A nyomtatott hús már valóság

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nyilván hallottad már, hogy a környezetszennyezés, sőt a klímaváltozás egyik fő felelőse a hústermelés. Ezenkívül ahhoz, hogy húshoz jussunk, sajnos meg kell ölni egy csomó állatot. Sokan ezért választják a vegetáriánus életmódot. De a húsról nehéz lemondani. Nemcsak azért, mert az ember alkatilag mindenevő, és szüksége van a fehérjére. Hanem mert lássuk be, a hús finom. Jól tud esni a brokkoli vagy a zöldbab is, de egy ropogós malacsült, egy sült hal vagy egy jó kolbász mégis hiányozna, ha nem lenne.

Évek óta folynak kísérletek, amelyek azt keresik, hogyan lehetne húst előállítani anélkül, hogy élő állatokat nevelnénk fel, majd mészárolnánk le. Az izraeli Redefine Meat vállalat már nagy tételben – tonnaszám – gyártja a 3D-nyomtatott húsféléket.

Ehhez egyelőre szükséges egy minta az eredetiből. A laboratóriumban molekulaszintig vizsgálják a sertéskarajt, marhalábszárat vagy tonhalat. Feltérképezik a szerkezetét, majd növényi és mesterséges anyagokból előállítják az összetevőit. A húsfélék alapvetően izomrostokból és zsírrétegekből állnak össze, ez jól látható például egy szalonna keresztmetszetén.

A speciális húsnyomtató felváltva használ rost- és zsírszövetet. Ezekből az előre betáplált tervrajz alapján felépíti a kívánt szerkezetet. Ha kolozsvári szalonna a program, akkor nyomtat egy félcentis húsréteget, majd egy hasonló vastagságú zsírszövet következik, és így tovább. A végeredmény megszólalásig hasonlít az igazira. Sőt állítólag az íze, az állaga is pont ugyanolyan.

Nem mindenkinek örömhír

A Redefine Meat termékei egyelőre néhány nyugat-európai országban és Izraelben kaphatók. A vállalat célja, hogy a világ legnagyobb hústermelője legyen. A nyomtatott hús várhatóan néhány éven belül olcsóbb lehet az eredetinél. Ez komoly előrelépés lenne nemcsak a klímavédelem terén, de az állatokhoz fűződő viszonyunkban is. Sőt, akár új, sosem volt húsok is létrehozhatók így. Sárkánycomb! Unikornis-sonka! Turulfarhát!

Mint minden változás, ez sem lesz fájdalommentes. Ma milliók élnek állattenyésztésből, és ha a mesterséges versenytárs elveszi a megélhetésüket, akkor ők nemcsak szomorúak lesznek, hanem dühösek is. A kormányok feladata lesz, hogy a változást kezeljék, és a nehéz helyzetbe kerülő emberekről gondoskodjanak.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Porszívólábú robotkutya takaríthatja a tengerpartokat

Egyre több munkára használják a robotnégylábút

Tíz útravaló Szlovéniából

Sok érdekességet hoztunk a világ egyik legbiztonságosabb országáról.

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!