Tíz útravaló Dél-Koreából

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nemrég országgyűlési választások voltak Dél-Koreában, ezért úgy gondoltuk, hogy ezen a héten innen hozunk nektek érdekességeket. Minden héten írunk olyasmiket egy-egy országról, amiket nem biztos, hogy tanultok a suliban. Az útikönyv címke alatt böngészhettek is közöttük. És akkor most jöjjön a K-Pop hazája.

Főváros: Szöul
Lakossága: 51,4 millió fő
Terület: 100 210  km² (picit nagyobb, mint Magyarország)

 

1. Vezető az oktatásban. Igaz, sok gyereknek nincs élete a suli mellett

Élen állnak minden olyan felmérésben, mint például a PISA, ami a tanulók ismeretanyagát méri. Nagyon sok pénzt fektetnek az oktatásba, de a gyerekek azért a hajtást sokszor megsínylik. Vannak diákok, akik a különórákkal együtt reggel 8-tól este 9-ig bent vannak a sulikban. Ennek oka, hogy nagy társadalmi nyomás van rajtuk, hogy bekerüljenek egy jó egyetemre. Márpedig a koreai egyetemek a világ élvonalában vannak, így eléggé kell teperni.

2. Az egyik ázsiai tigrisnek nevezik

Az ázsiai tigrisek kifejezést négy ázsiai államra, Hongkongra, Dél-Koreára, Szingapúrra és Tajvanra használják, és a nagyon gyors gazdasági fejlődésükre utal. Az ötvenes években, a koreai háború idején a világ egyik legszegényebb országa volt Dél-Korea. A hatvanas években aztán beindult a fejlődés, és hogy érzékelhetőek legyenek az arányok: egy átlagos lakos hatszor akkora jólétben élt már 1990-ben, mint 1960-ban. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ehhez sajnos „kellett” egy keménykezű diktátor, Pak Csong Hi, akinek ideje alatt jelentek meg a csebolok, vagyis a családi óriásvállalatok. Ilyen a Kia, a Hyundai, az LG vagy a Daewoo. A legnagyobb pénz a nehéziparból, kőolaj-feldolgozásból, autógyártásból és elektronikai eszközök gyártásából származik. Sokan szeretnek itt befektetni, ezért a bankszektor is fejlődik. És a turizmus is.

3. Észak és dél

A Koreai-félsziget területéért Japán és Oroszország is harcolt, végül a japánok megszállása alá került, tartományukká nyilvánították Koreát. Persze ez nem tetszett a helyi lakosoknak, függetlenedni akartak. Így aztán minden betolakodó, vagy betolakodni próbáló elleni utálat erős volt, legyen az Japán vagy Oroszország (később Szovjetunió). A második világháborúban Japán a vesztes oldalon állt. Korea pedig Japánhoz tartozott. A világháború végén a győztes szovjet hadsereg be is vonult az északi részre, és elüldözte a japánokat. Viszont az Egyesült Államok is betette a lábát, de nekik főleg Szöul volt fontos, így északot meghagyták a Szovjetuniónak, egy tollvonással kettészakították az országot. Később, 1948-ban létrejött a Koreai Köztársaság, vagyis Dél-Korea, ahol törvényen kívül helyezték a baloldali pártokat, és üldözték is tagjaikat. Északon pedig a kommunista Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, vagyis Észak-Korea Kim Ir Szennel az élen. Mindkét országban diktátor volt a vezető, csak az ideológia volt más. Észak- és Dél-Korea kettéosztása ideiglenesnek indult, de ezek az ideológiai ellentétek nem engedték az újraegyesítést. Kitört a koreai háború, ami 3 éven át tartott, és 1953-ban véglegessé váltak a határok. Létrejött egy 4 kilométeres demilitarizált övezet. Ez azt jelenti, hogy bár a két ország között nincs átjárás, de a határon nem lehetnek katonák, és katonai létesítmények sem. A mai napig ezt tartani kell, északról nem lehet délre menni és fordítva. Észak és Dél tulajdonképpen a mai napig háborúban áll egymással, csak tűzszünet van.

