Történelmet írt egy tinédzser a darts-világbajnokságon

Egy 16 éves dartsjátékos tartja lázban a világot. Luke Littler szenzációs teljesítményének köszönhetően a legfiatalabb játékos lett, aki valaha bejutott a világbajnokság döntőjébe.

A szerdai döntőben ugyan kikapott ellenfelétől, Luke Humphriestól, de még így is a sportág legfényesebb fiatal csillagává vált, és nagy szó, hogy eljutott idáig.

A világ legjobb sportolói sokszor nagyon fiatalon kezdik a pályafutásukat. Az angliai Runcornban született Luke „The Nuke” Littler mindössze másfél évesen próbálta ki először a dartsot. Állítólag azóta megállás nélkül játszik. A fiú korábbi edzője azt mondta, hogy mire Luke 10 éves lett, már tudták róla, hogy bőven túlszárnyalja kortársait.

Tizenhat éves koráig azonban nem játszhatott a nagyok között, ezért szépen lassan végigjárta az ifjúsági ranglétrát. Mielőtt betöltötte a 11. életévét, már a 21 év alattiak csapatában játszott, mert túl jó volt mindenki máshoz képest. Ezen a videón még totyogósként dartsozik:

Littler mindenféle díjat megnyert, van 12 felnőtt bajnoki címe, és ő lett a tavalyi PDC (Professional Darts Corporation) ifjúsági világbajnokság győztese. A fiú a mostani, felnőtt döntőben nagy neveket ejtett ki és már most több mint 80 millió forintnak megfelelő összeget zsebelt be a nyerőszériája alatt.

Az előző legfiatalabb világbajnoki döntős egyébként Kirk Shepherd volt, aki 2008-ban 21 éves és 88 napos volt, amikor győzött. A legfiatalabb győztesként eddig Michael van Gerwent tartják számon, aki 24 éves és kilenc hónapos volt, amikor 2014-ben megnyerte első címét. Luke az ő rekordját már nem tudta megdönteni.

Littler az idei világbajnokságon öt mérkőzéséből háromszor 100-as vagy annál magasabb átlagot ért el. Ez rajta kívül csak egy játékosnak sikerült a mezőnyben. A fiú a legnagyobb győzelmét az ötszörös világbajnok és gyerekkori hőse, Raymond van Barneveld ellen aratta a legjobb 16 közé jutásért.

PDC / Facebook

A fiú rövid idő alatt hihetetlenül népszerű lett, de ebben nem csak a kiváló sportteljesítménye játszott szerepet, hanem az is, hogy nagyon karizmatikus figura. Láthatóan élvezi a rivaldafényt, különösen azt, amikor a rajongói a korával cukkolják. Néhány meccse alatt azt skandálták neki, hogy „reggel suliba kell menned!”

„Hihetetlen, hogy a tömeg milyen gyorsan az én oldalamra állt. Imádom” – nyilatkozta a CNN Sportsnak. Mióta a darts-világbajnokságon berobbant a színpadra, Littler több tízezer követőt szerzett a közösségi médiában. De sztárok is rajonganak érte: Instagram-követői között ott van például a focista James Maddison is. A Tottenham Hotspur és az angol válogatott középpályása meghívta a fiút egy közös meccsnézésre is.

Luke tavaly nyáron érettségizett és most már teljes mértékben a karrierjére koncentrál. Miután a vb második fordulójában legyőzte Andrew Gildinget, vett magának egy doboz narancsos üdítőt és egy adag kebabot.

Miután a fiú mesélt a vad buliról, az egyik londoni kebabozó felajánlotta neki, hogy élete végéig ingyen ehet náluk.

Ami a dartson kívüli életet illeti, Littler szerint nem csinál túl érdekes dolgokat. „Csak felkelek, játszom az Xboxon, eszem valamit, dobok egy párat a táblán, lefekszem aludni és ennyi” – mondta egy interjúban.

A fiú a világbajnokságnak köszönhetően több mint száz helyet lépett előre a profi ranglistán, és az idei évre várhatóan egyéves turnéengedélyt is kap. „Hihetetlen, csak egy meccset akartam nyerni, és hármat nyertem. Sokat küzdöttem, hogy itt legyek, és nagyon boldog vagyok” – mondta Littler az utolsó előtti mérkőzése előtt. „A közösségi médiában mindenki csak arról beszél, „jaj, ilyen fiatal, olyan fiatal. 16 éves vagyok, és hagyom, hogy a darts beszéljen helyettem.” Ha Luke most nem is nyert, érdemes lesz a jövőben is figyelni rá.

Kiemelt kép: Luke TheNuke Littler / Facebook

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Életeket mentettek a vombatok az ausztrál erdőtűzben

Legalábbis eltűrték, ha az odúikba menekültek a kisebb állatok.

Bezzeg az én időmben!

Régen minden jobb volt? Egy fenét.

Ma ünnepeljük az apukákat!

Itt van az apák napja, énekszó és tánc köszöntse.