A magyar külügy tudta, hogy orosz hekkerek támadják a rendszereit – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Hazudtak a Külügyminisztériumban, amikor azt állították, hogy nem tudtak egy két évvel ezelőtti kibertámadásról. 2022-ben, nem sokkal a parlamenti választások előtt a Direkt36 című lap megírta, hogy orosz titkosszolgálatok hatoltak be a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai hálózatába. Onnan pedig akár éveken keresztül juthattak hozzá egy EU és NATO-tag ország érzékeny adataihoz. Amikor két éve a kormány tagjait erről kérdezték újságírók, a Külügyminisztérium hivatalos álláspontja az volt, hogy ez az egész egy kampányhazugság. Egy, a 444.hu-n ma megjelent cikk szerint viszont bizonyítékok vannak arra, hogy a külügyben igenis tudtak az orosz kibertámadásról. Amikor a külügyminisztert a héten szembesítették a két évvel ezelőtti üggyel, Szijjártó Péter még mindig arról beszélt, hogy kampány van, a kormányt pedig a balliberális média támadja. A Jobbik nevű párt közben rendkívüli parlamenti ülést hívna össze, mert szerintük a magyar nemzetbiztonság szempontjából kiemelten fontos információk kerülhettek orosz kézre.

Kirúgott és felmondott tanárokat hívtak meg a Radnóti Színház zártkörű díszelőadására, ahol rendkívüli meglepetésben volt részük. Az utolsó osztálykirándulás című projekt célja ugyanis az volt, hogy titokban összehozza az egymástól elszakított osztályközösségeket. Így a diákoknak pedig legyen lehetősége méltón elköszönni a tanáraiktól, akik nem tudták végigvinni az osztályaikat. Az előadás végén a diákok álltak a színpadon és énekeltek. Csatlakoztak hozzájuk színészek és a nézőtéren maradt diákok is. Így a tanárok megkaphatták az elmaradt szerenádot. (444.hu)

Továbbra is nagyon súlyos az állapota a tegnap meglőtt Robert Fico szlovák miniszterelnöknek. A következő napokban kiderül, hogy szükség van-e újabb műtétre, és az is, hogy át kell-e szállítani egy másik kórházba. Ficot ma meglátogatta Peter Pellegrini, a megválasztott szlovák elnök, aki elmondta, pár percet tudtak már beszélni. Pellegrini szerint olyan vörös vonalat léptek át az országban, amire a köztársaság megalakulása óta nem volt példa. Hozzátette, hogy azon lesznek, hogy az indulatokat csillapítsák. (ujszo.com)

A magyar kormányközeli sajtóban közben egy félrefordítás miatt rendre baloldalinak nevezik Robert Fico támadóját. Nemcsak a magyar jobboldali propagandisták, de még Orbán Viktor is baloldali merénylőről beszél. Közben a tettesről tudni lehet, hogy szélsőjobboldali nézeteket vall, 2022-ben még egy neonáci, menekültellenes szervezet szimpatizánsa volt. A baloldal bírálása jól jöhet a kampányban a magyar jobboldalnak, de Fico támadója, akiről azt írják szlovákul, hogy „levický”, nem azt jelenti, hogy baloldali, hanem azt, hogy lévai. Azaz Léva városból való. A baloldali szlovákul „ľavicový” lenne. Hasonló ugyan, de nem ugyanaz. (magyarnarancs.hu)

Orbán Viktorhoz nem jutott el a félrefordítás híre. kép: Facebook/Orbán Viktor

Három helyen is rosszul írták a Himnusz szövegét a hetedikeseknek kiadott irodalom tankönyvben. Ez azért nem mindegy, mert a verset kötelező megtanulni, a könyvben lévő hibák pedig még a Himnusz értelmezését is befolyásolhatják. A kiadó Oktatási Hivatal szerint nyomdahibáról van szó, és azt ígérték, szeptemberben már a javított változat kerül a diákokhoz. (telex.hu)

A kisrókák továbbra sem bírnak magukkal, most Angliában kellett megmenteni egy rókakölyköt, akinek a feje egy mosogató lefolyójába szorult. Az állat órákig lehetett fogságban, a mancsai is megsérültek, ahogy ki akart szabadulni. Az állatvédők órákon keresztül dolgoztak nagy türelemmel azon, hogy sérülés nélkül kiszabadítsák a kölyköt. A rókát állatkórházba vitték, ahol gyorsan rendbe jött, és már szabadon is engedték azon a területen, ahol megtalálták. (iflscience.com)

kép: Facebook/South Essex Wildlife Hospital

 

kiemelt kép: Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Barátságért-kitüntetést vesz át orosz kollégájától, Szergej Lavrovtól 2021-ben. forrás: kormany.hu

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?