Lemondatnák a magyar köztársasági elnököt. Miért?

Óriási botrányt keltett, hogy Novák Katalin köztársasági elnök megkegyelmezett egy börtönre ítélt férfinak. A köztársasági elnöknek joga van ahhoz, hogy kegyelmet adjon olyan embereknek, akik valamilyen bűncselekményt követtek el. Elengedheti a börtönbüntetést, illetve eltörölheti a büntetett előéletét, vagyis az illetőnek tiszta lesz a múltja.

Az ilyen kegyelmi kérelmeket az igazságügyi miniszter készíti elő, és az ő aláírása is szükséges hozzá. Tavaly tavasszal, amikor Ferenc pápa Magyarországra látogatott, Novák Katalin bőkezűen osztogatta a kegyelmet. Csak most derült ki, hogy felmentett egy olyan férfit is, K. Endrét, akit nagyon nem kellett volna.

Varga Judit volt igazságügyi miniszter és Novák Katalin köztársasági elnök. Fotó: Köztársasági Elnöki Hivatal

Mi történt a gyermekotthonban?

Gyermekotthonba azok kerülnek, akiknek nincsenek szüleik, vagy vannak, de elhanyagolták, vagy éppen bántották a gyerekeiket. Az is előfordul, hogy valakinek a szülei börtönbe kerültek, és nincs élő rokon, aki befogadná őt. Ilyen fájdalmak után fontos lenne, hogy a gyermekotthonban rendes emberek vigyázzanak rájuk.

De nem minden felnőtt bánik jól a rá bízott gyermekekkel. A bicskei gyermekotthonban maga az igazgató bántott legalább tíz gyereket 2004 és 2016 között. Nem pofonokról van szó, hanem szexuális bántalmazásról. A felnőttek tudják, hogy az intim testrészeink nem arra valók, hogy akárki lássa vagy megérintse őket. Hiszen a testünk a miénk: mi döntjük el, mit szeretnénk vele csinálni. Jogunk van nemet mondani, ha valaki olyat tesz vele, amit mi nem szeretnénk.

A gyerekek és felnőttek közötti bármilyen szexuális viszony erkölcstelen és káros. Ha valaki illetlen dolgokat mond egy gyereknek, megpróbálja őt megérinteni vagy arra kéri a gyereket, hogy ő érintse meg bizonyos testrészeit, az nagyon nincs rendben. Akkor sem, ha az a felnőtt tanár, edző, lelkész vagy más bizalmi személy, aki sokat van gyerekek közelében. Ezért különösen súlyos, hogy épp a gyermekotthon vezetője bántalmazta a rá bízott fiatalokat. Az ilyen, gyerekek elleni szexuális bűnöket pedofil bűncselekménynek nevezik.

Mit csinált K. Endre?

Amikor az egyik áldozat szólt valakinek arról, mi történt vele, az igazgató azon volt, nehogy kiderüljön az ügy. Megfenyegette a gyereket, hogy vonja vissza a vallomását. Az igazgatóhelyettest, K. Endrét arra kérte, hogy segítsen neki eltitkolni az ügyet. K. Endre írt a gyerek nevében egy hamis vallomást, és megpróbálta aláíratni a kiskorúval. A sértett gyerek azonban bátran szembeszállt vele. K. Endrét kényszerítés miatt 3 év 4 hónap börtönre ítélték, és megtiltották, hogy a következő öt évben gyerekek között legyen.

K. Endre egy nagyon súlyos bűncselekményről tudott, de ahelyett, hogy ő maga tett volna feljelentést a rendőrségen, igyekezett falazni a bűnösnek. Őt mentette fel Novák Katalin. A felmentés pedig nemcsak azt jelenti, hogy elengedték a büntetését, hanem hogy a férfi bármikor dolgozhat újra tanárként, gyerekekkel.

Hogy mi alapján döntött Novák Katalin a kegyelemről, azt nem tudni, ugyanis nem kell megindokolnia. Egyelőre mindenki csak találgat. Felmerült, hogy K. Endre kötődik valamelyest a kormány köreihez, de ez nem bizonyítható. Novák elmondta, hogy „az ő elnöksége alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is.” Ez egyébként tényszerűen igaz: nem a pedofil tettest, hanem annak segítőjét mentette ki.

Az ellenzéki Momentum politikusai Novák Katalin hivatala előtt. Fotó: Momentum, Facebook

Ezért nagy a felháborodás

De mivel K. Endre az egyik legsúlyosabb bűncselekményt próbálta meg eltussolni, érthetetlen, miért kapott kegyelmet. Ráadásul az áldozatok számára is borzasztó a tudat, hogy az, amit velük tettek, ilyen könnyedén megbocsátható. Különösen ciki, hogy a Fidesz az utóbbi években zászlóra tűzte a „gyermekvédelem” ügyét, majd épp az ő elnökük és miniszterük menti ki egy pedofil bűntársát.

Most óriási a felháborodás, és az ellenzék szerint Novák Katalinnak – és az akkor igazságügyi miniszterként dolgozó Varga Juditnak – le kell mondania. A Momentum tüntetést szervez péntekre, a Demokratikus Koalíció és az MSZP pedig megfosztási eljárást indít Novák ellen. Ennek lényege, hogy parlamenti szavazással távolítanák el az elnököt. Ám mivel Novák korábban a Fidesz alelnöke volt, a parlamentben pedig kétharmados többségben vannak a fideszesek, szinte lehetetlen, hogy ezt végigvigyék. Varga Judit pedig – egyelőre – a Fidesz első számú jelöltje az európai parlamenti választáson.

A kormánypárt és a kormánypárti sajtó nem győzi bizonygatni, hogy nincs itt semmi baj, csak le akarja járatni az ellenzék a köztársasági elnököt. A kegyelem egyébként nem visszavonható, a döntést már senki sem írhatja felül.

Ám ha Novák nem tudja kimagyarázni magát, nem lesz egyszerű az elnöksége hátralevő része. Hiszen az elnök legfőbb feladata a nemzet egészét képviselni. Azzal a kevés hatalommal, ami van neki, most még a kormánypárti szavazók egy részét is sikerült maga ellen fordítania.

Frissítés: cikkünk megjelenése után nem sokkal Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon jelentette be, hogy benyújtott egy Alkotmánymódosítást. Ezzel kizárnák annak a lehetőségét, hogy a pedofil bűncselekmények elkövetői elnöki kegyelmet kaphassanak.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.

Ki a szöszt érdekel a foci? Kutatás!

Téged például érdekel? Vagy kicsit sem? Kutatjuk a véleményedet!