Kicsoda Vlagyimir Putyin, Oroszország diktátora?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ahogy már megírtuk, elsöprő győzelmet aratott a hétvégi elnökválasztáson Vlagyimir Putyin. Az orosz diktátor negyedszázados uralmát egyelőre nem veszélyezteti senki, politikai ellenfelei nincsenek. Akik voltak, azok gyanús körülmények közt haltak meg, köztük politikusok, üzletemberek, újságírók is. Putyin nehéz sorból küzdötte fel magát a politikai elitbe, sokak szerint elsősorban az éles eszével és a ravaszságával.

De ki is ez a Vlagyimir Putyin?

  • 1952. október 7-én született az akkori Leningrádban. Szegény családból származik, egy olyan bérházban éltek, amiben állítólag hemzsegtek a patkányok. Nem várt gyerek volt, a nélkülözések miatt sovány is, ezért gyakran került összetűzésbe a többi nagyobb gyerekkel. Egy interjúban később azt mondta, hogy emiatt fordult a küzdősportok felé, ekkor kezdett el cselgáncsozni is. „A leningrádi utcákon nőttem fel, ahol megtanultam az aranyszabályt: ha a harc elkerülhetetlen, neked kell bevinned az első ütést” – mondta egy 2015-ös interjúban.
  • Mivel jól tanult, felvették az egyetemre, ahol jogot hallgatott. Az egyetem alatt lépett be a szovjet kommunista pártba, aminek a Szovjetunió összeomlásáig a tagja volt. Az egyetem után a szovjet titkosszolgálat, a KGB ügynöke lett. Az akkori Kelet-Németországba küldték, ahol az volt a feladata sokáig, hogy az ott dolgozó szovjet diplomatákat figyelje meg, és jelentsen róluk. 1990-ben tért vissza hazájába, amikor megbukott és felbomlott a Szovjetunió. Ez egyébként nagyon megviselte, a „huszadik század legnagyobb politikai katasztrófájaként” beszélt erről később.
A KGB szimbóluma. Forrás: wikipedia
  • A kilencvenes években dolgozott taxisofőrként, majd tanácsadója volt szülővárosa, az akkora már ismét átkeresztelt Szentpétervár polgármesterének. Innen került Moszkvába az elnöki stábba, és itt figyelt fel rá Borisz Jelcin akkori elnök is. Annyira tehetségesnek gondolta, hogy Putyint jelölte ki lehetséges utódjának. 1999-ben pedig, miután menesztették a miniszterelnököt, ezt a tisztséget Vlagyimir Putyin vette át. A következő évben pedig elnökké választották.
Borisz Jelcin átadja az elnöki példányt az orosz alkotmányból, azaz kinevezi Putyint elnöknek. Forrás: kremlin.ru
  • Putyint kezdetben az tette népszerűvé, hogy keményen lépett fel Csecsenföld ellen, ami egy korábbi szovjet állam volt a Kaukázus mentén. A kilencvenes években gyakoriak voltak a teljes függetlenségért harcoló csecsen terroristák által elkövetett merényletek. Két moszkvai lakótelepi robbantást is az ő számlájukra írtak, ahol több százan haltak meg és rengeteg sérült is volt. Ezért Putyin háborút indított Csecsenföldön, amit Oroszország-szerte nagyon sokan támogattak. Egyes információk szerint Putyin maga szervezte a robbantásokat, hogy ezzel ürügyet szolgáltasson a háborúra. A közel tíz évig tartó csecsen háborúról több könyvet és számos cikket írt Anna Politkovszkaja újságíró és jogvédő, aki közel sem festett jó képet Putyinról. Politkovszkaját aztán 2006-ban, éppen Putyin születésnapján a házuk liftjében lelőtték.
  • Az elnök az első két ciklusában megszilárdította az orosz gazdaságot, elsősorban az orosz gázra és olajra alapozva. És mivel az alkotmány szerint nem lehetett volna két ciklusnál tovább senki elnök, ezért egy bábját, Dmitrij Medvegyevet nevezték ki elnöknek, aki aztán Putyint kérte fel miniszterelnöknek. Így Putyin hatalma gyakorlatilag érintetlen maradt. Később az alkotmányt is átírták, így nem volt akadálya annak, hogy többször is elnökké válasszák.
  • Az elmúlt években aztán egyre egyértelműbbé vált, hogy Putyin nem fog engedni a hatalmából. Felszámolta a szabad sajtót. Bármit megtett, hogy az ellene fellépőket elhallgattassa vagy eltüntesse. Az sem számított, hogy külföldön élt az illető, változatos módszerekkel, például sugárzó anyaggal vagy idegméreggel végzett ellenfeleivel. Azt sosem sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy maga Putyin állt a merényletek mögött, de az orosz titkosügynökök többször is lebuktak. Talán a  legnagyobb visszhangot kiváltó támadás Alekszej Navalnijt, Putyin legnagyobb ellenlábasát érte. Őt először 2020-ban egy repülőúton próbálták meg kivégezni idegméreggel, de akkor még sikerült megmenteni az életét. Aztán Navalnijt letartóztatták és egy szibériai börtönben halt meg máig tisztázatlan körülmények közt.
  • Vlagyimir Putyin a nyilvánosság előtt ugyan nem mutatja, de oknyomozó újságírók feltárták, hogy milyen nagy gazdagságban él. Annak ellenére, hogy szeret kérkedni azzal, hogy ő is a nép egyszerű gyermeke. Az első leleplező drónfelvételt maga Navalnij hozta nyilvánosságra Putyin egyik luxusnyaralójáról, még 2017-ben. Két éve egy videó is készült a nyaraló belsejéről, ahol a beltéri medencébe vízesés is folyik a felső emeletről. A palota nagyjából négyszáz milliárd forintot érhet, van benne kaszinó, templom és atombunker is. Putyin persze tagadta, hogy a ház az övé lenne, sőt, a vagyonnyilatkozata alapján mindössze egy kétszobás szentpétervári lakás, két régi szovjet autó és egy garázs van a nevén. De azóta kiderült, hogy több különleges ingatlan is köthető hozzá, mind Moszkvától távol, ahol elrejtőzhet a kíváncsi tekintetek elől. Putyin személyes vagyonát több tízmilliárd dollárra becsülik.
  • Putyintól szeret a legnagyobb macsóként pózolni. Ezért készültek róla olyan felvételek, amiken félmeztelenül lovagol, búvárkodik vagy bombázót vezet, sőt, tigrist ment egy rezervátumban. Fekete öves dzsúdó-mester, bár vannak, akik szerint nem a tudása miatt kapta a fekete övet.
  • Ukrajna 2022-es megtámadása miatt gyakorlatilag az egész nyugati világ ellene fordult. A háborút arra hivatkozva indította meg, hogy az ott élő oroszok kérték ezt. A két éve tartó „különleges katonai művelet”, ahogy Putyin nevezte a háborút, több százezer ember életét követelte, és egyelőre nem látszik a vége. Joe Biden amerikai elnök egyenesen gyilkosnak nevezte az orosz elnököt emiatt. A hétvégén megtartott orosz választások pedig megerősítették Putyint a hatalmában, bár már egyáltalán nem lehetett ezt „választásnak” nevezni, ellenlábasa ugyanis nem volt.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.