Orbán Viktor béremelést ígért a tanároknak

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Megtartotta nemzetközi sajtótájékoztatóját Orbán Viktor csütörtökön délelőtt, ahol a magyar újságírókon kívül külföldiek is kérdezhettek tőle.

Ezeket mondta a miniszterelnök:

Európa országai nagy versenyben vannak azért, hogy minél több turistát csalogassanak magukhoz. Ezért kell, hogy az állam repteret vásároljon. Az adásvételről napokon belül jöhet a bejelentés. Orbán szerint a repülőtereknél is nagy a verseny, például a szomszédos bécsi, de a lengyel is nagyon szép és fejlett, a magyar meg nem annyira. A kormány ugyanakkor bevallja, hogy nem ért ahhoz, hogyan kell üzemeltetni egy repülőteret, ezért ezt egy francia partnerre bízzák.

Ismert tény, hogy noha Oroszország „katonai műveletnek”, addig a világ többi része háborúnak hívja az orosz támadást Ukrajnában. Néhány hónappal ezelőtt, amikor Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal találkozott, ő maga is „katonai műveletet” emlegetett. Egy újságíró most megkérdezte tőle, hogy miért. Orbán szerint igaz, hogy katonai művelet zajlik, hiszen addig nincs háború, amíg nincs hadüzenet a két ország között. Ezért szerinte nem arról van szó, hogy igazodott a mellette ülő orosz diktátorhoz. Ő maga pedig hol háborúnak, hol katonai műveletnek fogja hívni a háborút. Később mégis véres háborúnak nevezte Ukrajna lerohanását. Most egyébként nincs tervben újabb Orbán-Putyin találkozó.

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor. Fotó: Miniszterelnöki Kabinetiroda

Évekkel ezelőtt arról beszélt a miniszterelnök, hogy addig nincs baj (vagyis nem kell aggódni a korrupció miatt), amíg a tíz leggazdagabb magyar között nincs fideszes. Orbánt szembesítették azzal, hogy a listán ma már rajta van a barátja, Mészáros Lőrinc, és a veje, Tiborcz István is. Megkérdezték a miniszterelnököt, mit szól ehhez. Azt mondta: minden magyar tőketulajdonosnak sok sikert kíván, a kormány nem tesz különbséget a gazdag cégvezetők között, a törvények mindenkire vonatkoznak.

Brüsszelből vár egy arról szóló levelet a kormány, hogy megkapják a beígért pénzt, amelyből emelhetik a tanárok bérét. Orbán Viktor szerint a béremelés három év alatt zajlana le, a jövő évtől kezdődően. Először egy 32 százalékos emelést szeretnének végrehajtani. Orbán szerint mire a béremelési program véget ér, a pedagógusok fizetése bruttó 800 ezer forintra is nőhet.

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?