Tíz útravaló Törökországból

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Törökország a magyarok népszerű nyaralóhelye, ahol mindig csábít a jó idő és a friss kebab illata – de sok érdekesség is akad róla, ezért most innen hozunk nektek útravalókat. Minden héten írunk olyasmiket egy-egy országról, amiket nem biztos, hogy tanultok a suliban. Az útikönyv címke alatt böngészhettek is közöttük.

Főváros: Ankara
Lakossága: 85 millió fő
Terület: 780 580 km²

1. Melyik is a főváros?

Könnyen összekeverhető, hogy mi Törökország fővárosa: sokan rögtön Isztambult mondanának, pedig a nyertes Ankara. Igaz, ez csak a második legnagyobb város. Törökország egyébként csak fél lábbal tartozik Európához, mivel a területének csak 3-5 százaléka fekszik itt, a többi mind Ázsiához tartozik. A határ Isztambul városán keresztül fut.

2. Micsoda látvány!

Törökország ad otthont a világ hét csodája közül kettőnek. Ezek az ephészoszi Artemisz-templom, ami egy ókori görög templom, és a halikarnasszoszi mauzóleum. Ez egy i. e. 353 és i. e. 350 között épült síremlék, amely Mauszólosz, perzsa királyi helytartó és felesége számára épült a kis-ázsiai Halikarnasszoszban. Törökországban 21 UNESCO világörökségi helyszín van.

Epheszosz. Rita1234 / Wikipedia

3. Utánam a vízözön

Törökország legmagasabb hegye, az Ararát-hegy két csúcsból áll, a Nagy-Ararát több mint 5 ezer méter magas. A hegyet sokan szentnek tartják, és úgy tartják, hogy Noé itt tette partra bárkáját a nagy özönvíz után.

4. És az EU?

Törökország köztársaság, az elnöke pedig Recep Tayyip Erdoğan. Az ország alapító tagja volt a második világháború után létrehozott ENSZ-nek, és tagja a NATO-nak is. Közel-keleti elhelyezkedése miatt Törökország stratégiai jelentőségű a világpolitikában. Törökország 1963 óta úgynevezett társult tagja az Európai Uniónak, de nem tagja. Az ország első csatlakozási kérelme 1987-es (!) keltezésű, 1999-ben uniós tagjelölti státuszt kapott. A csatlakozási tárgyalások 2005-ben kezdődtek, de 2018-ban megrekedtek a törökországi demokrácia, jogállamiság és alapvető jogok terén tapasztalható visszalépések miatt.

Isztambuli látkép. Pixabay

5. Éles kanyar Lappföldről

Talán furcsán hangzik, de a Mikulás Törökországban született. Nikolai, 4. századi görög keresztény püspök a Római Birodalom Lícia régiójában, a mai Törökországban élt. Szülei halála után nagy örökséget kapott, amelyet szétosztott a szegények és rászorulók között. A legenda szerint zsáknyi aranypénzeket dobált a házak kéményébe, és gyümölcsöt vitt a gyerekeknek. Az emberek szentnek nevezték. Jó cselekedeteinek híre egész Európában elterjedt, és megalapozta a Mikulás legendáját.

6. Pedig a karácsony nem is úgy van!

Még ha a Mikulás eredete Törökországból ered is, az ország hagyományosan nem ünnepli a karácsonyt, mivel túlnyomórészt muszlim ország. Törökországban rengeteg saját vallási ünnepet tartanak, a legfontosabb a ramadán.

Pixabay

7. Ennyi mindent hoztak be Európába

Az óriás tulipánföldekről ugyan Hollandia jut eszünkbe, pedig azokat a törökök vitték Amszterdamba. A virágok Közép-Ázsiából származnak, és jóval azelőtt a törökországi paloták kertjeit díszítették, hogy Európába kerültek volna. A tulipánok az oszmán időkben olyannyira kedveltek lettek, hogy mintájuk számos akkoriban készült műalkotáson, kerámián és textílián is megjelent. A tulipánok népszerűségét a törökök még ma is ünneplik, és minden tavasszal tulipánfesztivált rendeznek. És ha már itt járunk, a cseresznyét is ők hozták be Európába.

8. Övék az egyik legjobb vezetéknév

50 betűvel a leghosszabb török vezetéknév a Ayyıldızlızlıkırmızıbayraktaşıyankahramanoğullarından. Bajban lehetnek azok a török gyerekek, akiket így hívnak, de még csak most tanulnak írni! A nyelv leghosszabb szava a nép kultúrában amúgy a 70 szóból álló „muvaffakiyetsizetsizleştiricleştiriciveriveremeyabilımızdanmişmişmişmişmişmişmişmişmişmişmiş̇süncesine” szó. Ezt nem használják gyakran, kifejezetten egy történethez találták ki. Nagyjából úgy fordítható, hogy „mintha azok közé tartoznál, akiket nem tudunk könnyen lefegyverezni”.

Pixabay

9. Csodás gasztronómia

A törökök egyik kedvenc étele a grillezett bárányból vagy marhából készült kebab, de egy sor ínycsiklandó ételt is ehetünk náluk. A joghurtos saláták, a halak és a tenger gyümölcsei, a grillezett, párolt húsfajták, az olívaolajon párolt és töltött vagy csomagolt zöldségek mind török ízélménynek számítanak. Ami az édességeket illeti, a lokum már sok itthoni üzletben is kapható, úgyhogy könnyen kideríthető, mennyire vagy oda a zselés, porcukorral meghintett finomságért. Hasonló a helyzet a baklavával, amit több nemzet is a sajátjaként tart számon, és ami brutális méz-és pisztáciarobbanással jár a szájban. Kénytelenek vagyunk lerántani a leplet arról a tényről is, hogy létezik egy úgynevezett csirkemellpuding is náluk, a tavuk göğsü. Ez egy furcsa, főtt csirkéből, tejből és cukorból álló, fahéjjal ízesített főzet.

10. Brutális méretű piacok

Az Isztambulban található Nagy Bazár (törökül Grand Bazaar) a világ egyik legnagyobb és legrégebbi fedett piaca 61 utcával és több mint 4000 üzlettel. Naponta akár 300-400 ezer látogató is megfordul ott. Rendszeresen szerepel a világ leglátogatottabb turisztikai látványosságai között, és gyakran a világ egyik első bevásárlóközpontjának tekintik. Bár a Nagy Bazárban talán veszélyesebb, ha lemaradsz a családodtól. Szintén Isztambulban van a híres és gyönyörű Hagia Szophia (ejtsd: ajía szofía) bizánci építésű hajdani ortodox bazilika.

Mark Tarloc / Wikipedia

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?