A minierdőkben versenyeznek a fák

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A klímaváltozás ma az emberiség egyik legsürgetőbb problémája, mi is többször foglalkoztunk vele. Például abban a cikkünkben, amelyik arról szólt, készíthetnénk-e napernyőt a Földnek

Az átlaghőmérséklet növekedése, ami a klímaváltozás egyik velejárója, sok országban okoz természeti katasztrófákat, például erdőtüzeket. Ha kivágjuk az erdőket, hogy a helyükre gyárakat, lakóépületeket építsünk, csak súlyosbítja a helyzetet. Erre lehet megoldás egy japán tudós módszere. 

Telepítsünk minierdőket!

Mijavaki Akira botanikus (növényeket tanulmányozó tudós) ötlete egyszerű és nagyszerű. Ő azzal próbálkozott, hogy kis területre ültetett viszonylag sok facsemetét. De nem akárhogy! A fiatal fákat véletlenszerűen telepítette, vagyis nem sorokban ültette el, így az elhelyezkedésük a természetes erdők szerkezetéhez hasonlít. 

Mivel a fák közel vannak egymáshoz, így „versenyeznek”, hogy melyikük nő nagyobbra. Ez azt eredményezi, hogy adott időn belül a fák jóval gyorsabban fejlődnek, mintha nem lennének természetes ellenfeleik.  

Mijavaki szerint az sem mindegy, hogy milyen fákat ültetünk. Akad néhány túlélő faj, de olyat kell választani, ami őshonos azon a területen. Vagyis a fa onnan származik és már azelőtt ott volt, hogy az ember megváltoztatta volna a környezetet. 

A tudós harmadik „trükkje” az volt, hogy egy speciális adalékot, mikorrhiza gombát kevert a talajhoz, amibe a fákat ültette. Ennek a gombának a fonalai behálózzák a fa gyökerét, és így azok több vizet és tápanyagot tudnak felvenni a talajból. Valahogy így:

Eddig bejött

Mijavaki módszerét már több országban is kipróbálták, így hazánkban is. Az első minierdőt 2021-ben telepítették Budapesten a Tabánban. Egy negyven négyzetméteres területre, ami meglehetősen kicsi egy igazi erdőhöz képest, 120 facsemetét ültettek. Többek között mezei juhart, csíkos kecskerágót és kocsánytalan tölgyet, mivel ezek őshonosak a budai hegyekben. 

Minierdő telepítése a Tabánban. Forrás: Facebook

A második minierdőt Baján telepítették, ott egy betondzsungel közepén 120 négyzetméterre ültettek 360 fát. Később Budapesten is folytatódott a projekt, és már Soroksáron és Kelenföldön is bevetették a módszert. De más országban is népszerű a tudós ötlete: Kínában, Amerikában, Nagy-Britanniában és Thaiföldön is ültettek már minierdőket. (Forbes)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?