Kártérítési ítélet a Hableány-katasztrófa ügyében, nincs cipő a Marson – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A bíróság mai döntése alapján összesen 1,8 milliárd forintot osztanak szét a Hableány hajókatasztrófában elhunyt áldozatok családjainak. Van, aki ötmilliót, és van, aki 80 milliót kap. Ezt a pénzt a hajót üzemeltető Panoráma Deck hajózási társaságnak és az azt legázoló Viking Cruises AG-nek kell megfizetnie. A Hableány sétahajót 2019. május 29-én este gázolta el a Viking Sigyn a Margit híd pesti hídfője mellett. Az óriás Vikinghez képest kicsi sétahajón egy dél-koreai turistacsoport utazott, közülük 27-en meghaltak, és ketten a személyzet tagjaiból is. Egy eltűnt áldozat holttestét azóta sem találtak meg. (HVG)

Orbán Viktor továbbra sem hajlandó három szónál többet mondani a bicskei gyermekotthon pedofilbotrányáról, amibe belebukott a köztársasági elnök, Novák Katalin. „Forduljanak az elnökasszonyhoz” – ezt válaszolta a Parlamentben és a V4-ek találkozóján is a sajtónak (A V4, vagyis Visegrádi Négyek egy együttműködés az Európai Unión belül. Négy tagállam, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia regionális szervezete.) Orbánt Prágába érkezésekor amúgy komoly füttykoncert fogadta. (24.hu)

Egymilliárd dollárt, vagyis 361 milliárd 789 millió forintot adományozott egy New York-i orvosi egyetemnek dr. Ruth L. Gottesman. Ez akkora összeg, hogy nehéz bármihez is hasonlítani, de mondjuk körülbelül 5100 darab(!) budapesti, 60-70 négyzetméteres lakást lehetne belőle venni. Az adomány azt jelenti, hogy a suliban mostantól mindenkinek ingyenes lesz az oktatás. Dr. Gottesman 1968-óta dolgozott tanárként az intézményben, ma nyugdíjas. A pénz férjétől, David S. Gottesmantól származik, aki a Wall Streeten, tőzsdézésből szerezte a vagyonát. Hogy milyen sok pénzt, azt még a felesége sem tudta, egészen a haláláig. Ruth a pénzt mégsem magára, hanem arra fordította, hogy ingyen tanulhassanak a fiatalok. Itt egy videó arról, ahogy bejelentik nekik, hogy többé nincs tandíj. Érdemes megnézni. (CNBC)

Szólt a Magyar Telekom, hogy az informatikai rendszereinek karbantartása miatt 2024. március 14-én 18 órától várhatóan 2024. március 16-án 8 óráig a Telekom alkalmazás, a Telekom fiók, a telekom.hu nem lesz elérhető, és március 14-én az üzletek is a nyitvatartási időnél hamarabb, 18 órakor bezárnak. Tehát nem lehet majd számlát fizetni, plusz netet venni, vagy külföldre netet vásárolni. Az ütemezett karbantartás ideje alatt a mobil- és otthoni szolgáltatások működni fognak.

Fotó: NASA

Igazi a marsi ebihal, de nem élőlény. Fel-felbukkan egy titokzatos marsi tárgy fotója az interneten, ami mindenféle vad elméleteket táplál. A kép egyesek szerint egy ebihalszerű lény kövülete, mások kuglibábut vagy elvesztett cipőt látnak benne. Mivel egyre könnyebb valósnak látszó fotókat hamisítani és terjeszteni, a Snopes.com álhírellenőrző oldal megkereste az amerikai űrhivatalt. A NASA most egy e-mailben megerősítette, hogy valóban az ő marsjárójuk, a Curiosity fotózta a tárgyat, még 2022-ben. Az viszont nem élőlény maradványa, és nem is ruhadarab, hanem szél formálta szikla. A Marson nem túl ritkák a hasonló képződmények, amelyeket évezredek alatt csiszoltak formára a porviharok.

(Kiemelt kép: A Hableány roncsának kiemelése. Forrás: Wikipédia)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?