Itt van az előrejelzés az Európai Parlament összetételéről

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

27 tagország 370 millió lakosa szavazott csütörtöktől vasárnapig azokra, akik az Európai Parlamentben képviselik országaikat. Ez az egyetlen olyan testülete az Európai Uniónak, ahova közvetlenül az állampolgárok választják meg a 720 döntéshozó képviselőt. Tehát egy egyedülálló pillanat, amikor mindannyian közösen dönthetünk az Európai Unió jövőjéről.

Arról, hogy Magyarország hogyan választott, melyik pártnak hány képviselője került be az EP-be, arról ide kattintva olvashattok.

Az Európai Parlament fontos testület, mert meghatározza az unió irányát. Itt döntenek közös törvényekről, megállapodásokról, a közös pénz elosztásáról és akár új tag felvételéről vagy kirúgásáról is. Szabályokat hoznak meg a környezetvédelemmel, a biztonsággal, a migrációval, a gazdasággal, a jogállamisággal és még sok más témával kapcsolatban.

Az EP-ben nem ország szerint ülnek a képviselők, hanem politikai nézetek szerint, pártcsaládok vannak, amik baloldalitól jobboldaliig terjednek.

A tagországokban nagyon sokan mentek el idén szavazni, 51 százalék fölött volt a részvétel. A kezdeti eredmények alapján úgy tűnt, hogy nagyon előretör a szélsőjobboldal, ám a legfrissebb adatok szerint ez nem így történt. A legnagyobb csoportosulás, az Európai Néppárt győzelmét hozta összességében a választás. Ez egy jobbközép pártcsalád, és a legfrissebb adatok szerint 189 képviselőt adnak majd. A párt elnöke, Manfred Weber jelezte: várják Magyar Péter Tisza pártját soraikba. Az Európai Néppárt volt, ahova a Fidesz tartozott, de három évvel ezelőtt kilépett belőle.

A Tisza párt egyelőre a grafikán az egyéb képviselők között szerepel, mert még nem csatlakoztak egyetlen pártcsaládhoz sem.

Forrás: europa.eu.
Forrás: europa.eu.

Attól, hogy a szélsőjobboldal nem aratott nagyot, annyi igaz, hogy a három legerősebb európai képviselőjük előrelépett. Köztük van Giorgia Meloni olasz kormányfő pártja, az Olasz Testvériség, a német AfD párt és a francia Nemzeti Tömörülés. Utóbbi elsöprő sikere miatt a francia elnök, Emmanuel Macron feloszlatja a parlamentet, és előrehozott választást ír ki arra hivatkozva: ilyen eredményeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A baloldal egy kicsit gyengült, a zöldek és a liberálisok kevesebb helyet kaptak, de egyáltalán nem lettek megkerülhetők. A második helyen a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) végzett, tehát a törvényhozáshoz szükséges lesz a támogatásuk.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Porszívólábú robotkutya takaríthatja a tengerpartokat

Egyre több munkára használják a robotnégylábút

Tíz útravaló Szlovéniából

Sok érdekességet hoztunk a világ egyik legbiztonságosabb országáról.

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!