Orosz-ukrán háború

Oroszország 2022. február 24-én – hosszú felvonulás és fenyegetőzés után – megtámadta Ukrajnát. Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin ekkor már egy ideje sokat beszélt arról, hogy ukrán nép nem is létezik, és Ukrajna területe Oroszországot illeti meg.

A háborút megelőzően 2013-ban tüntetések, majd forradalom kezdődött az oroszbarát elnök ellen Kijevben. A tüntetők fő követelése az volt, hogy Ukrajna kezdjen tárgyalni az Európai Unióval a csatlakozásról. Ezt az oroszok ellenezték, mert Ukrajnát saját befolyási övezetüknek tartották.

Oroszország a felkelés után katonákat küldött az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetre, ahol fontos orosz haditengerészeti támaszpont működik. A Krímet meglepetésszerűen elfoglalták és Oroszországhoz csatolták. Ezzel egy időben oroszbarát felkelők kezdtek harcba két keleti megyében, Donyeckben és Luhanszkban, és ezeket is elszakították. Ukrajna hadserege és kormánya nem állt készen a védekezésre.

2022 februárjában aztán teljes körű támadás indult Ukrajna ellen azzal a céllal, hogy az egész országot orosz uralom alá vonják. A legtöbben gyors orosz győzelemre számítottak, de az ukránok hősiesen védekeztek. Nyugati fegyvereket kaptak, amelyekkel súlyos veszteségeket okoztak az oroszoknak, és megállították az inváziót.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat vezetett be Oroszország ellen: korlátozták a kereskedelmet, lefoglalták a náluk lévő orosz vagyont, vezető politikusokat tiltottak ki a területükről.

A háború azóta is folyik. Az orosz agresszió mindkét oldalon több százezer halottat követelt.

Fotó: Ukrán Fegyveres Erők

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.