban pedig 19 év büntetésre ítélték „szélsőséges aktivisták finanszírozása” és egyéb vádak alapján. A politikus támogatói úgy vélték, hogy Navalnij letartóztatása és börtönbe küldése egyértelműen Putyin kísérlete volt arra, hogy elhallgattassa őt.

2022 márciusában, egy hónappal az után, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, újra elítélték Navalnijt – aki később, még a börtönből is arra szólította fel a híveit, hogy tüntessenek Putyin háborúja ellen. Navalnij megmérgezéséről és felépüléséről 2022-ben dokumentumfilm is készült. A film Oscar-díjat nyert.

(CNN)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.