Harminc éve halt meg Antall József 

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ma 30 éve, 1993. december 12-én halt meg Antall József, Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke a rendszerváltás után. Antallnál 1990-ben rákos megbetegedést  diagnosztizáltak. Eleinte úgy tűnt, hogy legyőzi a kórt, de az sajnos kiújult, állapota pedig rosszabbra fordult.

Antall a ma már nem létező MDF (Magyar Demokrata Fórum) párt miniszterelnök-jelöltjeként nyert 1990-ben. Rendkívüli munka várt rá: a szocialista Magyarországot visszavezetni Európába, felállítani az új gazdaságot, udvariasan kikísérni a szovjet hadsereget az országból. Az Antall-kormánynak a döntései elfogadásáért alkut kellett kötnie a legnagyobb ellenzéki párttal, a liberális – és ma már szintén nem létező – Szabad Demokraták Szövetségével (SZDSZ). Így lett az SZDSZ-jelöltje, Göncz Árpád a köztársasági elnök. 

A nyolcvanas években született, akkoriban még kisgyerekeknek Antall József halála, pontosabban annak bejelentése elég sokkoló élményt hozott. Erre vonatkozóan felmérések is készültek, amik igazolták, hogy valóban meghatározó, mély nyomokat hagyott. 

A kilencvenes évek elején még nem voltak kereskedelmi tévék, a betárcsázós internet is jó pár évvel később jelent meg, sőt, vezetékes telefonja sem volt mindenkinek, nemhogy mobilja.

Így aztán a gyerekek és felnőttek is várták a köztévében sugárzott műsort. A kisebbek között  az egyik legnépszerűbb a vasárnapi Walt Disney-rajzfilmcsokor volt. Antall halála napján a Kacsamesék A gonosz bálna című epizódja ment, amikor egyszer csak, se szó se beszéd, a képernyő elsötétült és megszólalt Chopin Gyászindulója. A gyerekek hirtelen nem tudták, mi történik. A nyomasztás ment egy darabig, majd bejelentették komoran a miniszterelnök halálhírét. Az epizód végét pedig sosem adták le, nem is pótolták, így ma felnőtt fejjel lehet utánanézni, mi lett a gonosz bálna sorsa (azoknak, akiknek van Disney-előfizetésük).

Egyébként nemcsak a magyar gyerekeket sokkolták így szomorú hírekkel. A brit gyerekek épp egy Miki egér-epizódot néztek, amikor 1939-ben megszakították a műsort, és bejelentették a II. világháború kitörését. 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.