Brutális szél van Budapesten, nőtt a pandák száma Kínában – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Megdőlt a napi melegrekord és a fővárosi szélrekord szerdán. Ha budapestiek vagytok, minden bizonnyal ti is érzékelitek az éjszaka óta tartó süvítést. Minket kis híján fel is lökött az utcán, miközben hideg meg nincs. A meteorológia azt írta, hogy a Sopron Kuruc-domb meteorológiai állomáson a léghőmérséklet fél óra alatt kilenc Celsius-fokkal, 16,1 fokig emelkedett, ez állította be az országos napi melegrekordot. A János-hegyi állomáson pedig megdőlt a legnagyobb erre a napra vonatkozó széllökés fővárosi rekordja, óránkénti 100 kilométeres széllökéssel. A korábbi maximumot ezen a napon 1985-ben Budapest Örsöd állomáson mérték, akkor óránkénti 87 kilométeres széllökést regisztráltak. (MTI)

Még mindig tart az influenza-járvány, sőt, egyre több a beteg. Múlt héten közel harmincezren kerestek fel orvost influenzaszerű megbetegedéssel. Akut légúti fertőzés tüneteivel még ennél is több, 197 200 ember fordult orvoshoz. Ezeknek a betegeknek a nagy része gyerek vagy tinédzser, de felnőttek és idősek is fertőződnek. A legtöbb beteg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében volt, a legkevesebb Heves, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanádban. (NNGYK)

Befejeződött a nemzeti konzultáció. A kormány kérdőíveit másfél millióan küldték vissza a körülbelül 8 millió választóból. A válaszolók szinte mind a kormány politikáját megerősítő, igenlő válaszokat adtak. Viszont ezt senki sem ellenőrzi, így mind az eredményekről, mind a beérkezett ívekről azt mondanak, amit akarnak. A konzultációról itt írtunk részletesen.

Az egyik válasz szerint tovább kell szigorítani a gyermekvédelmi törvényt. A törvény főleg azt próbálja megakadályozni, hogy a 18 éven aluliak megtudják, hogy léteznek melegek. Ennek szigorítása azért lesz érdekes, mert már most oda vezetett, hogy a könyvesboltokban eltiltják a fiatalokat minden olyan kiadványtól, amely nem kifejezetten gyerekkönyv. Így a szépirodalmat, sőt a kötelező olvasmányokat sem nézegethetik.

Fotó: Facebook

Jó hír: nő a pandák száma Kínában. Ez azért fontos, mert kevesen vannak, szóval fokozottan védik őket. A vadon élő óriáspanda-populáció Kínában most kb. 1900 példányból áll, ez nagy emelkedés, mert 1980-ban csak 1100 példány volt. Kínában 2021-ben létrehozták az Óriáspanda Nemzeti Parkot, ami a vadon élő óriáspandák 72 százalékának jelentős védelmet nyújt. Kínán kívüli állatkertekben kb. 50 példány él. És mindegyik a kínai állam tulajdonában van. A bocsok is, amik esetleg születnek, automatikusan Kínáé lesznek. (24.hu/Kispolgár)

Carolina Shiino. Forrás: Youtube
Carolina Shiino. Forrás: Youtube

Nagy a felháborodás Japánban, amiért egy ukrán lány lett Miss Japán. A 26 éves Carolina Shiino ötévesen költözött szüleivel az országba. Nincsenek japán felmenői. Ő az első, aki honosított japán állampolgársággal lett szépségkirálynő a szigetországban. Sok konzervatív japán kifogásolja a választást, főleg azért, mert Carolina „nem néz ki japánnak.” Voltak akik szerint az orosz-ukrán háború miatt csak gesztusként választották szépségkirálynővé Carolinát. A Miss Japán szervezője azt mondta, hogy ő bizalmat szavazott a győztesnek és Carolina szépen beszél és ír japánul, és sokkal japánabb, mint mások. (BBC)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Porszívólábú robotkutya takaríthatja a tengerpartokat

Egyre több munkára használják a robotnégylábút

Tíz útravaló Szlovéniából

Sok érdekességet hoztunk a világ egyik legbiztonságosabb országáról.

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!