Totál szívás: titkokat árult el két hím szúnyog őskövülete

Évente több százezer ember hal meg világszerte különböző, szúnyogok által terjesztett kórságokban, mint a malária vagy a zikavírus. 

A szúnyogok már a dinoszauruszok korában is léteztek, de eddig úgy tudtuk, csak a nőstények vad vérszívók, nekik van ugyanis olyan szúró szájszervük, amivel a bőrünkbe (meg állatok bőrébe) hatolnak. Ők csak táplálkozni akarnak, de sajnos nyálukkal nemcsak véralvadásgátló anyagot juttatnak be a ránk mért sebbe, hanem az esetlegesen felszedett kórokozókat is.

Szóval a hím szúnyogoknak hiányzik a szúró szájszervük. Ez ma igaz is, de – mint kiderült – nem volt ez mindig így. Kutatók 130 millió évvel ezelőtti, borostyánba kövesedett hím szúnyog tetemeire bukkantak Libanonban, és legnagyobb meglepetésükre felfedeztek rajtuk szúró szájszervet. Felépítésük megegyezik a mai hímszúnyogokéval, de a szipóka megtalálható rajtuk, igaz, rövidebb, mint a nőstényszúnyogoké

A kutatás vezetője arra is emlékeztetett, hogy a nőstény szúnyogok csak megtermékenyített állapotukban csípnek, szükségük van ugyanis a vérre petéik fejlődéséhez. Ma már a hím és meg nem termékenyített nőstény szúnyogok a növények nedveit fogyasztják. Néhány hím pedig egyáltalán nem is táplálkozik rövid élete során.

(Reuters)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Miért fontos, hogy határt szabjunk az empátiánknak?

Hiába fontos érzés, magunkra is vigyáznunk kell.

A madarak bebizonyították: kevésbé intelligensek, akik zaklatnak másokat

Ha téged is bántottak már a suliban, akkor most figyelj!