Viharok jönnek, politikusok mennek – híradó hétfőn

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Választási hírek

A hétfő egyik legfontosabb kérdése, hogy lesz-e újraszámlálás Budapesten. Ahogy arról már a Kispolgár is beszámolt, összesen 324 szavazattal győzte le Karácsony Gergely Vitézy Dávidot a főpolgármester-választáson. Vitézy már tegnap este arról beszélt, hogy a szavazatok újraszámlálását fogják kérni, mert nagyon sok lett az érvénytelen szavazat (több mint 24 ezer). Ezt ma Ungár Péter, a Vitézy mögött álló LMP elnöke is megerősítette a Parlamentben. Vitézy hétfő délután arról írt, hogy hiába fejeződött be a szavazás, a hivatalos végeredményt még mindig nem tudják. Ő pedig csak akkor fog gratulálni Karácsonynak, ha majd minden kérdést tisztáztak. Az újraszámoltatás egyébként nem egy egyszerű művelet, és egyáltalán nem biztos, hogy sor kerül majd rá. A választási törvény szerint ezt önmagában a kis különbség nem indokolja. (hvg.hu)

Lemondott Donáth Anna, a Momentum elnöke, majd később a párt teljes elnöksége is (Donáth mellett Tompos Márton, Bedő Dávid, Cseh Katalin, Hajnal Miklós, Orosz Anna és Soproni Tamás). Donáth arról írt a Facebookon, hogy az európai parlamenti eredményük kudarc. A párt eddig két képviselőt is küldhetett az EP-be, most azonban be sem jutott oda. Bár néhány polgármesterük helyben nyert, a fővárosi közgyűlésből is kiestek. Fekete-Győr András, a Momentum korábbi elnöke, aki a 2022-es miniszterelnök-jelölti előválasztáson nagyon kikapott, hétfőn bejelentkezett pártelnöknek. „Készen állok rá, hogy megfordítsam a zuhanást” – közölte. (Facebook / Kispolgár)

Donáth Anna / Facebook

Lemondott a Demokratikus Koalíció árnyékkormánya. Ezt Dobrev Klára, a párt EP-képviselője jelentette be a Facebookon. Az árnyékkormányt még 2022 őszén hozták létre: az ellenzéki politikusokból álló testület azért jött létre, hogy a kormánnyal párhuzamosan foglalkozzanak a legfontosabb ügyekkel, megmutatva a választóknak, hogy ők hogyan cselekednének egyes helyzetekben. Dobrev Klára közölte, hogy az árnyékkormány hétfőn a jelenlegi formában véget ér, de új utakat keresnek, hogy a mostaninál nagyobb támogatást élvezhessenek később. A DK-nak eddig 4 képviselője volt az EP-ben, a következő ciklusra már csak 2-t küldhetnek. (444)

A legfiatalabb és a legidősebb polgármesterjelölt is kikapott a tegnapi választáson. A 18 éves Tamás Ferenc a BAZ megyei Múcsonyban indult el a székért. Összesen 137 szavazat érkezett rá, de ezzel csak a negyedik helyet érte el. A legidősebb jelölt, a 92 éves Jelenka György is kikapott, ő a Somogy megyei Gyugyon akart polgármester lenni. 70 szavazatot kapott, így alulmaradt az első helyezettel szemben, akire 94-en szavaztak. Tizenhat településen egyébként nem sikerült polgármestert választani, mert ugyanannyi szavazatot kaptak a jelöltek.

Ezeken a településeken még elképzelhető, hogy a jogi ügyek miatt mégis eldől, melyik jelölt kapott több voksot. Ha ezek lezárulnak, és mégis egyenlő lesz az állás, időközi választást kell tartani. Ugyanez a helyzet Pécs, Mezőtúr és Kerepes egy-egy választókerületében. (MTI / Kispolgár)

És most valami más

Bejelentette lemondását Csák János kulturális és innovációs miniszter. Csák azzal indokolta a döntését, hogy szerinte azok a feladatok, amiket a miniszterelnök kért tőle, már sínen vannak, és „itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek.” Arra a kérdésre, hogy eleve úgy tervezte-e, hogy csak két évig viszi a feladatot, azt válaszolta: nem, nem így tervezte. Azt nem tudni, mit fog csinálni a jövőben. Az utódját már hétfőn ki is nevezték, Hankó Balázs felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár az új kulturális és innovációs miniszter. (Telex)

