Szőröstül-bőröstül és fésűkagylóstul – híradó csütörtökön

Orbán Viktor csütörtökön levélben gratulált Vlagyimir Putyinnak, amiért újraválasztották őt Oroszország elnökének. Az orosz „választásról” ebben a cikkben írtunk, és azért tesszük idézőjelbe, mert az csupán egy színjáték. A választásoknak csak a demokratikus országokban van értelme, a diktatúrákban nem. Orbán Viktort ez azonban nem zavarta, ő volt az első – és feltehetően az egyetlen – uniós vezető, aki gratulált Putyinnak. Azt írta neki: örömére szolgál, hogy a Magyarország és Oroszország közötti együttműködés kölcsönös tiszteleten alapul, ami lehetővé teszi fontos kérdések megvitatását a mostani, nagyon nehéz geopolitikai helyzetben is. (24.hu)

A legjobb tál különdíjával jutott tovább a magyar csapat a Bocuse d′Or európai válogatóján. A Bocuse d’Or a világ legkomolyabb szakácsversenye, a döntő 2025 januárjában lesz majd. Az európai válogatót Norvégiában rendezték meg. A szabály az, hogy mindig a versenyt bonyolító ország emblematikus alapanyagaiból kell főzni. Most például rénszarvasból és egy híres skandináv pálinkaféléből. A „táltémánál” a tenger kincseiből kellett főzni, például fésűkagylóból. A magyar csapat résztvevői Kelemen Roland, Fodor Noel, Szabó László és Dalnöki Bence voltak. A dobogós helyezések pedig így alakultak: 3. helyezett: Norvégia, 2. helyezett: Svédország, 1. helyezett: Dánia. (We Love Budapest)

A magyar csapat. Magyar Bocuse d’Or Akadémia / Facebook

Továbbra is bokszol egymással a magyar kormány és a SPAR. Az osztrák kereskedelmi lánc magyar vállalata az elmúlt években több milliárd forintot bukott, a kormány ugyanis különadót szedett tőlük és bevezette a hatósági árakat. A SPAR vezérigazgatója több osztrák lapnak is interjút adott nemrég. Ezekben azt mondta: a magyar kormány zaklatja a láncot. Az igazgató szerint Orbán Viktor állítólag egy rokonának akart tulajdonrészt szerezni a vállalatban. Lázár János építési miniszter nemrég nyíltan fenyegette meg az üzletláncot, és azt mondta: „most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül.” (mfor)

Megszólalt az első ember, akinek az agyába beültették Elon Musk találmányát, a Neuralink nevű chipet. A chip egy olyan agy-gép interfész (BCI), amivel – Musk ígérete szerint – a súlyos beteg embereknek is esélye lehet a teljes életre. A 29 éves Noland Arbaugh januárban kapta meg a chipet. Ő nyolc évvel ezelőtt egy baleset után nyaktól lefelé lebénult. A most bemutatott felvételen az látszik, hogy Noland a gondolataival tudja mozgatni a számítógép egerét, sőt, így játszani és sakkozni is tud. Erre korábban csak úgy volt képes, hogy a szájába vett néhány pálcikát, így kezelte a billentyűket a számítógépén. A férfi elmondta: az eszköz még nem tökéletes, további kísérletekre van szükség, de a tapasztalatai összességében pozitívak. (hvg.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Elég minden napnak a maga baja!

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.