4. A K-pop hazája

Az elmúlt évtizedben lett irtó népszerű a koreai könnyűzene, vagyis a K-pop olyan bandákkal, mint például a BTS, vagy még előtte PSY, vagyis Pak Cseszang énekes a rekorddöntő Gangnam Style-lal. A K-pop már külön műfaj lett, elektronikus, hiphop, popos és r&b-s elemekkel. De nemcsak a zenei, hanem filmes világuk is térhódításba kezdett. Ennek bizonyítéka az elég brutál sorozat, a Squid Game, vagy az Oscar-díjas Élősködők.

5. A kimcsi a minden

Ilyen Onggi edényekben is készítik a kimcshit (Forrás: Pixabay)
Ilyen onggi-edényekben is készítik a kimcshit (Forrás: Pixabay)

A koreai gasztronómia egyik legismertebb étele. Kínai kelt, retket, zöldhagymát, gyömbért és uborkát erjesztenek (de vannak más összetevők is, legalább 150 féle kimcsi létezik), ebből lesz a kimcsi. Fűszerezésnek sót és garnéla– vagy halszószt használnak, de van, aki meg is csilizi. A dietetikusok szerint piszok egészséges. Késő ősszel teszik el, és egész télen erjesztik. Az időszaknak neve is van, ez a kindzsang.

A koreaiak amúgy nagyon szeretnek enni, egészségesen étkeznek, egyszerre csak keveset. Az evést a jólléttel azonosítják, így hogy vagy helyett azt szokták kérdezni: ettél már?

6. Egyévesnek születnek

Ha egy dél-koreait kérdezel, hány éves, minden bizonnyal eggyel többet fog mondani, mint amennyi. Itt ahogy megszületik valaki, már egyévesnek mondják, és újévkor van mindenkinek a szülinapja, ekkor lesznek egy évvel idősebbek.

7. Kényszeresen aggódnak a külsejük miatt

Az adatok azt mutatják, hogy a dél-koreaiak negyede már végeztetett plasztikai beavatkozást, világszinten benne vannak a top 10-ben a legtöbb plasztikai és kozmetikai műtétek rangsorán. Főleg az arcukat szabatják át, ezen belül is elsősorban a szemeiket, a körülötte lévő bőrt, szemhéjat módosítják a nyitottabb tekintetért. Az arcfehérítés is népszerű, amit injekciókkal oldanak meg. A fiatalos szépségideál itt már a kultúra része lett, a siker mércéje a munkaerőpiacon is. Sajnos ennek meg is lett az eredménye: rohamosan emelkedik a testképzavaros fiatal lányok és srácok száma.

8. Imádják az e-sportokat

Ha gamerként képzeled el a jövődet, akkor Dél-Korea a tökéletes hely neked. Több cég is van, köztük a Samsung, amely folyamatosan keresi az őket képviselő gamereket a bajnokságokra. Az e-sport rendezvények óriásiak, hatalmas stadionokban rendezik őket.

9. Kötelező sorkatonaság van

Mivel az ország folyamatosan háborúban áll Észak-Koreával, kötelező a sorkatonai szolgálat minden egészséges, 20-30 év közötti, legalább általános iskolát végzett férfinak.

10. 5G-t mindenkinek!

2019-ben Dél-Korea lett az első ország a világon, ahol elérhetővé vált az 5G hálózat átlagfelhasználók számára is. Nagyon sok helyen van ingyenes wifi, a lakosság 93 százaléka használja a netet.

+1 A szakáll ciki

Ritkán látsz szakállt vagy bajuszt viselő dél-koreai férfit, mert itt az arcszőrzetet a rossz higiéniával és a tisztátlansággal azonosítják.

 

 

 

 

 

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?