Oroszország

Teljes nevén Oroszországi Föderáció, vagyis államszövetség. A világ legnagyobb területű állama, félig Európában, félig Ázsiában. Fővárosa Moszkva, Európa legnagyobb városa. Lakossága körülbelül 140 millió.

Atomhatalom, az egyik legnagyobb hadsereget tartja fenn.

Oroszország nem demokrácia, hanem elnöki diktatúra. Rendeznek ugyan választásokat, de úgy, hogy ezeket csak a hatalmon lévő elnök nyerhesse meg. Az ellenzékieket üldözik, gyakran merényletek áldozatai lesznek, vagy büntetőtáborba zárják őket. Jelenlegi elnöke Vlagyimir Putyin.

Az orosz nép a keleti szlávok, a Kijevet alapító skandináv-viking törzsek és az ország területén élő finnugor, közép-ázsiai és más nemzetek keveredéséből alakult ki. A cirill ábécét használják.

Oroszország uralkodóját cárnak hívták. 1917-ben a Nagy Októberi Szocialista Forradalomban a kommunista felkelők Lenin vezetésével megdöntötték a cári uralmat, a cári családot elfogták és kivégezték. Létrejött a Szovjetunió, a világ első szocialista állama, amely 1991-ig állt fenn.

A szocializmus bukása és a Szovjetunió szétesése után Oroszország elindult a demokratikus úton, de a folyamat megakadt. Az első elnök, Borisz Jelcin egyre több hatalmat ragadott magához, majd átadta helyét Vlagyimir Putyinnak. Putyin végül teljes diktatúrát épített ki, ahol ő leválthatatlan, döntéseit megkérdőjelezni életveszélyes. Így vezette országát a katasztrofális ukrajnai háborúba 2022 februárjában.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!