Szép jó reggelt!

Jó idő lesz ahhoz képest, hogy tél van, még a nap is kisüt. Sajnos összességében nem ilyen vidám az időjárás ezen a bolygón. Idén huszonegy fajt nyilvánítottak kihaltnak, őket bemutatjuk név szerint ma. Halacskák, madarak, kagylók, sőt egy denevérfaj is örökre eltűnt a Földről, többségükkel a klímaváltozás végzett. Az egyetlen remény, hogy haladunk a génszerkesztéssel, és akkor tojásfehérjéből meg lisztből újra megcsinálhatjuk őket. Sőt, egészen új fajokat, például asztali kiselefántot!

Gabriella névnapja van, ez Gábriel női párja. Gábriel egy acélkemény arkangyal a Biblia szerint, őt küldte Isten Szodoma és Gomora elpusztítására, szóval ő egy korai Godzilla. 

Újhold van, vagyis ilyenkor a Hold egyáltalán nem látszik, mert a Föld leárnyékolja. Régen persze az embereknek fogalmuk se volt arról, hogyan mozog a Nap, a Föld és a Hold, ezért izgalmas mesékkel helyettesítették a csillagászatot. Az egyiptomi istenekről hallottatok már, de itt mifelénk is kitaláltak legalább olyan jópofa dögöket. A főleg Dél-Magyarországon emlegetett morkoláb minden hónapban megeszi a holdat, majd kiöklendezi. Így mesélték: 

“A morkoláb olyan, mint a papagájmadár. Mikor mögemésztette, lassanként kiaggya a világosságot, mint a galamb, mikor öteti a fiát.”

Ezt a jó étvágyú szörnyet a gyerekek ijesztgetésére is használták, tehát betöltötte a mumus szerepét. Mára eltűnt az összes mumus, de nem is hiányzik, hiszen épp elég a klímaváltozástól félni!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Meleg is lesz, melegek is, sőt szivárvány is várható! Vagyis ugorgyán! Meg ufók!

Kidobták Magyar Pétert egy bulihelyről, Orbán Viktor házasodó fotelekről beszélt – híradó

És még: meghosszabbították a hőségriadót, Múzeumok Éjszakája lesz holnap.