Öregszenek a tanárok, durva zivatarok jönnek – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egyre idősebbek a tanárok, és egyre kevesebb a fiatal pedagógus. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentése szerint a tanárok mindössze 6,7 százaléka harminc év alatti, míg a hatvan évesnél idősebbek aránya ennek a kétszerese. A legtöbb pedagógus a 45-59 év közötti korosztályba tartozik. A 30-45 év közötti tanárok száma viszont jelentősen csökkent az elmúlt évben. Ennek oka az lehet, hogy tavaly sokan mondtak fel az új pedagógusokra vonatkozó törvények miatt. A 30 évesnél fiatalabb tanárok száma némileg nőtt, a pályakezdő frissdiplomások száma viszont csak a töredéke volt azoknak, akik megkezdték a tanárképzést. (nepszava.hu)

Május 30-án este nyolc órától tartja a M1 állami tévécsatorna az EP-listavezetők vitáját a június 9-i választás előtt. Erről a DK alelnöke, Molnár Csaba számolt be a Facebookon. A vitát a Várkert Bazárban, nézők előtt tervezik megtartani. Ezt élőben adják majd, nagyjából 100 percesre tervezik, és meghívták rá mind a 11 listavezetőt. Ez azt is jelenti, hogy egy listavezetőre nagyjából 8-9 perc jut.  Korábban Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP, Dobrev Klára, a DK és Donáth Anna, a Momentum listavezetője már jelezte, hogy ott lesznek a vitán, ha lesz ilyen. Magyar Péter részvétele még kérdéses. (Facebook/Molnár Csaba)

Egy teszt segít eldönteni, hogy melyik főpolgármester-jelölt áll legközelebb az azt kitöltők ízléséhez. A K-Monitor nevű szervezet 2014 óta készíti el ezt a választási segédletet, amiből kiderülhet, hogy melyik jelölt gondolja ugyanazt a fővárosi kérdésekről, mint a tesztet kitöltő polgár. Összesen 38 kérdés van. A teszt összeállításában három jelölt, Karácsony Gergely, Vitézy Dávid és Grundtner András segítette a K-Monitort. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz jelöltje viszont nem reagált a szervezet megkeresésére.

Egy kérdés a 38-ból. forrás: voksmonitor.hu

Hat népszerű magyar influenszerrel szemben indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).  Egy tavaly novemberben tartott online akcióban 28 hazai véleményvezért vizsgált a hivatal. A vizsgálatból azt derült ki, hogy közülük csak minden ötödik jelzi egyértelműen, ha reklám kerül a tartalmai közé. Az influenszerek fele általában jelezte a reklámot, de nem mindig, míg a véleményvezérek mintegy negyede soha, vagy csak nagyon ritkán tett közzé a reklámra vonatkozó tájékoztatást. (media1.hu)

Kedd délután még mindig keresik a hétvégi verőcei hajóbalesetben eltűnt öt fiatalt. A balesetről mi is írtunk nektek, szombat este egy motorcsónak ütközött nagy sebességgel egy szállodahajónak. A balesetnek eddig egy túlélője és két halálos áldozata van, az eltűntek után még kutatnak. A mentést végző Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője szerint ennyi idő után már sajnos minimális az esély arra, hogy túlélőket találnak. A szállodahajó kapitányát segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják és őrizetbe vették. (telex.hu)

Rágalmazás miatt feljelenti Orbán Viktor miniszterelnököt Magyar Péter. A Tisza Párt alelnöke a Facebookon jelentette ezt be. Szerinte a Fidesz elnöke és a hozzá közel álló propagandisták hetek óta azzal kampányolnak, hogy ő és a többi ellenzéki politikus háborúpártiak. Mindezt pedig már óriásplakátokon és videókban is terjesztik. Magyar Péter elmondta, hogy pártja és a támogatói is a béke mellett állnak, aki pedig ezzel ellentétes dolgot állít, annak bíróság előtt kell felelnie. Ez ugyanis a magyar törvények szerint rágalmazás.

Facebook/Magyar Péter

Előkerült néhány képkocka egy több mint 100 évvel ezelőtt forgatott filmből. Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét még 1923-ban filmesítették meg, a premieren ott volt Gárdonyi édesanyja is. A filmben Vicuskát alakító színésznő, Janikovszky Mara hagyatékából került most elő 120 villanásnyi jelenet. A filmet az a Fejős Pál rendezte, aki később Hollywoodban lett híres rendező. Az elmondások szerint Janikovszky Marának megvolt a film teljes kópiája is, de egyszer valaki megijesztette, hogy mennyire tűzveszélyesek ezek a tekercsek, ekkor a színésznő ijedtében kidobta azokat a kukába. (nfi.hu)

101 éve forgatott jelenet az Egri csillagokból. kép: nfi.hu

Estére a idei év eddigi legnagyobb zivatarai érik el az országot délnyugat felől, éjszaka nagyon sok helyen intenzív villámlás, vihar és akár özönvízszerű esőzés is várható. A következő másfél napra az ország minden megyéjére adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Nyolc nyugati megyében ráadásul másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezekben a megyékben van a legnagyobb esély jégesőre, és nagy mennyiségű lezúduló esőre. (met.hu)

A vízpart helyett egy iskola udvarán neveli fiókáit egy tőkésrécepár. A kacsákról egy ismert természetfotós, Daróczi Csaba készített képeket. A cuki fotókat ide kattintva lehet megnézni. A récék már harmadik éve költenek ebben az iskolában, és láthatóan nem zavarja őket a gyerekricsaj.

Facebook/Csaba Daróczi

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?