A fiataloknak készült a FinTok, a TikTok pénzügyi változata

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Amikor mindenki az újévi fogadalmait posztolta a közösségi oldalakon, egy srác bevezetett egy új fogalmat: szabad fordításban a hangos spórolást (loud budgeting). Lukas Battle viccnek szánta a kifejezést, amit a csendes luxussal (quiet luxury) szemben talált ki. „Ha a barátaid azt írják, hogy lógnának veled, válaszolj ennyit: nincs kedvem arra költeni, hogy eljussak hozzád, hogy aztán három órán át hallgassam, ahogy panaszkodsz az exedre. Vagy csak annyit, hogy hangosan spórolok.”

A csendes luxus trend lényege egyébként az volt, hogy a kőgazdagok már nem hordanak ordítóan feltűnő, logókkal felmárkázott cuccokat, hanem csendesen luxik. Nyilván ettől még mindenki tudja, hogy kőgazdagok, és egy nagyon egyszerű fehér pólóért 1000-szer annyit kifizetnek.

Lukas vicce a csendes luxusra válaszul virális lett, és már másfél millió megtekintés van a TikTok-videón. Lukas a CNN-nek azt mondta, örül hogy a hangos spórolás fogalom szárnyra kapott, mert így talán nem lesz ciki pénzről beszélni. Pontosabban arról, ha valakinek éppen nincs.

Nyilván mindnyájunk anyagi háttere más. Sokszor pedig cikinek érezzük, hogy visszautasítsunk egy programot azért, mert nincs rá pénzünk. Vagy arra az adott dologra a kevéskénkből nem akarunk költeni. Ez régen is így volt, ma sincs másként. Lukas pedig poént csinált belőle, hogy elég legyen annyit mondani, hangosan spórolok.

A trend kifejezetten hasznos az online világban, ahol a luxust és gazdagságot szeretik mások orra alá dörgölni, és olyan dolgokat bemutatni, ami sokaknak elérhetetlen. Ha mellette még menővé tesszük a spórolást, az már csak hab a tortán.

Hogy született meg a FinTok?

A koronavírus kitörésekor lépett be sok Z generációs fiatal a munkaerőpiacra. Elég nagy hátránnyal indultak, ugyanis a járvány nemcsak betegséget, de inflációt, az árak emelkedését is hozta magával. Inflációban a pénz vásárlóértéke csökken, azaz ugyanannyi pénzért már kevesebb árut tudsz venni mint korábban. Ez sok országban a fiatalok diákhitelének emelkedését is jelentette, az albérletárakról nem is beszélve. Egyes kutatások pedig azt mutatják, hogy az Y és Z generációnak van eddig a legszegényesebb tudása pénzügyi dolgokban. És közösségi oldalakon próbálnak tájékozódni.

A #personalfinance, vagyis személyes pénzügy hashtagű videóknak már több milliárdos nézettségük van. A trendre rárepült a TikTok, és azon belül megszületett a FinTok, vagyis a pénzügyi TikTok, és már vannak FinTok-influenszerek. Ezekben a videókban az adózástól kezdve hiteleken át mindenfélékről szó esik. Mert a sulikban nem igazán tanítják. Ez látszik abból, hogy a nézők nagy része fiatal, Z vagy Y generációs.

Természetesen mint mindenhol, itt is felbukkannak csalók, így továbbra is érvényes, hogy óvatosan kell bánni a személyes adataink megadásával.

A FinTok másik veszélye, hogy a készítők sokszor valótlan információkat terjesztenek. Nem ellenőrzik annak a valóságtartalmát, amit tényként mondanak. Ez főleg akkor veszélyes, ha arról beszélnek, mibe fektesd be a pénzedet. A TikTok elvileg betiltotta, hogy fizetett hirdetésben pénzügyi befektetést lehessen reklámozni, de ennek a sikeressége nyilván kérdéses. Minden bizonnyal vannak tartalmak, amik átcsúsznak így is a szűrőn. Az itt hallott és látott infóról tehát érdemes megkérdezned egy megbízható felnőttet.

Játékosan tanulni

És sosem árt magunkat játékosan fejleszteni. Tök jó, ha mondjuk szerettek Gazdálkodj Okosant, Monopolyt vagy Hotelt játszani. Ezekkel beosztást és takarékoskodást is tanulhattok. De benne van a kamat fogalma is, amivel így meg tudtok ismerkedni.

Ha tudsz egy kicsit angolul, a Bankaroo for students egy ingyenes, virtuális bank gyerekeknek. Itt lehet kezelni bevételeket, kiadásokat, és ha megkérdezitek a szüleiteket, a lakásotok, házatok számláiról is tanulhattok benne.

A Simsben egy ház alakítgatása.
A Simsben egy ház alakítgatása.

Nagyobbaknak ott van PC-s vagy konzolos játéknak a The Sims, ami egy életszimulációs játék és egyes verziói ingyenesen elérhetőek a Playstation vagy XBox kínálatában. Ebben a karakter és az élet is testreszabható. Felépíthetjük a tökéletes otthont, vagy tarthatunk háziállatokat, és ez mind pénzbe kerül. Ennek megszerzéséhez tehát dolgoznunk is kell benne.

Számtalan Simshez hasonló játék van már, de bedobunk még kettőt. Az egyik a Planet Zoo, amiben saját állatkertet hozol létre és üzemeltetsz. De ha kicsit futurisztikusabb irányba mennél: Surviving Mars. Ebben a Mars beépítéséhez szükséges pénzt és erőforrást kell megszerezned. Majd kereskedelembe is kezdhetsz ételekkel és ásványi anyagokkal.

Ha nagyobb vagy, némelyik játék nagyon egyszerűnek tűnhet. De hidd el, ha a felnőtteknek sem ártana néha a spórolást és beosztást gyakorolni, nektek sem fog.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!