Fidesz

A Fidesz kongresszusa 2023-ban. Fotó: Fidesz / Facebook

Magyar politikai párt, eredeti neve Fiatal Demokraták Szövetsége. 1988-ban alapították joghallgató egyetemisták. A rendszerváltás idején liberális, szabadságpárti szervezet volt, majd néhány évvel később irányt váltott, és konzervatív, jobboldali párt lett belőle. Először 1998-ban nyert választást és adott miniszterelnököt, Orbán Viktor személyében. A 2002-es választást elveszítette, majd 2010-ben került újra kormányra, továbbra is Orbán vezetésével. Ekkor kétharmados parlamenti többséget szerzett, ezzel szinte korlátlan hatalmat, ami lehetővé tette bármely törvény átírását.

Ezután minden választást megnyert, szintén kétharmaddal. Ezt a párt hívei a jó kormányzással és az ellenzék alkalmatlanságával magyarázzák. Kritikusai pedig azzal, hogy a Fidesz tisztességtelen módszerekkel biztosítja hatalmát, például állami pénzből kampányol, és hatósági eszközökkel korlátozza ellenfeleit.

Állandó szövetségese a névleg független Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), amely azonban önállóan nem indul választásokon, hanem a Fidesz társutasaként marad életben.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.

Ki a szöszt érdekel a foci? Kutatás!

Téged például érdekel? Vagy kicsit sem? Kutatjuk a véleményedet!