Vitézy Dávid is indul a főpolgármesteri címért, Szekszárd sólymokat bérel – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Vitézy Dávid is elindul a főpolgármester-választáson. A 38 éves közlekedési szakember civil jelöltként, a Lehet Más a Politika (LMP) nevű párt támogatásával indul. Ezzel Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester és Szentkirályi Alexandra, a Fidesz jelöltje komoly kihívót kapott. Vitézy közlekedési államtitkár és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egykori vezérigazgatója is volt. Bejelentése nem volt meglepetés, mivel hónapok óta lebegtette indulását. A jelöltekről holnap részletesebben is írunk nektek.(hvg.hu)

Súlyos következménye lett annak, hogy Tuzson Bence összevissza beszélt. Az igazságügyi miniszter a múlt héten először bejelentette, hogy ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak. Majd még aznap este vissza is vonta ezt. A bizonytalanság miatt számos diák inkább visszalépett az autóvezetői tanfolyamtól, és kivár. A kiesett tanfolyami díjak viszont komoly bajba sodorhatják az autósiskolákat. (rtl.hu)

Új fonódó villamost kap Budapest. A tervek szerint a leendő vonal Újpestet köti majd össze Újbudával. Ezzel a leghosszabb fővárosi villamosvonal lesz. Visszaépítik a síneket a Váci és a Bajcsy-Zsilinszky úton, ezzel összekötik majd a 12-14-es és a 47-49-es villamosjáratokat. Ezzel együtt elbontják a felüljárót a Nyugati téren. A munkákat legkorábban 2027-ben kezdhetik majd meg. (444.hu)

Német Királytigris harckocsi Budapesten, 1944-ben. Fotó: Bundesarchiv

1944. március 19-én, éppen nyolcvan éve szállták meg a német csapatok az akkori Magyar Királyságot. Ezzel az ország elvesztette az utolsó reményét is arra, hogy valamilyen módon kiugorhasson a második világháborúból. Az ország maradék szuverenitása, azaz önrendelkezése is végleg elveszett. A megszállás következményeként a következő hónapokban felgyorsult a magyarországi zsidó lakosság elhurcolása és meggyilkolása is. Megkezdődtek a politikai tisztogatások is, a még működő magyar pártokat és szakszervezeteket felszámolták, politikusokat és országgyűlési képviselőket tartóztattak le. A megszállás következménye volt az is, hogy a szövetséges bombázók innentől kezdve tömegesen támadták az országot. (qubit.hu)

Észak-Londonban tűnt fel a világ legismertebb utcai művészének, Banksynek a legújabb alkotása. A művész, aki évtizedek óta sikeresen titkolja kilétét, egy nagy zöld pacát festett a Finsbury Park egyik házának tűzfalára. A paca azonban a megfelelő szögből nézve egy fa lombja lesz. Banksy ezzel a festménnyel a gyorsan fogyó zöldterületekre akarta felhívni a figyelmet. A ház lakói viszont azért aggódnak, mert a műalkotás miatt megnövekedhet a lakások értéke, és ezért jelentősen emelhetik a bérleti díjat. (bbc.com)

Szekszárd városa sólymokat bérelt fel, hogy távol tartsa a vetési varjakat a lakott területektől. A sólymokat a lakótelepek környékén reptetik majd, hogy elvegyék a varjak kedvét attól, hogy a házak környékén fészkeljenek. A varjakkal egyébként az a baj, hogy túl hangosan kárognak, az ürülékük pedig nagyon erősen szennyezheti a parkoló autókat és a járdákat is. A szekszárdi bérsólymok egyelőre 3-4 hétig maradnak a városban. (teol.hu)

Sólyom. forrás: Pixabay

Kiemelt kép: Facebook/Vitézy Dávid

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?