Totál szívás: titkokat árult el két hím szúnyog őskövülete

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Évente több százezer ember hal meg világszerte különböző, szúnyogok által terjesztett kórságokban, mint a malária vagy a zikavírus. 

A szúnyogok már a dinoszauruszok korában is léteztek, de eddig úgy tudtuk, csak a nőstények vad vérszívók, nekik van ugyanis olyan szúró szájszervük, amivel a bőrünkbe (meg állatok bőrébe) hatolnak. Ők csak táplálkozni akarnak, de sajnos nyálukkal nemcsak véralvadásgátló anyagot juttatnak be a ránk mért sebbe, hanem az esetlegesen felszedett kórokozókat is.

Szóval a hím szúnyogoknak hiányzik a szúró szájszervük. Ez ma igaz is, de – mint kiderült – nem volt ez mindig így. Kutatók 130 millió évvel ezelőtti, borostyánba kövesedett hím szúnyog tetemeire bukkantak Libanonban, és legnagyobb meglepetésükre felfedeztek rajtuk szúró szájszervet. Felépítésük megegyezik a mai hímszúnyogokéval, de a szipóka megtalálható rajtuk, igaz, rövidebb, mint a nőstényszúnyogoké

A kutatás vezetője arra is emlékeztetett, hogy a nőstény szúnyogok csak megtermékenyített állapotukban csípnek, szükségük van ugyanis a vérre petéik fejlődéséhez. Ma már a hím és meg nem termékenyített nőstény szúnyogok a növények nedveit fogyasztják. Néhány hím pedig egyáltalán nem is táplálkozik rövid élete során.

(Reuters)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?