Robot indul ma a Holdra

Ma indítják útnak az amerikai Peregrine (Vándorsólyom) holdkutató robotot. Sólyomra nem hasonlít, mosógépre inkább. A szondát szállító Vulcan rakéta Floridából indul, a robot február végén kísérli meg a leszállást a Holdon. A fellövést december 24-re tervezték, de akkor műszaki hibák miatt el kellett halasztani.

Utoljára 1972 decemberében járt ott amerikai űrhajó, ez volt az utolsó Apollo-küldetés, három űrhajóssal. Ember azóta sem szállt le, de szovjet, kínai és indiai automata szondák igen.

A Peregrine egy lávafolyamnál száll le, a Ragacsosság öble (Sinus Viscositatis) nevű helyen. Tudományos méréseket végez majd, elsősorban vizet keres. Ennek jelenléte fontos a későbbi holdbázisok miatt. Ha van a Holdon víz, illetve jég, akkor üzemanyagot is lehet csinálni helyben, hiszen a víz hidrogénből és oxigénből áll.

A robotot nem az amerikai állami űrhivatal, a NASA építette és küldi fel, hanem egy magáncég, az Astrobotic.

Bár élő ember nem lesz a fedélzeten, halottak igen. A Peregrine ugyanis halottak hamvait is magával viszi, gazdag emberek maradványait, akiknek a családja ki tudja fizetni az ilyen különleges temetést. Virág egy ideig nem lesz a sírjukon, de az örök nyugalom szinte garantált. Az ezért kapott pénz is a küldetés célját szolgálja, hiszen az űrkutatás nagyon drága mulatság.

A 90 kilós robot várhatóan egy hétig működik majd, ezután kissé elromlik az időjárás. A holdi éjszaka mínusz kétszáz foknál is hidegebb, és ezt biztosan nem bírják ki a műszerei. (NBC)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Meleg is lesz, melegek is, sőt szivárvány is várható! Vagyis ugorgyán! Meg ufók!

Kidobták Magyar Pétert egy bulihelyről, Orbán Viktor házasodó fotelekről beszélt – híradó

És még: meghosszabbították a hőségriadót, Múzeumok Éjszakája lesz holnap.