liberális

A liberalizmus az egyén jogait hangsúlyozó politikai irányzat. Fő elve a szabadság, ezen belül az egyes ember szabadsága. Ebbe beletartozik a vallásszabadság (és a vallástalanság szabadsága), a szólás- és sajtószabadság, vagy például hogy ki kivel és milyen keretek között él együtt. Fontos törekvésük az állam hatalmának korlátozása.

A klasszikus megfogalmazás szerint „mindent szabad, ami másnak nem árt”, illetve „a szabadságod addig terjed, ahol a másik szabadsága kezdődik.”

Liberálisból is többféle van. A kezdetekben úgy tartották, legjobb, ha az állam semmilyen formában nem avatkozik a gazdaság működésébe, csak biztosítja a szabad versenyt. Mára a legtöbb liberális párt egyben baloldali is. Igazságosabb vagyonelosztást akarnak, illetve azt, hogy az állam biztosítson esélyegyenlőséget a szegényebbeknek, például segítse a gyermekeik tanulását.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Jó reggelt!

Meleg is lesz, melegek is, sőt szivárvány is várható! Vagyis ugorgyán! Meg ufók!

Kidobták Magyar Pétert egy bulihelyről, Orbán Viktor házasodó fotelekről beszélt – híradó

És még: meghosszabbították a hőségriadót, Múzeumok Éjszakája lesz holnap.