Útmutató sárga, csíkos, zümmögő izékhez

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Itt a jó idő, lehet piknikezni. De ahogy előkerül egy szendvics vagy egy üdítő, szinte biztos, hogy megjelenik valami idegesítő, sárga, csíkos, zümmögő izé. Ha elzavarod, néhány perc múlva tuti, hogy a haverjaival jön vissza. Ha ez történt, akkor tudd, hogy darazsak szemétkednek veled. De sárga csíkos mezes zümmögőkből sokféle létezik, vannak köztük kimondottan barátságos lények is. Közös bennük az, hogy egyik sem szereti, ha csapkodva hadonászol a jelenlétükben. Íme egy kis útmutató.

Darázs

A fő tulajdonsága, hogy csíp. Akkor is, ha nem érzi magát veszélyben, de ha igen, akkor főleg. Ez azért baj, mert nagyon sokat allergiásak a darázscsípésre. Talán csak azért lehet megbocsátani neki, mert komoly szerepe van a beporzásban. Amúgy a papírkészítést tőle leste el az ember. Ugyanis a darázs, miután szétrágcsált pár fadarabot, ennek a rostjait a nyálával elkeverve papírszerű anyagot képes létrehozni, és ebből építkezik. Az olaszok az egyik kedvelt robogójukat a darázs, azaz a vespa után nevezték el. Mert az is úgy zümmög.

Akkor is jönnek, ha nem akarod. Csak ne dühítsd fel őket. kép: wikipedia

Méh

Nem szabad összekeverni a darázzsal, ha közelebbről megnézed, sokkal cukibb, gömbölyűbb és kevésbé sárga. Nélküle nem lenne se méz, se méhviasz, ráadásul a növények beporzása miatt is nagyon fontos tagjai a rovarvilágnak. Egy kiló mézhez ugyanis legalább kétmillió mézelő virágról kell nektárt gyűjteni. A méh csak akkor csíp, ha veszélyben érzi magát, úgyhogy ha jó fej vagy vele, ő is az marad. Ráadásul szegényke bele is hal abba, ha megcsíp, mert nem tudja visszahúzni a fullánkját, és az beletörik a csípésbe. És mivel egyre kevesebb van belőle, nagyon kell rá vigyázni. Ha véletlenül betéved a szobádba egy, inkább nyisd neki nagyra az ablakot, hogy ki tudjon repülni.

kép: pixabay

Dongó

Sok helyen írták már, de tényleg így van: a dongó a sárga csíkosok pandamacija. Nagy, dagi, lomha, közelről is olyan kis mackópofa. Ráadásul még szőrös is. Van ugyan fullánkja, de nagyon ritkán fordul elő, hogy megcsípne valakit. Hívják poszméhnek is. Virágzó fák, bokrok körül keresd, nem lesz nehéz dolgod, ők azok, akik basszusban zümmögnek.

Dongó. Cuki és szőrös. kép: pixabay

Lódarázs

Ez a legnagyobb darázsféle, egészen ijesztő a külseje. 2,5-3 centisre is megnőhet, a királynőjük pedig még ennél is nagyobb, 3,5 centi is lehet. A csípése, azaz inkább a szúrása nagyon fájdalmas és komoly allergiás reakciót válthat ki. Van ám haszna is, főleg olyan rovarokat eszik, amik szintén rettentően bosszantóak. A táplálékuk 90 százaléka különböző legyekből áll. Viszont jelentős károkat okoznak a méhészeknek, mert brutális mészárlást visznek végbe a háziméhek között. Azok általában úgy védekeznek, hogy megfőzik a lódarazsat: nagy csomóban ellepik, miközben hevesen verdesnek a szárnyukkal. Az összeadódó testmelegük végül kinyírja a betolakodót.

Ez egy lódarázs-királynő, tiszteletreméltó, az biztos… kép: wikipedia

Zengőlégy

Ezt szokták a leggyakrabban összekeverni a darázzsal, pedig egyáltalán nem veszélyes. Elsősorban zengéssel foglalkozik, nem véletlenül nem hívják autószerelőlégynek vagy balettáncoslégynek. Főleg virágok körül legyeskedik, de ha kitartod neki az ujjad, arra is rászáll. Arról ismered meg, hogy sokat lebeg egy helyben, ami a darazsaknak nem szokásuk. Leginkább virágport eszik, ő is fontos beporzó.

Ez nem darázs, hanem zengőlégy. kép: wikipedia

Lopódarázs

Ez egy egészen furcsa külsejű rovar. Olyan, mintha a feneke, azaz a potroha egy dróttal lenne összekötve a torával, azaz a törzsével. A nevét nem azért kapta, mert nem tud ellenállni kisebb-nagyobb értéktárgyaknak, hanem mert úgy néz ki, mint egy lopótök. Pókokra vadászik, rád csak akkor veszélyes, ha piszkálod. (mezogazdasagimuzeum.hu, agroinform.hu)

kép: wikipedia

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?