Hétfőn kora délutánig 260 helyszínre riasztották a tűzoltókat a viharok miatt. Leginkább kidőlt fák és víz alá került pincék miatt hívták őket, de áramkimaradásokból is jutott bőven. Több családi ház is lakhatatlanná vált, sok fa utakra, házakra, kerítésekre dőlt. A katasztrófavédelem azt kérte: villámárvizeknél mindenki kerülje el az úton álló vagy hömpölygő vizet. Egy villámárvíz csatornafedeleket mozdíthat el, így már az egy centiméteres víz is veszélyes lehet, hiszen nem látni, mi van alatta. Ha áll a víz a pincében, sokszor magától elszivárog 1-2 órán belül. Ha mégsem, akkor kell hívni a tűzoltókat. (MTI / Kispolgár)

Vasárnapi látkép vihar után, Vas megyében. Időkép / Enah86

Kitilthat majd egyes tárgyakat az iskolákból a kormány. Kedden módosítanak egy törvényt a parlamentben. Ezzel a kormány megmondhatja, hogy milyen tárgyakat nem szabad iskolába vinni, vagy mi az, amit csak igazgatói engedéllyel szabad az órán használni. Ezt azzal indokolják, hogy a telefon eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, és lehetőséget ad a netes zaklatásra. Hozzátették, hogy a telefon akár taneszköz is lehet, így a tanár engedélyével elővehetik a tanulók. A tanároknak és az iskolaőröknek joguk lesz a tanulók csomagját és szekrényét átvizsgálni, a tiltott tárgyat elvenni. (hvg.hu)

Yungblud egy magyar rajongóját hívta fel a színpadra a vasárnapi koncertjén, a Budapest Parkban. A 26 éves énekes-dalszerző (akit egyébként Dominic Richard Harrisonnak hívnak) egy Betti nevű szerencsés lányt választott ki a tömegből, aki ezután a zenész gitárján játszva, vele együtt adhatta elő a Fleabag című slágert.

A Universal Music Hungary által közzétett videón látható (itt található), hogy a lány felmegy a színpadra, majd megölelik egymás Yungbluddal. Ezután az énekes megkérdezi a nevét, kiderül, hogy Bettinek hívják, a közönség ovációban tör ki, majd Yungblud a lány nyakába akasztja a gitárját, Betti pedig profikat megszégyenítő módon játssza a dalt. (nlc.hu)

Wayne Rooney a hétvégén Szombathelyen szurkolt a fia focimeccsén. A Manchester United és az angol válogatott legendás focistája a Király Ferenc Emléktornára kísérte el fia, Klay csapatát. A lelátón ücsörgött, és a többi szülővel együtt követte a mérkőzést. Az eseményről a Facebookon is közzétett egy fotót:

Wayne Rooney / Facebook

A Király Ferenc Emléktornát negyedik alkalommal rendezte meg a Király Sportegyesület, amelyet a válogatott legendás kapusa, Király Gábor vezet. A tornán 18 nemzetközi csapat versenyzett a Király SE beszámolója szerint, a győztes a Hertha BSC 11 éven aluli csapata lett, a dobogón még az MTK és a Dinamo Zágráb végzett. A Klay Rooney-val felálló Manchester United U11 a 6. helyet szerezte meg. (hvg.hu)

Kábult, fáról zuhanó medvét mentettek a pennsylvaniai rendőrök. A medve Harrisburg lakott területére barangolt, és felmászott egy fára az egyik iskola közelében. A tanárokat és a diákokat felszólították, hogy maradjanak az épületben a művelet végéig. A vadvédelmi hivatal, a tűzoltók és a rendőrök egy létrás jármű segítségével közelebb merészkedtek az állathoz és nyugtató injekciót adtak be neki. Miután a medve elkábult, lezuhant a fáról, de ott egy a szakemberek által kifeszített óriási ponyva várta, hogy ne essen baja. Az állatot végül biztonságosan leszedték és elkapták, Pennsylvania más részére telepítik majd át. (UPI)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.