Vlagyimir Putyin

Fotó: Kreml

Oroszország elnöke, diktátora. 1952-ben született (71 éves), a szovjet titkosszolgálat, a KGB tisztjeként szolgált a Szovjetunió megszűnéséig. Ezután lett politikus, egyre magasabb beosztásokban az akkori elnök, Borisz Jelcin alatt. 1999-ben Jelcin előbb miniszterelnökké nevezte ki, majd átadta neki az elnöki tisztséget.

Elnöksége első éveiben jelentős sikereket ért el az orosz gazdaság felfuttatásával, letörte a helyi kiskirályok, maffiózók és nagytőkések uralmát. Eközben egyre több hatalmat összpontosított saját kezében. Ezt arra is felhasználta, hogy a választásokon biztosítsa győzelmét, és korlátozza az ellenzék lehetőségeit. A szabad sajtót és a civil szervezeteket is fokozatosan tönkretette.

Ez a folyamat 2012-től felgyorsult, Putyin gyakorlatilag leválthatatlan elnökként vezette tovább Oroszországot. A tiltakozó megmozdulásokat, tüntetéseket rendőrökkel verette szét, az ellenzéki vezetőket megölette vagy börtönbe záratta. 2022-ben már ellenvélemény nélkül indíthatta meg háborúját Ukrajna ellen.

Putyin, aki a Szovjetunió szétesését történelmi katasztrófának tartja, Oroszországot sikeresen visszavezette a diktatúrába – de a Szovjetunió katonai, tudományos és kulturális erejét nem tudta helyreállítani. Hatalmának ma már csak halála vagy erőszakos belső lázadás, puccs vethet véget.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Jó reggelt!

Meleg is lesz, melegek is, sőt szivárvány is várható! Vagyis ugorgyán! Meg ufók!

Kidobták Magyar Pétert egy bulihelyről, Orbán Viktor házasodó fotelekről beszélt – híradó

És még: meghosszabbították a hőségriadót, Múzeumok Éjszakája lesz holnap.